PsychologyNow Team

Ψυχολόγοι ανέλυσαν 6 εκατομμύρια tweets και είδαν πώς φανερώνεται η κατάθλιψη στα social media

Ψυχολόγοι ανέλυσαν 6 εκατομμύρια tweets και είδαν πώς φανερώνεται η κατάθλιψη στα social media

PsychologyNow Team
γυναίκα κάνει tweet και φανερώνει την κατάθλιψή της στα social media
Image credit: Vladimir Fedotov / unsplash.com

Ποια ήταν τα ευρήματα των ψυχολόγων όταν ανέλυσαν 6 εκατομμύρια tweets για την κατάθλιψη;


Μια βασική πτυχή της γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας είναι η πρόκληση «γνωστικών διαστρεβλώσεων», ανακριβών τρόπων σκέψεων που συχνά επηρεάζουν τα άτομα με κατάθλιψη. Τέτοιες διαστρεβλώσεις θα μπορούσαν να είναι η λήψη γρήγορων συμπερασμάτων, η καταστροφολογία, η ασπρόμαυρη σκέψη ή η αυτο-κατηγορία – και μπορούν να δημιουργήσουν έντονη απελπισία σε όσους τις βιώνουν.

Αλλά πώς εντοπίζουμε τη γνωστική διαστρέβλωση σε άτομα με κατάθλιψη, εκτός μέσω των αυτο-αναφορών; Μια καινούρια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behaviour, διερευνά τις γνωστικές διαστρεβλώσεις στο διαδίκτυο, διαπιστώνοντας ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν υψηλότερα επίπεδα παραμόρφωσης στη γλώσσα που χρησιμοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Bloomington της Ιντιάνα εξέτασαν 6 εκατομμύρια tweets από 7.349 διαφορετικούς λογαριασμούς του Twitter. Μερικοί από αυτούς είχαν δημοσιεύσει προηγουμένως ότι είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη και μερικοί συλλέχθηκαν τυχαία. Οι ψυχολόγοι ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τη συχνότητα με την οποία αυτά τα tweets περιείχαν 241 φράσεις, τις οποίες θεωρούσαν «δομικά στοιχεία» διαφόρων γνωστικών διαστρεβλώσεων που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Για παράδειγμα, η φράση «όλοι πιστεύουν» θεωρήθηκε μέρος της «τηλεπαθητικής» διαστρέβλωσης, στην οποία τα άτομα πιστεύουν ότι ξέρουν τι σκέφτονται οι άλλοι. Άλλες γνωστικές διαστρεβλώσεις συμπεριλαμβάνουν την καταστροφολογία, την υπεργενίκευση και την παράβλεψη θετικών εμπειριών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έγραψαν tweets για τη διάγνωση της κατάθλιψης, χρησιμοποιούσαν πολύ περισσότερες φράσεις γνωστικών διαστρεβλώσεων από εκείνους της τυχαίας αναφοράς. Αυτό ίσχυε για σχεδόν όλα τα 12 είδη γνωστικών διαστρεβλώσεων, εκτός από τη μαντεία (προβλέπω ένα αρνητικό αποτέλεσμα), την τηλεπάθεια και την καταστροφολογία, οι οποίες δε διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων.


Διαβάστε σχετικά: Η γλώσσα της κατάθλιψης στα κοινωνικά δίκτυα


Τα είδη διαστρέβλωσης που ήταν πιο συνηθισμένα στην ομάδα κατάθλιψης σε σύγκριση με την ομάδα τυχαία διάλεξης ήταν η προσωποποίηση (παίρνω κάτι προσωπικά) και ο συναισθηματικός συλλογισμός (μπερδεύω το συναίσθημα με το γεγονός).

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η κατάθλιψη μπορεί να εντοπιστεί μέσω της γλώσσας – ειδικά διαδικτυακά, όπου οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί ως προς το τι σκέφτονται ή νιώθουν. Η ομάδα προτείνει, επίσης, ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία: ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα είδη γλώσσας μπορεί να αντανακλά συγκεκριμένες γνωστικές διαστρεβλώσεις και, επομένως, να παρέχει καλύτερη εικόνα για μια στοχευμένη, σχετική θεραπεία.

Αλλά, ενώ όλα τα δεδομένα ήταν ανώνυμα, η ομάδα αναγνωρίζει ότι η συλλογή δεδομένων ψυχικής υγείας από χρήστες κοινωνικών δικτύων δημιουργεί περίπλοκα ηθικά ζητήματα: κάποιοι χρήστες εξέφρασαν έντονη ενόχληση για τη χρήση των προσωπικών τους πληροφοριών χωρίς τη συναίνεσή τους.

Η ομάδα προτείνει ότι στο μέλλον οι «αυτοματοποιημένες παρεμβάσεις» για την κατάθλιψη μπορεί να στοχεύουν άτομα που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους γλώσσα στα κοινωνικά δίκτυα – αλλά όταν τόσα πολλά άτομα χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφραστούν και να βρουν έναν χώρο και μια κοινότητα υποστήριξης, τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να μην είναι επιθυμητές.

Τίθενται, επίσης, ερωτήματα σχετικά με την αυτο-δημοσίευση των ατόμων με κατάθλιψη. Πρώτον, οι ψυχολόγοι δεν μπορούσαν να επαληθεύσουν τη διάγνωση. Δεύτερον, μπορεί να υπήρχαν πολλοί στην τυχαία ομάδα με αντίστοιχη διάγνωση, οι οποίοι, όμως, απλώς ποτέ δε σκέφτηκαν ή δεν ήθελαν να τη δημοσιεύσουν.

Παρόλο που χιουμοριστικά tweets είχαν αφαιρεθεί (π.χ. «Αυτό το επεισόδιο του Game of Thrones μου εξασφάλισε μία διάγνωση κατάθλιψης»), η γλώσσα ψυχικής ασθένειας συχνά υιοθετείται ή χρησιμοποιείται με υπερβολικό τρόπο – μετά από πολιτικές ήττες, για παράδειγμα. H εξέταση των λεπτομερειών της διαδικτυακής επικοινωνίας μπορεί, επίσης, να προσφέρει διαφορετικές και ενδιαφέρουσες απαντήσεις.


Sof Andr
Έρευνα: Individuals with depression express more distorted thinking on social media

Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Επιμέλεια και μετάφραση ξενόγλωσσων άρθρων
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...