PsychologyNow Team

Ο σεξισμός μπορεί να είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία των ανδρών

Ο σεξισμός μπορεί να είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία των ανδρών

PsychologyNow Team
άντρας με γυαλιά χαμογελάει

Οι άνδρες που βλέπουν τους εαυτούς τους σαν playboys ή σαν άτομα που έχουν εξουσία πάνω στις γυναίκες, είναι πιο πιθανό να έχουν ψυχολογικά προβλήματα από ό,τι οι άνδρες που συμμορφώνονται λιγότερο στους παραδοσιακούς ανδρικούς κανόνες.


Aυτό υποστηρίζει νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο.

«Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που ακολουθούσαν αυστηρά τους αρσενικούς κανόνες, έτειναν να έχουν χειρότερη ψυχική υγεία και λιγότερο ευνοϊκή στάση απέναντι στην αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας, αν και τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με συγκεκριμένους τύπους αρσενικών κανόνων», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Joel Wong, PhD, του Πανεπιστημίου Bloomington της Indiana.

Ο Wong και οι συνάδελφοί του πραγματοποίησαν μία μετα-ανάλυση 78 ερευνητικών δειγμάτων με 19.453 συμμετέχοντες που εστίασαν στη σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας και της συμμόρφωσης με 11 πρότυπα που γενικά θεωρούνται από τους ειδικούς ότι αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες της κοινωνίας της παραδοσιακής αρρενωπότητας:

• Επιθυμία για υπερίσχυση.
• Ανάγκη για συναισθηματικό έλεγχο.
•Ανάληψη κινδύνων.
• Βία.
• Κυριαρχία.
• Σεξουαλική ασυδοσία (ο τύπος του playboy).
• Aυτοδυναμία.
• Υπεροχή του έργου (η σημασία που αποδίδεται στη δουλειά κάποιου).
• Ισχύ πάνω στις γυναίκες.
• περιφρόνηση προς την ομοφυλοφιλία.
• Επιδίωξη status.

Συγκεκριμένα, επικεντρώθηκαν σε τρεις γενικούς τύπους αποτελεσμάτων ψυχικής υγείας: την αρνητική ψυχική υγεία (π.χ. την κατάθλιψη), τη θετική ψυχική υγεία (π.χ. ικανοποίηση από τη ζωή) και την αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας (π.χ. αναζητώντας συμβουλευτικές υπηρεσίες).

Ενώ οι περισσότερες από τις μελέτες των ΗΠΑ επικεντρώνονταν κυρίως σε λευκούς άνδρες, μερικές μελέτες είχαν μελετήσει Αφρο-Αμερικανούς και μερικές Αμερικανο-ασιάτες.

Ενώ συνολικά, η συμμόρφωση με τους αρσενικούς κανόνες συνδέθηκε με αρνητικές εκβάσεις της ψυχικής υγείας στα άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν πιο ισχυρή με αυτά τα τρία πρότυπα – την αυτοδυναμία, την επιδίωξη της σεξουαλικής ασυδοσίας και την εξουσία πάνω στις γυναίκες.

«Οι αρσενικοί κανόνες του Playboy και η εξουσία πάνω στις γυναίκες είναι οι κανόνες που σχετίζονται πιο στενά με σεξιστικές συμπεριφορές», είπε ο Wong. «Η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της συμμόρφωσης με τις δύο αυτές νόρμες και τις αρνητικές εκβάσεις ψυχικής υγείας, υπογραμμίζει την ιδέα ότι ο σεξισμός δεν είναι απλώς μια κοινωνική αδικία, αλλά μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ατόμων που υιοθετούν τέτοιες συμπεριφορές».

Ακόμη πιο ανησυχητικό, είπε ο Wong, ήταν ότι οι άνδρες οι οποίοι ακολουθούσαν τους αντρικούς κανόνες σε μεγάλο βαθμό, ήταν όχι μόνο πιο πιθανό να έχουν κακή ψυχική υγεία, αλλά και επίσης λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία για την ψυχική υγεία.

Υπήρχε μια διάσταση για την οποία οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να βρουν οποιεσδήποτε σημαντικές επιπτώσεις.

«Η υπεροχή στην εργασία δεν συσχετίστηκε σημαντικά με οποιαδήποτε από τις εκβάσεις για την ψυχική υγεία», είπε ο Wong. «Ίσως αυτό να αποτελεί μια αντανάκλαση της πολυπλοκότητας των εργασιών και των επιπτώσεών της για την ευημερία. Η υπερβολική εστίαση στην εργασία μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία και τις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου, αλλά είναι επίσης μια πηγή νοήματος για πολλά άτομα».

Επίσης, η συμμόρφωση με το ανδρικό πρότυπο της ανάληψης κινδύνου σχετιζόταν σημαντικά τόσο με αρνητικά όσο και με θετικά αποτελέσματα για την ψυχική υγεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάληψη κινδύνων μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες, συμπλήρωσε ο Wong.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε αρχικά στο Journal of Counseling Psychology®.


Πηγή: apa.org

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...