PsychologyNow Team

Ο θηλασμός δε βελτιώνει τη νοημοσύνη ενός παιδιού

Ο θηλασμός δε βελτιώνει τη νοημοσύνη ενός παιδιού

PsychologyNow Team
θηλασμός νοημοσύνη παιδιά

Σε αντίθεση με προηγούμενη έρευνα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο PLOSONE καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο θηλασμός δε βελτιώνει την νοημοσύνη ενός παιδιού.


Ο θηλασμός έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία του παιδιού, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου άσθματος και αλλεργιών, της παιδικής παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και της λευχαιμίας.

Τα τελευταία χρόνια, έρευνες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός μπορεί επίσης να ωφελήσει το IQ ενός παιδιού. Το 2013 μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics ανέφερε ότι όσο περισσότερο μια μητέρα θηλάζει, τόσο εξυπνότερο θα γίνει το παιδί της, ενώ μια πιο πρόσφατη μελέτη συνέδεσε τον παρατεταμένο θηλασμό με υψηλότερη νοημοσύνη και μεγαλύτερα κέρδη κατά την ενήλικη ζωή.

«Μια τέτοια συσχέτιση είναι εύλογη, διότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, υπάρχουν μόνο στο ανθρώπινο μητρικό γάλα και όχι στο γάλα των ζώων ή στις φόρμουλες που ενισχύουν τη νευροανάπτυξη», σημειώνει η συγγραφέας αυτής της πιο πρόσφατης έρευνας, Sophie von Stumm, από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ωστόσο», προσθέτει, «μερικές από τις προηγούμενες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει ισχυρά ερευνητικά σχέδια που παράγουν αξιόπιστα αποτελέσματα».

Για τη μελέτη αυτή, η Von Stumm και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα δεδομένα από 11.582 δίδυμα – πανομοιότυπα και μη πανομοιότυπα - γεννημένα κατά την περίοδο 1994-96, που ήταν μέρος της Πρώιμης Μελέτης Ανάπτυξης των Διδύμων (TEDS), η οποία πραγματοποιήθηκε στο King’s College του Λονδίνου.

Δεδομένα από θηλασμό συλλέχθηκαν από τις μητέρες των παιδιών εντός 2 ετών από τη γέννηση των διδύμων τους, ενώ η νοημοσύνη του κάθε δίδυμου μετρήθηκε στις ηλικίες των 2, 3, 4, 7, 9, 10, 12, 14 και 16 ετών. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο ο θηλασμός επηρέασε τη νοημοσύνη του κάθε παιδιού με την πάροδο των ετών.

Δεν υπήρξε συσχετισμός μεταξύ του θηλασμού και της γνωστικής ανάπτυξης.

Ενώ τα κορίτσια που είχαν θηλάσει, παρουσίασαν υψηλότερο IQ στην ηλικία των 2 ετών σε σχέση με όσα δεν είχαν θηλάσει, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα αυτό ήταν «στατιστικά μη σημαντικό» και δεν παρατηρήθηκε καθόλου στα αγόρια που είχαν θηλάσει.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ του θηλασμού και του υψηλού IQ μεταξύ αγοριών ή κοριτσιών μετά την ηλικία των 2, δείχνοντας έτσι ότι ο θηλασμός δεν επηρεάζει τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού με την πάροδο του χρόνου.

Η Von Stumm είπε ότι δεν εξεπλάγη από τα αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι η νοημοσύνη ενός παιδιού είναι πιο πιθανό να επηρεάζεται από παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον τους, όπως το οικογενειακό τους ιστορικό και η εκπαίδευσή τους.

Τονίζει, ωστόσο, ότι ο θηλασμός έχει άλλες θετικές επιδράσεις στα παιδιά: «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι, ενώ η μελέτη μας δεν δείχνει μια σύνδεση μεταξύ του θηλασμού και της νοημοσύνης, ο θηλασμός ενδεχομένως έχει και άλλα οφέλη, για παράδειγμα, όσον αφορά στην ανάπτυξη του αυτοάνοσου συστήματος των παιδιών.

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, οι μητέρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν βλάπτουν το παιδί τους, εφόσον δεν μπορούν να θηλάσουν ή επιλέξουν να μη θηλάσουν. Οποιοδήποτε άλλο γάλα εκτός του μητρικού, δεν θα στερήσει από το παιδί σας την ευκαιρία να αποκτήσει ένα πανεπιστημιακό πτυχίο αργότερα στη ζωή του».


Πηγή: medicalnewstoday.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...