PsychologyNow Team

Τα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με κατάθλιψη

Τα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με κατάθλιψη

PsychologyNow Team
πρόωρο βρέφος πιο πιθανό να διαγνωστεί με κατάθλιψη
Image credit: Oleg Sergeichik / unsplash.com

Νέα ευρήματα επισημαίνουν την ανάγκη για την κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση ψυχιατρικών ασθενειών σε εξαιρετικά πρόωρα βρέφη καθώς και για την πρόληψή τους.


Μία μελέτη που χρησιμοποίησε εθνικά δεδομένα μητρώου στις ΗΠΑ, έδειξε ότι τα κορίτσια που είχαν γεννηθεί εξαιρετικά πρόωρα, δηλαδή νωρίτερα από τις 28 εβδομάδες κύησης, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με κατάθλιψη σε σχέση με αυτά που είχαν γεννηθεί κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.

Ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης ίσχυε, επίσης, για κορίτσια και αγόρια που είχαν μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις της μειωμένης ανάπτυξης των εμβρύων ήταν πιο εμφανείς με την αύξηση της ηλικίας της κύησης.

Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν με βάση την πατρική ψυχοπαθολογία, την πατρική μεταναστευτική κατάσταση, τη μητρική ψυχοπαθολογία, τη μητρική κατάθλιψη, τη μητρική χρήση ουσιών, τον αριθμό προηγούμενων γεννήσεων, τη μητρική οικογενειακή κατάσταση, τη μητρική κοινωνικό-οικονομική κατάσταση, το μητρικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη και τον τόπο γέννησης του παιδιού.


Διαβάστε σχετικά: Ακόμη και τα ήπια καταθλιπτικά συμπτώματα της μητέρας επηρεάζουν την ψυχική υγεία του βρέφους


Η παιδική κατάθλιψη μπορεί να προληφθεί

Η κατάθλιψη είναι μια συνήθης ψυχιατρική διαταραχή που επηρεάζει το 1 – 2% των παιδιών κατά την προσχολική και προεφηβική ηλικία, καθώς και το 3 – 8% των εφήβων. Ωστόσο, η παιδική κατάθλιψη είναι μια σοβαρή διαταραχή και η πρόληψή της μπορεί να προαχθεί με τον εντοπισμό των ομάδων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές: Η μελέτη τονίζει την ανάγκη για προληπτικές παρεμβάσεις σε βρέφη υψηλού κινδύνου καθώς και για προγράμματα υποστήριξης της γονικής ψυχικής υγείας κατά την κύηση παράλληλα με τη φροντίδα των νεογνών, ιδιαίτερα για εξαιρετικά πρόωρα βρέφη και για βρέφη με καθυστερημένη ανάπτυξη που έχουν γεννηθεί μετά από τελειόμηνη κύηση. Οι πρακτικές παρακολούθησης και φροντίδας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον ψυχοκοινωνικό έλεγχο και την εξέταση ανάπτυξης για παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα και για τις οικογένειές τους, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη υποστήριξη για την προαγωγή της καλής ψυχικής υγείας τους.

Επίσης, προσθέτουν: Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με την πρόωρη γέννηση και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τα βρέφη, λαμβάνοντας υπόψη τις τωρινές πρακτικές φροντίδας νεογνών.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 37.682 παιδιά που είχαν γεννηθεί στη Φινλανδία από τον Ιανουάριο του 1987 έως και το Δεκέμβριο του 2007 και είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη. Τα παιδιά αυτά συγκρίθηκαν με μία ομάδα ελέγχου 148.795 παιδιών, τα οποία δεν είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη.

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης έρευνας, η οποία μελετά τη συσχέτιση μεταξύ προγεννητικών παραγόντων κινδύνου και σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν: Τα ευρήματα της έρευνας είναι σημαντικά τόσο για την κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση ψυχιατρικών ασθενειών σε πρόωρα βρέφη όσο και για την πρόληψή τους.


Έρευνα: Subina Upadhyaya et al. Preterm Birth Is Associated With Depression From Childhood to Early Adulthood, Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry (2020).

EFH MES 3N

 

Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...