PsychologyNow Team

«Zombieing»: Όταν κάποιος που έφυγε χωρίς να αφήσει σημάδια, επιστρέφει στη ζωή σας

«Zombieing»: Όταν κάποιος που έφυγε χωρίς να αφήσει σημάδια, επιστρέφει στη ζωή σας

PsychologyNow Team
γυναίκα συνομιλεί μέσω κινητού με κάποιον που έφυγε χωρίς να αφήσει σημάδια
Image credit: senivpetro / freepik.com

Αυτή η επιστροφή δεν είναι τυχαία: το zombie (ζόμπι) έχει την ανάγκη να σας κάνει να το ποθήσετε περισσότερο για να θρέψει το Εγώ του και να ενισχύσει την αυταρέσκειά του.


Ο όρος “Zombieing” αναφέρεται σε εκείνο το άτομο το οποίο, αφού έχει εξαφανιστεί από τη ζωή σας χωρίς να αφήσει σημάδια, ξαφνικά σας στέλνει μήνυμα. Αυτή η επιστροφή δεν είναι τυχαία: το zombie (ζόμπι) έχει την ανάγκη να σας κάνει να το ποθήσετε περισσότερο για να θρέψει το Εγώ του και να ενισχύσει την αυταρέσκειά του.

Πιθανόν να σας είναι οικείοι οι όροι “ghosting” (το να εξαφανίζεται κανείς από τη ζωή κάποιου χωρίς εξήγηση) και “orbiting” (το να διακόπτει κανείς τη σχέση του με κάποιον αλλά να συνεχίζει να αλληλεπιδρά με αυτόν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Τώρα έφτασε η ώρα να μάθετε για έναν ακόμα σχετικό όρο: το zombieing.

Είτε σας αρέσουν αυτές οι λέξεις είτε όχι, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Στις μέρες μας είναι απαραίτητο να κατονομάσουμε αυτά τα οικεία φαινόμενα που συνδέονται με τον κόσμο της τεχνολογίας. Γιατί; Επειδή αυτά τα μέσα έχουν αλλάξει τους τρόπους που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αρχίζουν και τελειώνουν τόσο τις ρομαντικές όσο και τις πλατωνικές σχέσεις τους.

Το zombieing είναι ένα είδος συμπεριφοράς που πιθανόν να σας είναι οικεία: αναφέρεται σε ένα άτομο που σας έκανε ghosting και μετά, ως εκ θαύματος, «επιστρέφει στη ζωή σας». Ίσως το κάνουν μέσω ενός μηνύματος κειμένου ή μιας εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων ή μέσα από ένα σχόλιο στον λογαριασμό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιος που πιστεύατε πως είχε φύγει για πάντα επιστρέφει στη ζωή σας με ένα σκοπό: να αναβιώσει τη σχέση.

Όσο περίεργο ή παράξενο και αν σας φαίνεται, είναι ένα πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Και το χειρότερο πράγμα σχετικά με αυτό είναι ότι προκαλεί πολύ πόνο.

Το να αντιμετωπίσετε την ανεξήγητη εξαφάνιση κάποιου με τον οποίο είχατε ένα συναισθηματικό δεσμό είναι δύσκολο. Παρόλα αυτά, το να αντιμετωπίσετε την επιστροφή του είναι ένα εξαιρετικά ιδιάζον δίλημμα. Ας εμβαθύνουμε πιο πολύ σε αυτό.

Zombieing: όταν κάποιος που έφυγε χωρίς να πει αντίο επιστρέφει

Ίσως να έχετε βυθιστεί στη δουλειά σας ή στο να κάνετε παρέα με τους φίλους σας. Ή ακόμα να είστε μαζί με τον καινούριο ρομαντικό σας σύντροφο. Και τότε συμβαίνει: λαμβάνετε μια ειδοποίηση στο τηλέφωνό σας, κοιτάτε, και να τος.

Κάποιος που ήταν σημαντικός για εσάς και αποφάσισε να σταματήσει να σας απαντά χωρίς κανένα λόγο ξαφνικά επιστρέφει. Συχνά, το κάνουν αυτό με μια εύθυμη διάθεση, αθωότητα και ακόμα μια δόση γοητείας.

Συνήθως το κάνουν με έναν συνηθισμένο χαιρετισμό όπως «Έλα βρε συ, πώς πάει; Τι κάνεις; Σε πεθύμησα». Ή μπορεί να πουν «Έλα, είσαι πολύ ωραίος/α στις τελευταίες φωτογραφίες σου στο ίνσταγκραμ. Θα ήθελες να πάμε για κανένα ποτάκι κάποια στιγμή;». Αν αυτό σας έχει συμβεί, τότε έχετε βιώσει την εμπειρία του zombieing, ενός όρου που επινοήθηκε το 2016.

Επιπρόσθετα, αυτά τα ζόμπι του 21ου αιώνα έχουν μια ασυνήθιστη, σχεδόν υπερφυσική ικανότητα να επιστρέφουν ακριβώς όταν έχετε ξεπεράσει τον πόνο της απουσίας τους. Έχετε ξαναχτίσει τη ζωή σας με συναισθηματικούς επιδέσμους και ράμματα για να θεραπεύσετε τον πόνο από την εγκατάλειψή τους. Εκείνο το ghosting σας άφησε με ραγισμένη καρδιά…και ξαφνικά σας χτυπάνε την πόρτα.

Τι κάνετε σε αυτήν την περίπτωση; Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: τι είδους άνθρωποι το κάνουν αυτό;


Διαβάστε σχετικά: Αυτά είναι τα σημάδια ότι υποφέρετε από συναισθηματική κακοποίηση


Αυτά τα ζόμπι έχουν ανάγκη να θρέψουν το εγώ τους

Αυτοί που κάνουν zombieing δεν εμφανίζονται απλά μία συγκεκριμένη εποχή. Ένα πραγματικό ζόμπι βγαίνει έξω όταν πεινάει. Η λαχτάρα τους να θρέψουν τον πεινασμένο εγωισμό τους τα κάνει να επιδιώκουν επαφή με κάποιον που κάποτε τους έδινε αυτό που χρειάζονταν: θαυμασμό, στοργή και προσοχή.

Θα μπορούσαμε κάλλιστα να τους αποκαλέσουμε ναρκισσιστές ή απλά ανώριμους ανθρώπους με λιγοστή ενσυναίσθηση. Παρόλα αυτά, αυτή η συμπεριφορά συνενώνει πολλαπλές διαδικασίες. Μία από αυτές είναι οι κακές σχέσεις. Πιο πολύ από το να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποιο είδος διαταραχής προσωπικότητας, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε αυτή ως μια κοινωνική συμπεριφορά. Δυστυχώς, είναι ένα σχήμα συμπεριφοράς το οποίο γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένο.

Ένα άτομο που έφυγε ξαφνικά μια μέρα δεν χρειάζεται δικαιολογία για να γυρίσει πίσω. Το κάνουν επειδή δεν εκτιμούν την αξία της σύνδεσης στη σχέση αυτή. Η συνείδησή τους είναι καθαρή και δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα στη συμπεριφορά τους. Το άτομο που ήταν φάντασμα (“ghost”) πριν, επιστρέφει ως ζόμπι: όλα έχουν να κάνουν με τις ορέξεις του και τις ανάγκες του. Η αγάπη είναι αναλώσιμη, φτιαγμένη για να χρησιμοποιηθεί και μετά να πεταχτεί και ακόμα και να ανακυκλωθεί.

Αν αυτός ο πρώην σύντροφος επιστρέψει στη ζωή σας αφού σας έχει εγκαταλείψει, το κάνει για να ταΐσει τον εγωισμό του. Μπορείτε επίσης να είστε σίγουροι ότι η παρούσα πραγματικότητά του δεν είναι ιδιαίτερα διεγερτική. Χρειάζεται νέα ενίσχυση και ελπίζει ότι θα τη δώσετε όπως κάνατε και πριν.

Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε να ανοίξετε την πόρτα

Η αντιμετώπιση του zombieing σας βάζει μέσα σε μια περίπλοκη κατάσταση. Ανοίγει παλιές πληγές μετά την ισορροπία που έχετε κατορθώσει να πετύχετε. Η ξαφνική τους απουσία σας ταρακούνησε, και έπρεπε να ξεπεράσετε τόσο την έκπληξη όσο και την οργή. Οι άνθρωποι που επιστρέφουν στη ζωή σας το κάνουν με ταλέντο, προσπαθώντας να αποσπάσουν την προσοχή σας σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Τι θα πρέπει να κάνετε σε αυτές τις συνθήκες; Πρώτα από όλα, να είστε πολύ προσεκτικοί. Δεν θα πρέπει να χάσετε την οπτική σας, και όσο και αν μπαίνετε στον πειρασμό να διαβάσετε τα μηνύματά τους, να ακούσετε τα ηχογραφημένα μηνύματά τους ή να απαντήσετε σε προσκλήσεις που σας πάνε πίσω σε χαρούμενες στιγμές, μην το κάνετε. Επειδή η επιστροφή τους δεν είναι ποτέ τυχαία ή αβλαβής. Το ζόμπι πάντα παίρνει κάτι, πάντα επιστρέφει πεινασμένο και κάνει καταπληκτική δουλειά στο να ανοίγει παλιές πληγές.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μάθατε όταν βιώσατε ghosting, είναι ότι δεν θα πρέπει να δώσετε την ευκαιρία σε κάποιον να το κάνει ξανά. Η αγάπη δεν εμπερικλείει φαντάσματα ή ζόμπι: οποιαδήποτε σχέση σας πονάει, σας προκαλεί τραύματα ή σας εκβιάζει δεν είναι αληθινή και δεν αξίζετε αυτόν τον πόνο. Μείνετε μακριά τους. Γι' αυτό, μην φοβηθείτε να τους μπλοκάρετε. Να θυμάστε ότι η καρδιά σας είναι ιερό έδαφος!


Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...