PsychologyNow Team

Σεξουαλική πλήξη: Γιατί συμβαίνει και πώς μπορείτε να την ξεπεράσετε

Σεξουαλική πλήξη: Γιατί συμβαίνει και πώς μπορείτε να την ξεπεράσετε

PsychologyNow Team
ζευγάρι που βιώνει Σεξουαλική πλήξη
Image credit: Erke Rysdauletov / unsplash.com

Η σεξουαλική πλήξη εμφανίζεται όταν ένα άτομο δεν αισθάνεται πλέον την απαραίτητη διέγερση για να διατηρήσει το ενδιαφέρον του για σεξ με τον σύντροφό του.


Για ορισμένα ζευγάρια, η σεξουαλική οικειότητα δεν είναι η πιο σημαντική πτυχή της σχέσης τους. Ωστόσο, συνήθως συνδέεται στενά με τα συναισθήματα αγάπης μεταξύ του ζευγαριού. Κατά συνέπεια, αν εμφανιστεί η σεξουαλική πλήξη, ο ένας σύντροφος τείνει συχνά να πιστεύει ότι η σχέση κινδυνεύει ή επιδεινώνεται.

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η σεξουαλική πλήξη είναι αναπόφευκτη σε μια μακροχρόνια μονογαμική σχέση. Αυτό σημαίνει ότι συχνά τα ζευγάρια απλώς δεν μπαίνουν στον κόπο να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους ζωή ανανεωμένη και ζωντανή. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα και υπάρχουν μερικά ζευγάρια που καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να φροντίσουν τη σεξουαλικότητά τους.

Σε αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια ματιά σε μερικούς από τους λόγους για τη σεξουαλική πλήξη σε μια σχέση. Δίνουμε επίσης μερικές συμβουλές από ειδικούς για να βοηθήσουμε να την ξεπεράσετε.

Γιατί εμφανίζεται η σεξουαλική πλήξη;

Η γενική πλήξη τείνει να συνδέεται με την επανάληψη της ίδιας παρατεταμένης εμπειρίας. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες δραστηριότητες ξανά και ξανά. Για παράδειγμα, να τρώνε τα αγαπημένα τους πιάτα, να ακούνε την ίδια μουσική ή να πηγαίνουν στα ίδια μέρη διακοπών. Το ίδιο συμβαίνει και με το σεξ. Μερικοί άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι με τις συνήθειες μιας ολόκληρης ζωής.

Ωστόσο, σε άλλους αρέσει να εξερευνούν νέες στάσεις, μέρη ή ακόμα και να γνωρίζουν νέους ανθρώπους. Επομένως, αν δεν καλλιεργείται η σεξουαλική σχέση, μπορεί να εμφανιστεί σεξουαλική πλήξη.

Η ανάγκη για νέες εμπειρίες και η τάση να σταματάμε να δίνουμε προσοχή όταν κάτι επαναλαμβάνεται αποτελούν μέρος μιας σειράς πεποιθήσεων και κοινωνικών αξιών που τροφοδοτούν αυτό το είδος πλήξης. Για παράδειγμα, μία από αυτές τις πεποιθήσεις είναι η τάση να πιστεύουμε ότι οι μονογαμικές σχέσεις οδηγούν στη σεξουαλική πλήξη. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει στρεβλές ιδέες για το σεξ.

Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η παρουσία προβλημάτων στη σχέση του ζευγαριού που έχουν ελάχιστη ή καθόλου σχέση με το σεξ. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από την έλλειψη επικοινωνίας, την κακή κατανομή των εργασιών του σπιτιού ή το να περνάτε λίγο χρόνο μαζί, μεταξύ άλλων. Στην πραγματικότητα, τα πάντα μπορεί να έχουν επιρροή, παρόλο που πολλά ζευγάρια δεν το λαμβάνουν υπόψη τους.

Πώς να ξεπεράσετε τη σεξουαλική πλήξη

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Sexual Medicine ανέφερε ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από σεξουαλική πλήξη συχνά αναφέρουν μειωμένες σεξουαλικές αντιδράσεις, χαμηλή ικανοποίηση από τις σχέσεις τους και μακροπρόθεσμη επιδείνωση αυτών. Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η σεξουαλική πλήξη συσχετίζεται με απιστίες και σεξουαλικές συμπεριφορές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την προσωπική ακεραιότητα του συντρόφου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται ότι η αναζωπύρωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος και της σεξουαλικής ικανοποίησης μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν ήδη βιώνεται το αίσθημα της πλήξης. Αν βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.


Διαβάστε σχετικά: 9 αλήθειες για το σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις


Μην το αναβάλλετε για αργότερα

Η ομαλοποίηση της σεξουαλικής πλήξης τείνει να την παρατείνει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συνολική σας σχέση.

Για την ακρίβεια, το σεξ θα πρέπει να ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ σας και να κάνει την οικειότητα και τον χρόνο που περνάτε μαζί ως ζευγάρι απολαυστικό. Ωστόσο, αν αρχίσετε να αισθάνεστε σεξουαλική πλήξη, μην το αφήσετε να επηρεάσει ολόκληρη τη σχέση σας. Στην πραγματικότητα, σας συνιστούμε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ειδικά αν δεν ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Εξερευνήστε το ερωτικό κομμάτι

Το πιο εφικτό είναι να ρωτήσετε για σεξουαλικές εκπλήξεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της σχέσης σας. Ορισμένες συμπεριφορές μπορούν να βοηθήσουν. Για παράδειγμα, το να συμφωνήσετε να συμπεριλάβετε κάποια νέα είδη σεξουαλικής συμπεριφοράς στη σχέση σας καθώς και η αυξημένη συχνότητα του σεξ.

Ωστόσο, αν νιώθετε ανασφάλεια ή έχετε αμφιβολίες σχετικά με νέες σεξουαλικές κινήσεις επειδή δεν τις έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν, ίσως χρειαστεί να κάνετε λίγη έρευνα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ερωτικές ιστορίες ως ευκαιρία για να παρακινήσετε τον εαυτό σας. Αυτό, φυσικά, αρκεί να έχετε μιλήσει εκ των προτέρων με τον σύντροφό σας και να συμφωνείτε και οι δύο.

Εισάγετε νέες δραστηριότητες σε άλλους τομείς

Αν η σεξουαλική πλήξη έχει επηρεάσει το ενδιαφέρον σας και την ποιότητα της σχέσης σας, μπορεί να έχουν επηρεαστεί και άλλες πτυχές της συντροφικής σας σχέσης, επηρεάζοντας έτσι τη σεξουαλική σας ζωή. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν όχι μόνο να αναζητήσετε νέα είδη σεξουαλικής συμπεριφοράς αλλά και να αναζωπυρώσετε το γενικότερο ενδιαφέρον σας για το σύντροφό σας, προκειμένου να ξυπνήσετε τις ανασταλμένες επιθυμίες σας.

Η προσθήκη ποικιλίας στη ζωή σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γέφυρα για να ξεπεραστεί η σεξουαλική πλήξη. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε μαζί ένα νέο χόμπι, να πηγαίνετε σε νέα μέρη, να δειπνήσετε σε ένα ωραίο εστιατόριο. Εναλλακτικά, δοκιμάστε συναρπαστικές δραστηριότητες όπως τα extreme sports. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην επανενεργοποίηση των συναισθημάτων προσκόλλησης και διασκέδασης και να επηρεάσουν θετικά τη σεξουαλική σας σχέση.

Μόλις το ενδιαφέρον σας για το σεξ επανέλθει, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να καινοτομείτε προκειμένου να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της σεξουαλικής πλήξης.

Στο τέλος της ημέρας, κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό. Για το λόγο αυτό, κάθε ζευγάρι θα χρειαστεί μια διαφορετική λύση όταν πρόκειται να ξεπεράσει τη σεξουαλική πλήξη. Ωστόσο, για όλους τους, συνεπάγεται άνοιγμα μεταξύ τους, εξερεύνηση νέων μεθόδων και αξιοποίηση της ευκαιρίας για εμβάθυνση των μεταξύ τους δεσμών.


Sof Pol
Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: PsycholgyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...