PsychologyNow Team

H ευτυχία έχει την αφετηρία της στις θετικές αναμνήσεις

H ευτυχία έχει την αφετηρία της στις θετικές αναμνήσεις

PsychologyNow Team

Οι μνήμες μας διαμορφώνουν ενεργά τις εμπειρίες μας, τις σχέσεις μας και τις ιστορίες της ζωής μας, που δεν έχουμε ακόμη δημιουργήσει.


Οι αναμνήσεις είναι ισχυρές. Πέρα από το γεγονός ότι είναι τα παθητικά ίχνη της προσωπικής ιστορίας μας, οι μνήμες μας διαμορφώνουν ενεργά τις εμπειρίες μας, τις σχέσεις μας και τις ιστορίες της ζωής μας, που δεν έχουμε ακόμη δημιουργήσει. Τώρα, μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι θετικές αναμνήσεις μας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν τα θετικά συναισθήματα.

Ως άνθρωποι, είμαστε προγραμματισμένοι να θυμόμαστε τα πράγματα που μας φέρνουν πόνο. Αυτό είναι το αρχαίο, ιδιαίτερα αποτελεσματικό, μερικές φορές ενοχλητικό, σύστημα προειδοποίησης μας, σχεδιασμένο και εξαιρετικά συντονισμένο με την εξέλιξη για να μας κρατήσει ασφαλείς.

Με το να θυμόμαστε τα πράγματα που μας έχουν προκαλέσει προβλήματα, είναι πιο πιθανό να τα αποφύγουμε και να κρατηθούμε στη ζωή. Αυτό είναι ένα μεγάλο ατού για την επιβίωσή μας, αλλά όχι τόσο καλό για τα θετικά συναισθήματά μας. (Η εξέλιξη μπορεί να μας εμποδίσει μερικές φορές.)

Η ικανότητά μας να θυμόμαστε τα θετικά πράγματα της ζωή μας, δεν ενεργοποιείται τόσο εύκολα όπως στα αρνητικά, αλλά η έρευνα διαπίστωσε ότι με την συνειδητή προσπάθεια, μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό και να αξιοποιήσουμε τις θετικές αναμνήσεις για να δουλέψουν προς όφελός μας.

Οι θετικές αναμνήσεις μας μπορεί να μας δώσουν πρόσβαση σε ισχυρά γνωστικά και συναισθηματικά εφόδια που μπορούν να διαμορφώσουν τις εμπειρίες μας με θετικό τρόπο και να ενισχύσουν την ψυχική υγεία μας

Η έρευνα έδειξε ότι με την ανάκληση των θετικών αναμνήσεών μας, μπορούμε να αυξήσουμε τα θετικά συναισθήματα. Επίσης, οι θετικές αναμνήσεις έχουν την ικανότητα να μειώσουν το άγχος, διευκολύνοντας τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και βιώνουμε τις απειλές και μπορούν να κατευνάσουν επίσης τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αφήνοντας τον κόσμο να ειδωθεί από ένα πιο αισιόδοξο, πιο ευτυχισμένο φίλτρο.

Η έρευνα

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice”. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν μια πρόσφατη θετική μνήμη τους με ένα άλλο πρόσωπο. Η μνήμη στη συνέχεια επεκτάθηκε μέσω μιας τεχνικής που ονομάζεται "Social Broad Minded Affective Coping (BMAC)".

Η έρευνα διαπίστωσε ότι με την ανάκληση μιας θετικής μνήμης, υπήρχε ένα είδος «επαναβίωσης» του γεγονότος που περιεχόταν στη μνήμη. Οι αισθήσεις ενεργοποίηθηκαν εκ νέου και τα συναισθήματα που συνδέονταν με τη μνήμη βιώθηκαν ξανά.

Μαζί με αυτό, το νόημα που περιεχόταν στη θετική μνήμη, βοήθησε να απομακρυνθούν τυχόν αρνητικές πεποιθήσεις που προσπάθησαν να εισχωρήσουν και να προκαλέσουν προβλήματα. Τα αισθήματα της γαλήνης, της κοινωνικής ασφάλειας (πόσο συνδεδεμένοι δηλαδή αισθάνεστε με τους άλλους) και της ηρεμίας αυξήθηκαν, ενώ τα αρνητικά συναισθήματα μειώθηκαν.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τις θετικές αναμνήσεις μου για να αισθανθώ πιο ευτυχισμένος;

Για να αναπτύξετε θετικά συναισθήματα μέσα από θετικές αναμνήσεις, σκεφτείτε μια πρόσφατη θετική μνήμη και προσπαθήστε να τη συνδέσετε με τις αισθήσεις σας: 

1. Σκεφτείτε μια πρόσφατη θετική μνήμη όταν ήσασταν με ένα άλλο πρόσωπο

2. Μετακινηθείτε γύρω από τη μνήμη, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις. Αφήστε την να διευρύνει το μυαλό σας

3. Που είστε;

4. Τι βλέπετε;

5. Εστιάστε στο άλλο πρόσωπο.

  • Επικεντρωθείτε στο πρόσωπο. Τι βλέπετε;
  • Προσπαθήστε να πάρετε μια αίσθηση των θετικών συναισθημάτων που βίωνε το άλλο άτομο.
  • Τι φοράει;
  • Τι κάνει;
  • Πώς αισθάνεται το άλλο πρόσωπο στη μνήμη;
  • Πώς αισθάνεστε εσείς για αυτό;

6. Τι ακούτε;

  • Από το άλλο άτομο;
  • Στο περιβάλλον;

7. Τι μπορείτε να μυρίσετε;

8. Μήπως η μνήμη σας συνεπάγεται με καμία γεύση;

9. Μπορείτε να αγγίξετε κάτι μέσα από τη μνήμη σας; Πώς αισθάνεσθε όταν το κάνετε αυτό;

10. Ποιο είναι το ισχυρότερο και πιο θετικό κομμάτι της μνήμης; Αφήστε το συναίσθημα να επεκταθεί μέσα σας. Κρατήστε το συναίσθημα και απολαύστε το για λίγη ώρα.

Η οικοδόμηση ενός όμορφου εγκεφάλου μέσα από την εμπειρία.

Έρευνες κατά τις τελευταίες δεκαετίες, μας έχουν δείξει ότι έχουμε μια τεράστια και συνεχή ικανότητα να επαναδιαμορφώνουμε τον εγκέφαλό μας. Οι θετικές αναμνήσεις ενεργοποιούν το θετικό συναίσθημα. 

Όσο περισσότερο το κάνετε αυτό, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός σας θα αλλάξει για να προσαρμοστεί γύρω από αυτό, μία διαδικασία που ονομάζεται "εμπειρικά εξαρτώμενη νευροπλαστικότητα". Με την πάροδο του χρόνου, θα γίνει ευκολότερη η πρόσβαση στα θετικά συναισθήματα με την επέκταση των θετικών αναμνήσεων και με την ανάπτυξη των θετικών εμπειριών που προέρχονται από αυτές.

Και τελικά …

Η ψυχική και σωματική υγεία είναι κάτι περισσότερο από την αποφυγή προβλημάτων. Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και απαντούμε στον κόσμο γύρω μας και πώς ερμηνεύουμε τα πράγματα που συμβαίνουν. Τα συναισθήματά μας παρέχουν ένα φίλτρο για όλα όσα βιώνουμε.

Είμαστε προγραμματισμένοι ώστε αυτό το φίλτρο να είναι αρνητικό, αλλά έχοντας συνειδητή πρόσβαση στις θετικές αναμνήσεις μας και επιτρέποντας σε αυτές να ελευθερωθούν, μπορούμε επίσης να βεβαιωθούμε ότι το θετικό φίλτρο μας θα έχει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας.


Πηγή: goodtherapy.org

Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...