Δεν είναι εύκολο να χωρέσεις τον θάνατο στη ζωή χωρίς να βρεις ένα νόημα - Για σένα που πενθείς

Δεν είναι εύκολο να χωρέσεις τον θάνατο στη ζωή χωρίς να βρεις ένα νόημα - Για σένα που πενθείς

Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου
γυναίκα δεν είναι εύκολο να χωρέσει τον θάνατο στη ζωή της
Image credit: Nothing Ahead / pexels.com

Όταν έχασα την μητέρα μου προσπαθούσα να επεξεργαστώ το γεγονός του θανάτου στην συμβατότητα της ζωής. Ασύμβατα. Ό,τι γεννιέται πεθαίνει αλλά είναι τόσο δύσκολο να το χωρέσει το μυαλό σου. Η πάλη της ζωής με τον θάνατο, η ίδια η κατανόηση του θανάτου χωρίς φιλοσοφικά και θρησκευτικά περιτυλίγματα είναι αδιανόητη. Ο νους μας είναι φτιαγμένος για να κατανοεί ιστορίες και αφηγήσεις με νόημα.


Όταν κάτι διακοπεί απότομα, αιφνίδια, όταν κάτι φεύγει χωρίς να το χορτάσεις χάνεις το νόημα. Οι προσφιλείς αλλά και οι άνθρωποι σταθμοί, όπως οι γονείς μας, με το φευγιό τους δημιουργούν κενό. Ένα συνεχές από αποσιωπητικά.. Σε περιμένουν να συνδέσεις την ιστορία της ζωής με το νόημα του θανάτου. Αυτοί που φεύγουν δεν πονούν, αυτοί που μένουν πονούν. Διάφοροι πόνοι παλεύουν να χωρέσουν στις δυνάμεις της ψυχής.

Εσύ παλεύεις με προσδοκίες φαντασιωτικές, όνειρα απατηλά, προσευχές που δεν εισακούστηκαν, μοναξιές που δεν αντέχονται, λόγια ανείπωτα, ανέκφραστους θυμούς, ασήκωτες λύπες, λάθη που σου φόρτωσαν, κληρονομημένες αλήθειες και μυστικά, γιατί λυσσαλέα και κενό. Αυτό το αίσθημα του κενού είναι ανυπόφορο.


Διαβάστε σχετικά: Απώλεια: Αποχωρισμός και Αναγέννηση


Αυτοί οι άνθρωποι/σταθμοί πάντα θα λείπουν...Θα λείπουν από τα οικογενειακά τραπέζια και τις φωτογραφίες. Θα λείπουν από τους γάμους και τις χαρές. Θα λείπουν από τις λύπες, τα αδιέξοδα, τις δυσκολίες! Δεν θα τους δεις να γερνάνε να κυρτώνουν, να γιομίζουν σοφία. Δεν θα πάρεις ευχές και αγκαλιές φορτωμένες απαρτίωση.

Δεν είναι εύκολο να χωρέσεις τον θάνατο στη ζωή χωρίς να βρεις ένα νόημα.

Βρες το νόημα, χώρεσε μέσα στο αφήγημα σου κάτι που να συνδέει το ζωντανό με την απουσία. Μην αφήσεις τα αποσιωπητικά να γεννάνε αποσιωπητικά. Μην αφήσεις την σιωπή να σε νικήσει!

Μόνο κάποιος που περπάτησε εδώ που περπατάς μπορεί να σε νιώσει στα τρίσβαθα του εγώ του...να μιλάς σε ανθρώπους που πόνεσαν, να μιλάς σε ανθρώπους που γονάτισαν μα σηκώθηκαν. γιατί είσαι και σύ ένας από αυτούς! Χωρίς αποσιωπητικά!


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...