PsychologyNow Team

Η κατανόηση των συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις

Η κατανόηση των συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις

PsychologyNow Team
ζευγάρι αναγνωρίζει ότι η κατανόηση των συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις
Image credit: Chermiti Mohamed / unsplash.com

Γενικά, τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν καλύτερα τις συγκρούσεις όταν ο ένας σύντροφος ξέρει ότι ο άλλος βλέπει τα συναισθήματά του ως μια φυσιολογική αντίδραση σε μια δεδομένη κατάσταση. 


Μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill ρίχνει φως στη σπουδαιότητα της συναισθηματικής αντίληψης στις ερωτικές σχέσεις. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι, ανεξάρτητα από το πώς νιώθει όντως ένα άτομο, το να γνωρίζει ότι ο σύντροφός του αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά του ως μια τυπική αντίδραση σε μια δεδομένη κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη σχέση του ζευγαριού – ειδικά σε περιπτώσεις συγκρούσεων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τη Λόρεν Χιούμαν, καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας, και τις υποψήφιες για διδακτορικό Χασαγκάνι Τίσερα και Τζένιφερ Χέιμαν. Οι ερευνητές εξέτασαν 189 ερωτικά ζευγάρια για να μάθουν πώς η συναισθηματική μετα-ακρίβεια –η ικανότητα να κατανοείς σωστά τις εντυπώσεις ενός συντρόφου για τον εαυτό του– επηρέαζε στιγμιαία την ποιότητα της σχέσης.

Μας ενδιέφερε να καταλάβουμε πώς οι πεποιθήσεις μας σχετικά με το πώς μας βλέπουν οι άλλοι επηρεάζει την ποιότητα των σχέσεων. Ανεξάρτητα από το γιατί νιώθετε κάτι, οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι πιθανότατα να είναι πιο θετικές, όταν γνωρίζετε ότι ο ερωτικός σας σύντροφος βλέπει τα συναισθήματά σας ως μια φυσιολογική αντίδραση στη δεδομένη κατάσταση, δήλωσε η Τίσερα.


Διαβάστε σχετικά: Γιατί μαλώνουν τα ζευγάρια; Αυτές είναι οι κύριες αιτίες σύγκρουσης


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, γενικά, τα ζευγάρια αντιμετώπιζαν καλύτερα τις συγκρούσεις όταν ήξεραν πώς ο σύντροφός τους αντιλαμβανόταν τα συναισθήματά τους.

Αν γνωρίζετε ότι ο ερωτικός σας σύντροφος θεωρεί ότι είστε θυμωμένοι για έναν λόγο που είναι μοναδικός σε σχέση με την εμπειρία σας και δεν βασίζεται στο πώς μπορεί να νιώθει ο μέσος άνθρωπος, οι πιθανότητες είναι ότι αυτό θα βλάψει τη σχέση σας – τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή, εξήγησε η ερευνήτρια.

Τα ερωτικά ζευγάρια που εξετάστηκαν ήταν κυρίως ετερόφυλα και συλλέχθηκαν από την πανεπιστημιούπολη. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 23 ετών. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εμπλακούν σε τρία διαφορετικά είδη αλληλεπίδρασης: ζητήθηκε από τα ζευγάρια να συμμετάσχουν σε μια ουδέτερη, αδόμητη συζήτηση.

Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να μιλήσουν για κάτι που διαφωνούσαν. Τελικά, έπρεπε να κάνουν μια θετική συζήτηση. Έπειτα, ερωτήθηκαν σχετικά με τα συναισθήματά τους και την αντίληψη του συντρόφου τους σχετικά με τα συναισθήματά τους.


Sof and2
Έρευνα: Hasagani Tissera et al, Do People Know How Their Romantic Partner Views Their Emotions? Evidence for Emotion Meta-Accuray and Links with Momentary Romantic Relationship Quality, Personality and Social Psychology Bulletin (2022).

Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Μετάφραση ξενόγλωσσων άρθρων
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια - επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...