PsychologyNow Team

«Άξονας Εντέρου-Εγκεφάλου»: Νέα έρευνα για τη σύνδεση μεταξύ ασθενειών του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος

«Άξονας Εντέρου-Εγκεφάλου»: Νέα έρευνα για τη σύνδεση μεταξύ ασθενειών του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος

PsychologyNow Team
γυναίκα αντιλαμβάνεται τη σύνδεση μεταξύ ασθενειών του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος
Image credit: katemangostar / freepik.com

Πώς η αλληλεπίδραση εγκεφάλου και εντέρου έντερο μπορεί να προκαλέσει ασθένειες;


To τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται στην ερευνητική κοινότητα αυξανόμενη συμφωνία ότι το νευρικό και το πεπτικό σύστημα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Το πώς ακριβώς, ωστόσο, είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστο.

Το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών (DFG) χρηματοδοτεί τώρα μια νέα κλινική ερευνητική μονάδα στο Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) που θα διερευνήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ του πεπτικού και του νευρικού συστήματος με αναφορά σε φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές ασθένειες, την πρώτη συνεργατική ερευνητική ομάδα στη Γερμανία που θα διερευνήσει τον " Άξονα Εντέρου-Εγκεφάλου ". Η διεπιστημονική ομάδα θα λάβει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η ιατρική έρευνα γοητεύεται όλο και περισσότερο από τον τίτλο "Άξονα Εντέρου-Εγκεφάλου". Πρόκειται για την υπόθεση ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ νευρολογικών ασθενειών και ανοσολογικών αλλαγών στον γαστρεντερικό σωλήνα, με άλλα λόγια ότι το έντερο και ο εγκέφαλος αλληλεπιδρούν και ότι, ως αποτέλεσμα αυτής της αλληλεπίδρασης, οι ασθένειες σε κάθε σύστημα μπορεί να επηρεάζουν αμοιβαία το ένα το άλλο ή ακόμη και να λειτουργούν ως καταλύτης για την εμφάνιση της ασθένειας εξ αρχής.


Διαβάστε σχετικά: Μικροβίωμα του εντέρου: Πώς σχετίζεται με σοβαρές ψυχικές διαταραχές


Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ΦΝΕ) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον αργότερα στη ζωή τους. Ή ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της ΦΝΕ.

Η αλληλεπίδραση ελέγχεται από ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα επικοινωνίας που περιλαμβάνει νευρικά, ορμονικά, μεταβολικά, ανοσολογικά και μικροβιακά σήματα.

Το νέο ερευνητικό πεδίο χαρακτηρίζεται όχι μόνο από τη στενή διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ ανοσολογίας, γαστρεντερολογίας και νευροεπιστημών, αλλά και από την ενσωμάτωση της βιοπληροφορικής και της μηχανικής μάθησης, καθώς και της ιατρικής μηχανικής.

Τα επόμενα χρόνια, οι ερευνητές ελπίζουν πρώτα απ' όλα να αποκτήσουν πιο συγκεκριμένες γνώσεις σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου στις φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές ασθένειες και να αποκωδικοποιήσουν τους ανοσολογικούς διακόπτες στην επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.

Στη συνέχεια, βασιζόμενοι σε αυτά τα ευρήματα, ελπίζουν να αναπτύξουν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις με στόχο την καταπολέμηση ή ακόμη και την πρόληψη ασθενειών του πεπτικού και του νευρικού συστήματος.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...