PsychologyNow Team

Αντιμετωπίστε αυτά που σας κάνουν να υποφέρετε και θα υποφέρετε λιγότερο

Αντιμετωπίστε αυτά που σας κάνουν να υποφέρετε και θα υποφέρετε λιγότερο

PsychologyNow Team
γυναίκα αντιμετωπίζει αυτά που την κάνουν να υποφέρει
Image credit: wirestock / freepik.com

Δεν θα πρέπει να κρύβεστε από αυτά που σας βασανίζουν. Αντιμετωπίστε τα κατά πρόσωπο και θα μπορέσετε να προχωρήσετε.


Προσπαθείτε να χτίσετε μια ασφαλή και ειρηνική ζωή όπου οι κίνδυνοι και φυσικά τα βάσανα αποκλείονται. Όμως, μερικές φορές προχωράτε πέρα από αυτή την απλή αρχή και λόγω του φόβου ότι θα υποφέρετε ή θα βιώσετε κάποιο αρνητικό συναίσθημα, ξεχνάτε να ζήσετε.

Στην πραγματικότητα, σήμερα, κάποιοι άνθρωποι που βίωσαν απογοητεύσεις στον έρωτα, που έχουν προδοθεί, ή που υπέφεραν από κάποια απώλεια, μπορεί να επιλέξουν να μην ξανά-ερωτευτούν ποτέ. Οι πόρτες έκλεισαν και με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, απέχουν από ένα κομμάτι της ζωής που είναι τόσο σημαντικό για τον άνθρωπο.

Από την άλλη πλευρά, όλοι είναι ελεύθεροι να πάρουν τις αποφάσεις τους και να επιλέξουν τον τρόπο που θέλουν να περάσουν τις μέρες τους, χωρίς να κρίνονται. Παρόλα αυτά, δεν μπορείς να απομονωθείς από τον πόνο, είναι σχεδόν αδύνατο. Δεν μπορείς να ζεις μέσα σε μια φούσκα ελπίζοντας ότι ο αέρας δεν θα την σκάσει.

Νωρίτερα ή αργότερα θα βιώσεις απογοήτευση, όσο μικρή και αν είναι. Ή μια προδοσία, ή απώλεια, ή ακόμη και ασθένεια. Για την ακρίβεια, ο πόνος είναι κομμάτι της ανθρώπινης συνθήκης και ως τέτοιος, πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε.


Διαβάστε σχετικά: Κάνε τα συναισθήματά σου λέξεις και θα νιώσεις καλύτερα


Αντιμετωπίστε τον ψυχικό πόνο σας

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην κοινωνία σήμερα είναι να θεωρούμε τον πόνο, τα δάκρυα, ή τα βάσανα ως κάτι που θα πρέπει να κρύβεται. Πράγματι, θεωρείται προτιμότερο να συγκρατούμε τα δάκρυα και να πηγαίνουμε στο μπάνιο ώστε να μη μας βλέπει κανείς. «Μην κλαις, πρέπει να μεγαλώσεις», σας έλεγαν όταν ήσασταν μικροί.

Οπότε, καταπίνατε την οργή σας και τον πόνο σας και τα κρατούσατε μέσα σας, σαν ένα τέρας που ήταν καλύτερα να μην το δείξετε και κάποιες φορές ούτε να μιλάτε γι’ αυτό. Αυτό ήταν λάθος. Επειδή ο ψυχικός πόνος δεν είναι αφύσικος, δεν είναι ασθένεια ή σημάδι αδυναμίας. Βασανίζομαι σημαίνει καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να ξέρετε πως να το κατανοήσετε, να το αποδεχτείτε και να το αντιμετωπίσετε. Τίποτε περισσότερο από αυτό.

Ο ψυχικός πόνος είναι τόσο φυσιολογικός όσο ο αέρας που αναπνέετε. Παρόλα αυτά, μερικές φορές συναντάτε ανθρώπους που παραπονιούνται: «Γιατί συμβαίνει πάντα σε μένα;» λες και ο πόνος και τα βάσανα επηρεάζουν μόνο εκείνους. Η πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Όλοι βιώνουμε τα ίδια πράγματα κάποια στιγμή.

Για παράδειγμα, την απόλυση από μια δουλειά, την απόρριψη ή την εγκατάλειψη, τις απογοητεύσεις ή την απώλεια ενός ανθρώπου. Ο πόνος δεν επιλέγει τυχαία τα θύματα, μας επηρεάζει όλους. Ωστόσο, όλοι τον αντιμετωπίζουμε διαφορετικά.

Κάποιοι αφήνουν τον εαυτό τους να ηττηθεί. Είναι περισσότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που κατέχουν περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσουν τον ψυχικό πόνο, όμως μπορεί να μην τους χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά. Κάποιοι άνθρωποι απλά τείνουν να μεταφράζουν τα πάντα αρνητικά.

Πιστεύουν ότι η ατυχία τους ακολουθεί συνεχώς, ότι δεν έχουν δικαίωμα να είναι ευτυχισμένοι και γεννήθηκαν για να υποφέρουν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που, αντί να μεταφράζουν τον ψυχικό τους πόνο, τον διαχειρίζονται. Αναπτύσσουν τις δικές τους στρατηγικές. Αυτό είναι σημαντικό.

Αναπτύξτε τις δικές σας στρατηγικές αντιμετώπισης

Η αντιμετώπιση του ψυχικού σας πόνου είναι πολύ σημαντική. Θυμηθείτε ότι το κλάμα δεν είναι πράξη πόνου, είναι ένας τρόπος να απελευθερώσετε τον ατμό και μια φυσική ανάγκη. Οπότε, τα δάκρυα είναι φυσιολογικά και απαραίτητα.

Μην αναζητάτε κάποιον να κατηγορήσετε επίσης. Αν το κάνετε, θα επιμηκύνετε την ανάρρωσή σας ακόμη περισσότερο προσθέτοντας το στοιχείο της οργής στον ψυχικό σας πόνο. Μην κατηγορείτε κανέναν. Πάντοτε να σκέφτεστε τον εαυτό σας και πως μπορείτε να αναδυθείτε από την άβυσσο στην οποία βυθίζεστε τώρα. Πρέπει να κατανοήσετε τον ψυχικό σας πόνο και όχι απλά να τον αποδεχτείτε. Αν τον αποδεχτείτε αμαχητί, θα είναι άχρηστο, γιατί θα καταλήξετε κολλημένοι εκεί, σε εκείνη την επώδυνη κατάσταση.

Αντιμετωπίστε τον ψυχικό σας πόνο. Αποδεχτείτε την απογοήτευσή σας αλλά δείτε πιο πέρα από αυτήν. Πείτε στον εαυτό σας ότι σας απογοήτευσαν επειδή δεν ήταν ικανοί να σας κάνουν ευτυχισμένους. Αναγνωρίστε ότι κάνατε το καλύτερο δυνατό και ότι τώρα είναι ώρα να εστιάσετε στο προσωπικό σας μονοπάτι στη ζωή στην αναζήτηση της ευζωίας σας και της ευτυχίας σας. Επειδή αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι.

Ο ψυχικός πόνος είναι φυσιολογικός. Όλοι έχουν το δικό τους μερίδιο στον ψυχικό πόνο. Πρέπει να το κρατάτε αυτό στο μυαλό σας. Επίσης, χρειάζεται να μάθετε πως να τον διαχειρίζεστε ώστε να μην ξεχειλίζει. Επειδή ο συνεχής πόνος σας πνίγει και σας κάνει να χάνετε όλα όσα σας περιβάλλουν. Ακόμη και εκείνους που αγαπάτε. Δεν αξίζει. Σιγουρευτείτε ότι αναλαμβάνετε δράση και ότι αγωνίζεστε για την ευζωία σας.


EFH MES 3N
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...