PsychologyNow Team

Πώς τα νοσοκομεία δημιουργούν χώρους για την «επαναφόρτιση» του νοσηλευτικού προσωπικού

Πώς τα νοσοκομεία δημιουργούν χώρους για την «επαναφόρτιση» του νοσηλευτικού προσωπικού

PsychologyNow Team
Image credit: Cedric Fauntleroy / pexels.com

Η φροντίδα πολύ άρρωστων παιδιών καθημερινά μπορεί να είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα συναισθηματικά, ακόμα και για επαγγελματίες με χρόνια εμπειρίας. Το νοσηλευτικό προσωπικό, που υποστηρίζει επίσης γονείς που θρηνούν για τα παιδιά τους, έρχεται αντιμέτωπο με χρόνιο άγχος.


Για να βοηθήσει στην υποστήριξη του νοσοκομειακού προσωπικού του, το παιδιατρικό νοσοκομείο Nicklaus δημιούργησε δύο χώρους «γαλήνης» στο ογκολογικό και το τμήμα των ΜΕΘ, όπου το προσωπικό μπορεί να πάει για να ανασυγκροτηθεί, να ξεκουραστεί και να σκεφτεί, ακόμα και για λίγα λεπτά μέσα στη μέρα.

Πραγματικά χρειαζόμασταν ένα μέρος για να αποσυμπιεστούμε και να επανέλθουμε στα φυσιολογικά μας, λέει η Πέγκι Τάουνστεντ, μια νοσοκόμα του παιδογκολογικού τμήματος εδώ και 20 χρόνια και τώρα διαχειρίστρια της γραμμής εξυπηρέτησης στο Κέντρο Καρκίνου και Αιματολογικών Διαταραχών του νοσοκομείου.

Οι νέοι χώροι είναι χρωματισμένοι σε παστέλ αποχρώσεις και διακοσμημένοι με τοιχογραφίες, φυτά και βιβλία για ανάγνωση ή χρωματισμό. Είναι επίσης εξοπλισμένοι με καρέκλες που σου κάνουν μασάζ και απομακρύνουν έτσι τον πόνο. Το προσωπικό μπορεί να βάλει στην πρίζα τις ηλεκτρικές του συσκευές και να ακούσει μουσική ή να δει μια εκπομπή. Μερικές φορές δεν είναι παρά ένα ήσυχο μέρος όπου μπορούν να έρθουν για να κλάψουν.

Η ιδέα για τους χώρους «γαλήνης» ήρθε κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής συνεδρίας.

Ρωτήσαμε τις νοσοκόμες: “Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε; Πώς μπορούμε να σας υποστηρίξουμε;” Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια νοσοκόμα που είπε, “Απλά χρειάζομαι ένα μέρος για να κλάψω και να προετοιμαστώ για να φροντίσω τους υπόλοιπους ασθενείς μου”, λέει η Τάουνστεντ.

H Τάουνστεντ, που ήταν η διευθυντής των νοσοκόμων στην ογκολογική μονάδα εκείνη την εποχή, παράτησε το γραφείο της για να δημιουργήσει το πρώτο Μέρος «Γαλήνης» του Μia. To νοσοκομείο έκανε τα εγκαίνια τον περασμένο Μάρτη κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην οποία συμμετείχαν ο παίχτης του γκολφ Καμίλο Βιλέγκας και η σύζυγός του, Μαρία Οκόα, που έχουν χρηματοδοτήσει με γενναιοδωρία τους χώρους «γαλήνης» μέσω του οργανισμού τους με όνομα Μia’s Miracles (τα Θαύματα της Μία), προς τιμήν της μικρότερης κόρης τους, της Μία.


Διαβάστε σχετικά: Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης: Τι δεν πρέπει να αγνοούμε


Υποστήριξη της ψυχικής υγείας των νοσοκόμων

To CHAT (Connecting, Healing and Achieving Together – Συνδεόμαστε, Γιατρευόμαστε και Επιτυγχάνουμε Μαζί), άλλη μια πρωτοβουλία του Νοσοκομείου του Nicklaus, αναπτύχθηκε από την ομάδα των νοσοκόμων του ψυχιατρικού τμήματος για να παρέχει υποστήριξη ως προς τη νοητική υγεία και ομαδικές ψυχολογικές συνεδρίες.

Οι συνεδρίες, 30 ως τώρα, παρέχουν έναν ασφαλή χώρο για τους νοσοκόμους και τις νοσοκόμες για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να συζητήσουν τους παράγοντες που τους προκαλούν άγχος και να στηρίξουν ο ένας τον άλλο. Το πρόγραμμα παρέχει διαθέσιμους ψυχολόγους σχεδόν συνέχεια.

Και άλλα νοσοκομεία έχουν εφαρμόσει παρόμοια προγράμματα. Τον περασμένο χρόνο, μια ομάδα ψυχικής υγείας της Κοινότητας των Baptist Health (Υγεία των Βαπτιστών) με όνομα Υγεία και Ευημερία άρχισε να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο, να κάνει συνεδρίες απολογισμού για το νοσοκομειακό και το υπόλοιπο προσωπικό και εκπαίδευση στη διαχείριση του άγχους. Η ομάδα επίσης διευκολύνει την διεξαγωγή δραστηριοτήτων διαλογισμού και ενσυνειδητότητας. Επικεντρώνεται κυρίως στην υποστήριξη των νοσοκόμων που δουλεύουν σε ΜΕΘ, ΜΕΘ Νεογνών και ΜΕΘ Covid.

Ακόμα και πριν την πανδημία, διάφορες μελέτες προειδοποιούσαν για την κούραση και την εξάντληση ανάμεσα στους εργαζόμενους στους χώρους της υγείας, και κυρίως ανάμεσα στο νοσοκομειακό προσωπικό. Τα τελευταία δύο χρόνια σίγουρα έχουν επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα.

H Σούζι Κάστρο, διευθύντρια στο ψυχιατρικό τμήμα για τους εσωτερικούς ασθενείς και επικεφαλής για την ανάπτυξη του προγράμματος CHAT στο Nicklaus, λέει ότι το ανατροφοδοτικό υλικό ως τώρα είναι υπέροχο και ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα συνεχίσει να στηρίζει περισσότερο νοσοκομειακό προσωπικό.

Όταν αρχίσαμε τη δημιουργία αυτού του προγράμματος, δεν είχε να κάνει καθόλου με την πανδημία, παρόλα αυτά έχουν επωφεληθεί πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι ποτέ περιμέναμε, λέει η Κάστρο.


Απόδοση: Νταλιακούρα Παναγιώτα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...