PsychologyNow Team

Οι πατέρες που γυμνάζονται μπορούν να ενισχύσουν την νοημοσύνη των απογόνων τους

Οι πατέρες που γυμνάζονται μπορούν να ενισχύσουν την νοημοσύνη των απογόνων τους

PsychologyNow Team
πατέρας που φιλάει το μωρό του

Νέα μελέτη δείχνει οφέλη για τον εγκέφαλο για ποντίκια που γεννήθηκαν από πατέρες που ασκούνταν τακτικά πριν από τη σύλληψη.


Η ένταξη των αναμενόμενων πατέρων ποντικιών σε ένα πρόγραμμα άσκησης διάρκειας έξι εβδομάδων πριν από την αναπαραγωγή οδήγησε σε απογόνους με καλύτερη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου, από ό,τι ποντίκια που γεννήθηκαν από το σπέρμα ενός νωθρού πατέρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας διαφόρων ερευνητικών ομάδων στην Ισπανία για την καλύτερη κατανόηση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η γονική συμπεριφορά πριν από τη σύλληψη στους απογόνους.

Πέρυσι, μια άλλη ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία (Benito et al., 2018) ανέφερε ότι τα ενεργά αρσενικά ποντίκια πέρασαν γνωστικά οφέλη στους απογόνους τους μέσω ενός φαινομένου που φαίνεται να προκαλείται από τροποποιημένη έκφραση του σπέρματος.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές στην Ισπανία ξεκίνησαν να χορηγούν μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα τεστ μνήμης σε μια μεγάλη ομάδα αρσενικών ποντικών. Σε αυτό το στάδιο του πειράματος, όλα τα αρσενικά ποντίκια που ζευγάρωναν με θηλυκά δεν έκαναν καμία μορφή άσκησης (κανένα δεν είχε πρόσβαση σε κάποιο τροχό κίνησης). Στη συνέχεια, υπέβαλαν μερικά από αυτά τα ποντίκια σε ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης για έξι εβδομάδες.

Μετά από έξι εβδομάδες, οι ομάδες ελέγχου που αποτελούνταν από αρσενικά ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε κάποια άσκηση και από ποντίκια που ήταν ανενεργά είχαν την ευκαιρία να ζευγαρώσουν πάλι με τα θηλυκά ποντίκια. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν να διαπιστωθεί εάν οι διαφορετικές γέννες απογόνων από τον ίδιο πατέρα πριν και μετά από τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα άσκησης έξι εβδομάδων θα παρουσίαζαν τυχόν διαφορές στη δομή ή στην γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου των απογόνων του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που γεννήθηκαν αφότου ο πατέρας τους είχε ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα άσκησης έξι εβδομάδων τα κατάφεραν καλύτερα στα τεστ μνήμης από ό,τι τα ποντίκια που γεννήθηκαν την περίοδο που ο πατέρας έκανε «καθιστικό τρόπο ζωής». Από την πλευρά, οι απόγονοι που γεννήθηκαν από πατέρες με χρόνια καθιστική ζωή στην ομάδα ελέγχου, ούτε στην αρχή ούτε στο τέλος της μελέτης δεν εμφάνισαν διαφορές στη δομή ή λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές εξηγούν τη σημασία αυτών των ευρημάτων:

Παρουσιάζουμε την κληρονομιά των παθολογικών χαρακτηριστικών που προκαλούνται από την πατρική άσκηση στη γνωστική λειτουργία των απογόνων, τη νευρογένεση και την ενισχυμένη μιτοχονδριακή δραστηριότητα. Αυτές οι αλλαγές συνοδεύτηκαν από συγκεκριμένες αλλαγές γονιδιακής έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των γονιδιακών ομάδων που ρυθμίστηκαν από τους μηχανισμούς των microRNAs. Δείξαμε επίσης την άμεση μετάδοση των επιδράσεων που προκαλούνται από την άσκηση μέσω του σπέρματος των πατέρων, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πατρική σωματική δραστηριότητα είναι ένας άμεσος παράγοντας που επηρεάζει την εγκεφαλική φυσιολογία και τη γνωστική συμπεριφορά των απογόνων.

Οι ερευνητές υπέβαλαν επίσης όλους τους πατέρες των ποντικιών στις ίδιες δοκιμασίες μνήμης πριν και μετά από την παρέμβαση άσκησης και διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά ποντίκια που είχαν τρέξει τακτικά σε έναν τροχό για έξι εβδομάδες σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες από ό,τι τα ανενεργά ποντίκια αντιστοίχως. Μια πιο προσεκτική ματιά έδειξε ότι τα ενήλικα αρσενικά ποντίκια που ασκούνταν τακτικά επί έξι εβδομάδες εμφάνισαν αυξημένο αριθμό νευρώνων σε συγκεκριμένες περιοχές του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό είναι μια απόδειξη ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να προκαλέσει νευρογένεση (γέννηση νέων νευρώνων) στους ενήλικες.


RafVoud

Μελέτες: Intergenerational transmission of the positive effects of physical exercise on brain and cognition
RNA-Dependent Intergenerational Inheritance of Enhanced Synaptic Plasticity after Environmental Enrichment
Απόδοση: Ραφαέλα Βουδουραγκάκη
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...