Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Γιατί είναι δύσκολο να αποδεχτούμε τα λάθη μας;

Γιατί είναι δύσκολο να αποδεχτούμε τα λάθη μας;

Κωνσταντίνα Αρβανίτη
άνδρας δυσκολεύεται να αποδεχθεί τα λάθη του
Image credit: Ekrulila/ pexels.com

Ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας! Αυτό το παλιό κλισέ που λέει ότι κανείς δεν είναι τέλειος είναι αλήθεια! Άραγε, γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τα λάθη σας και πώς μπορούμε να αλλάξουμε αυτές τις ριζωμένες συμπεριφορές ώστε να γίνουμε πιο αληθινοί με τους εαυτούς μας;


Γιατί είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σφάλματά μας

Ο λόγος που είναι τόσο δύσκολο να παραδεχτούμε όταν έχουμε κάνει κάποιο λάθος είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε 100% ειλικρινείς για θέματα που αφορούν εμάς τους ίδιους. Είμαστε το σημείο αναφοράς μας και είναι αδύνατο να είμαστε εντελώς αντικειμενικοί. Το σημείο αυτό είναι γνωστό και ως «τυφλό σημείο» και αποτελεί ένα κενό στην αυτογνωσία μας που προσπαθεί να μας προστατεύσει από την αρνητικότητα.

Στην ουσία, το μυαλό μας μάς φροντίζει, προστατεύει το εγώ μας και προσπαθεί πάντα να εξορθολογήσει γιατί κάνατε λάθος:

  • Δεν ήταν δικό μου λάθος.
  • Δεν είχα άλλη επιλογή.
  • Κάποιος ή κάτι με έκανε να το κάνω.
  • Δεν είμαι υπεύθυνος γι’ αυτό.

Σας ακούγονται γνωστά;

Το σημαντικό θέμα μας εδώ είναι ότι η αναγνώριση των λαθών μας και η ανάληψη των ευθυνών μας είναι απίστευτα πολύτιμη για τις μελλοντικές μας σχέσεις!


Διαβάστε σχετικά: Γιατί επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη;


Τι κερδίζω όταν αποδέχομαι τα λάθη μου;

Όταν αναγνωρίζετε την ευθύνη και αποδέχεστε ότι έχετε κάνει λάθος, έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα για να το διορθώσετε. Παρακάτω υπάρχουν μερικά από τα πλεονεκτήματα που θα έχετε αν αποδεχτείτε ότι δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι.

  • Μαθαίνετε από τα λάθη σας

Ναι, ένα ακόμα κλισέ που ωστόσο αληθεύει κι είναι σημαντικό. Εάν αποδεχτείτε ότι σε μια δεδομένη περίσταση δεν πράξατε σωστά, το μυαλό σας επεξεργάζεται ήδη τι μπορεί να κάνει καλύτερα την επόμενη φορά. Αναλάβετε τις ευθύνες μιας λανθασμένης πράξης, κατανοήστε τι πήγε στραβά και δημιουργήστε ένα νέο σύστημα ή τρόπο αντίδρασης που μειώνει την πιθανότητα να επαναληφθεί το ίδιο λάθος μελλοντικά.

  • Κερδίζετε το σεβασμό των γύρω σας

Σε κανέναν δεν αρέσει να παίζει το παιχνίδι της κατηγορίας! Το να βάζουμε την ευθύνη στους ώμους κάποιου άλλου είναι μια απόπειρα να καλύψουμε τις αποτυχίες μας, αλλά τελικά υπονομεύοντας τη συμπεριφορά κάποιου άλλου δεν κερδίζουμε περισσότερο σεβασμό από τους υπόλοιπους. Είτε πρόκειται για συναδέλφους, φίλους, μέλη της οικογένειας ή συνεργάτες, το να αναλαμβάνετε την ευθύνη για μια λανθασμένη απόφασή σας είναι πολύ πιο αξιοσέβαστο από το να τις αποφεύγετε με διάφορους τρόπους.

  • Η αυτογνωσία σας βελτιώνεται

Πολλές φορές, παίρνουμε μια λανθασμένη απόφαση επειδή δεν σκεφτήκαμε σωστά, ενεργήσαμε παρορμητικά ή αισθανθήκαμε άσχημα για την επιλογή που μας ζητήθηκε να κάνουμε.

Κανείς δεν μπορεί να κάνει το σωστό κάθε φορά. Αλλά όταν κάνετε λάθος, εάν προσπαθήσετε να κάνετε ένα βήμα πίσω, θα αποκτήσετε πολύτιμες πληροφορίες για το πώς λειτουργείτε υπό πίεση.

Ίσως:

  • Τα συναισθήματά σας επηρέασαν τη λήψη αποφάσεών σας.
  • Άλλες προτεραιότητες θολώνουν τη σκέψη σας.
  • Πράξατε υπό πίεση.
  • Το λάθος συνέβη επειδή χάσατε τον κύριο στόχο.
  • Δεν καταλάβατε τι θα συνέβαινε.

Όλα αυτά τα σενάρια είναι φυσιολογικές ανθρώπινες αντιδράσεις. Ωστόσο, μόλις καταλάβετε γιατί κάνατε τη συγκεκριμένη επιλογή, θα είστε σε θέση να προλάβετε τα λάθη σας στο μέλλον.

Πώς να αναγνωρίσετε τα λάθη σας και να αποδεχτείτε την ευθύνη

Είναι πολύ πιο εύκολο να πεις ότι έχεις το δικαίωμα να κάνεις λάθη, παρά όταν τα κάνεις να τα αναγνωρίσεις. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτό φαίνεται τόσο δύσκολο:

  • Δεν θέλετε να αισθάνεστε ότι επικρίνεστε ή ότι σας λυπούνται.
  • Ανησυχείτε για το μέλλον της δουλειάς ή της σχέσης σου.
  • Πιστεύετε ότι κάνοντας ένα λάθος, αυτό σας κάνει αναξιόπιστους.
  • Νιώθετε άβολα.
  • Νιώθετε αναστατωμένοι που κάνατε λάθος.

Διαβάστε σχετικά: Τα λάθη δεν σε κάνουν αποτυχημένο


Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε είναι ότι το να μπορείς να αναλάβεις τον έλεγχο ενός προβλήματος και να ισχυριστείς ότι φταις είναι ένας τρόπος να δημιουργηθεί μία βάση για ευνοϊκές λύσεις στο μέλλον.

Για παράδειγμα, η ομαδική εργασία παράγει πολύ πιο αποτελεσματικές λύσεις από το να προσπαθεί κανείς να λύσει ένα πρόβλημα μόνος του, και το να μοιράζεται το λάθος του και να ζητάει βοήθεια είναι ένας τρόπος να θεωρηθεί αξιόπιστος παίκτης της ομάδας καθώς και ότι βάζει το κοινό όφελος σε σημαντικότερη θέση από τη δική του υπερηφάνεια.

Την επόμενη φορά που θα κρίνετε ότι κάνατε κάτι λάθος, δοκιμάστε τα παρακάτω:

  • Αποδεχτείτε την ευθύνη τόσο στον εαυτό σας όσο και σε οποιονδήποτε άλλον εμπλέκεται στην κατάσταση αυτή.
  • Αναζητείστε τρόπο για την αποκατάσταση του λάθους.
  • Ζητήστε και ακούστε τα εποικοδομητικά σχόλια ή τις ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα στο μέλλον.

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...