PsychologyNow Team

Τα παιδιά μαθαίνουν να χτίζουν την αυτοεκτίμησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις συμπεριφορές των ενηλίκων

Τα παιδιά μαθαίνουν να χτίζουν την αυτοεκτίμησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις συμπεριφορές των ενηλίκων

PsychologyNow Team
παιδί μαθαίνει να χτίζει την αυτοεκτίμησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις συμπεριφορές των ενηλίκων
Image credit: Andrea Piacquadio / pexels.com

Ως ενήλικες χρειάζεται είναι να παρατηρήσουμε τη δική μας συμπεριφορά. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, διδάσκουμε στα παιδιά μας συμπεριφορές που τα κάνουν να αναζητούν την προσοχή και την αυτοεκτίμηση που τους λείπει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.


Ως ενήλικες είναι εύκολο να παρατηρήσετε τις συμπεριφορές των παιδιών όταν επιζητούν την προσοχή μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καθορίζουν την αυτοεκτίμησή τους με βάση τον αριθμό των ακολούθων τους και των like που συγκεντρώνουν. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου.

Αυτό όμως που σίγουρα χρειάζεται είναι να παρατηρήσουμε τη δική μας συμπεριφορά. Διδάσκουμε στα παιδιά μας συμπεριφορές που τα κάνουν να αναζητούν την προσοχή που τους λείπει μέσα από τη χρήση των κοινωνικών μέσων.

Η αυτοεκτίμηση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον αλληλένδετα, για παιδιά και ενήλικες.

Τα παιδιά σήμερα αντιμετωπίζουν πολλές προβληματικές καταστάσεις λόγω των κοινωνικών μέσων, τις οποίες δεν βίωσαν οι παλιότερες γενιές. Τα κοινωνικά μέσα διευκολύνουν τον εκφοβισμό, καθώς αυξάνουν κατά πολύ το κοινό των εκφοβιστών. Ο αριθμός των διαδικτυακών φίλων και το μέγεθος της προσοχής που εισπράττουν τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι καθοριστικοί παράγοντες για την αυτοεκτίμησή τους.

Οι ανεκπλήρωτες ανάγκες υγιούς προσοχής σε ένα παιδί μπορεί να μεταφραστούν σε ανεκπλήρωτες ανάγκες υγιούς προσοχής στην ενήλικη ζωή. Οι συμπεριφορές αναζήτησης προσοχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλέον γίνει συνήθεια για τους ενήλικες που έχουν ανάγκη την προσοχή.

Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν αναγνωρίζουν αυτές τις συμπεριφορές στον εαυτό τους και δεν είναι πρόθυμοι να δουν ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διδάσκει στα παιδιά τους τις ίδιες συμπεριφορές αναζήτησης της προσοχής των άλλων.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχολόγοι ανέλυσαν 6 εκατομμύρια tweets και είδαν πώς φανερώνεται η κατάθλιψη στα social media


Συμπεριφορές ενηλίκων που επιζητούν προσοχή και κοινωνικά μέσα δικτύωσης

Το Facebook, περισσότερο απ’ ό,τι το Instagram, έχει γίνει ο χώρος όπου οι ενήλικες εκδηλώνουν συμπεριφορές αναζήτησης της προσοχής στον διαδικτυακό κόσμο. Οι ενήλικες χρησιμοποιούν το Facebook ως ημερολόγιο, ως τρόπο να κατακρίνουν τους άλλους και ως μέσο για να προωθήσουν μια πλασματική εικόνα της ζωής τους, αναζητώντας στην ουσία την προσοχή των άλλων.

Ποιοι είναι συνήθως αυτοί οι χρήστες των κοινωνικών μέσων και πώς διδάσκουν στα παιδιά τους αυτές τις συμπεριφορές;

Τρόποι που διδάσκουμε στα παιδιά συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή

  • Συνεχής λήψη φωτογραφιών για δημοσίευση στα κοινωνικά μέσα.
  • Δημοσίευση σχεδόν κάθε δραστηριότητας που κάνετε με τα παιδιά σας.
  • Δημοσίευση αόριστων φράσεων, σε μια προσπάθεια να προκαλέσετε το ενδιαφέρον και να αναρωτηθούν οι άλλοι, να σας κάνουν ερωτήσεις και να ξεκινήσει ένας διάλογος.

Κοινωνικά μέσα και αυτοεκτίμηση

Ο στόχος είναι περισσότεροι άνθρωποι να προβληματιστούν σχετικά με το πώς διδάσκουν εμμέσως στα παιδιά τους να αναζητούν την προσοχή μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να συνδέουν την αυτοεκτίμησή τους με αυτά. Για παράδειγμα, ένας γονιός που δημοσιεύει πολλές selfies μπορεί να μεταφέρει αυτή τη συμπεριφορά ως πρότυπο στα παιδιά του.

Αναζήτηση της προσοχής μέσω των παιδιών

Μια κοινή δικαιολογία γι’ αυτή τη συμπεριφορά είναι ότι θέλετε να μοιραστείτε πράγματα για τα παιδιά σας με φίλους και συγγενείς που δεν ζουν κοντά ή δεν τους βλέπετε συχνά. Δεν απαγορεύεται να κάνετε αναρτήσεις που αφορούν τα παιδιά σας.

Όμως οι ενήλικες πρέπει να εξετάζουν τι μπορεί να διδάσκουν στα παιδιά τους

σχετικά με το τι είναι σημαντικό στη ζωή. Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν ότι οι γονείς τους δημοσιεύουν πληροφορίες γι’ αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό τα διδάσκει ότι σχεδόν κάθε στιγμή της ζωής πρέπει να έχει κοινό.

Συχνά, βλέπουμε σχόλια που λένε σε κάποιον πόσο καλός γονιός είναι και πολλές φορές τα σχόλια είναι από άτομα που δεν έχουν δει ποτέ από κοντά τον συγκεκριμένο γονιό με τα παιδιά του. Αυτό σχετίζεται άμεσα με το πώς η αυτοεκτίμηση των ενηλίκων στις μέρες μας μπορεί να συνδέεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτοεκτίμηση και κοινωνικά μέσα

Οι ενήλικες αισθάνονται καλά όταν λαμβάνουν θετικά σχόλια, τους κάνουν να νιώθουν ξεχωριστοί. Αυτό όμως μπορεί να διδάσκει στα παιδιά ότι η αυτοεκτίμησή μας συνδέεται με τις απόψεις, τις πράξεις και τα λόγια των άλλων. Πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά ότι η αυτο-αξία προέρχεται από μέσα μας.

Εκλιπαρώντας για προσοχή

Οι αόριστες αναρτήσεις, που αναφέρθηκαν πιο πάνω, είναι ένας από τους πιο κραυγαλέους τρόπους με τους οποίους ο ενήλικας αποζητά προσοχή στα κοινωνικά μέσα. Αντίθετα, ως ενήλικες, πρέπει να μάθουμε πώς να λαμβάνουμε υγιή προσοχή και να διδάξουμε στα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο.

Αν χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά μέσα ως πλατφόρμα για να τραβήξουμε την προσοχή, πρέπει να περιμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα παιδιά μας. Μέσα από μας μαθαίνουν ότι οι αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπαγορεύουν και προσδιορίζουν την προσωπική αξία μας.

Εκφοβισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι ενήλικες χρησιμοποιούν συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εκφοβισμό. Για παράδειγμα, κάποιοι κάνουν υποτιμητικές αναρτήσεις που αφορούν τη φυσική εμφάνιση, την εθνικότητα και άλλα χαρακτηριστικά. Προφανώς, υπήρξε τεράστια αύξηση του εκφοβισμού με τα κοινωνικά μέσα. Δυστυχώς, τέτοιου είδους δημοσιεύσεις δίνουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στους ενήλικες που την αναζητούν.

Κοινωνικά μέσα και έλλειψη ζωής

Έχετε βρεθεί ποτέ στη μέση μιας δραστηριότητας και σκεφτήκατε τη σχετική ανάρτηση που θα κάνατε; Σκέφτεστε το είδος των σχολίων που μπορεί να λάβετε αν δημοσιεύσετε μια φωτογραφία σας; Κάνετε πολλές δημοσιεύσεις μέσα στη μέρα για να ενημερώσετε τους φίλους σας για σχεδόν κάθε κίνησή σας;


Διαβάστε σχετικά: “Social Media” ή Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης: Η νέα μορφή εθισμού;


Αρνητικές επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων

Αν ήμασταν εντελώς ειλικρινείς, ίσως διαπιστώναμε ότι ο κόσμος τώρα είναι πιο μοναχικός από ποτέ. Είμαστε πιο αποσυνδεδεμένοι από τον εαυτό μας και τους άλλους περισσότερο από ποτέ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας δίνουν την ψευδαίσθηση ότι ανήκουμε κάπου και ότι συνδεόμαστε. Ωστόσο, δεν βιώνουμε αυτό που πραγματικά χρειάζεται η ψυχή μας, την πραγματική ανθρώπινη σύνδεση.

Εξετάστε τις συμπεριφορές σας στα κοινωνικά μέσα

Σκεφτείτε πόσες δημοσιεύσεις σαν αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω βλέπετε ή κάνετε οι ίδιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι δύσκολο να κάνουμε ενδοσκόπηση και να αναγνωρίσουμε τέτοιες συμπεριφορές στον εαυτό μας. Όμως αξίζει να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά να μην χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τραβήξουν την προσοχή και να καθορίσουν την αξία τους.


Mari Gia
Απόδοση: Μαρίλια Γιακουμή, Φιλόλογος- Ειδική Παιδαγωγός

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...