PsychologyNow Team

Πώς ο εγκέφαλος κατανοεί την ομιλία;

Πώς ο εγκέφαλος κατανοεί την ομιλία;

PsychologyNow Team
δύο γυναίκες συνομιλούν για το πως ο εγκέφαλος κατανοεί την ομιλία
Image credit: Alexander Suhorucov / pexels.com

Νέα ευρήματα που υποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος ακούει ήχους και λέξεις ξεχωριστά και ταυτόχρονα έρχονται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια υπόθεση ότι το μυαλό επεξεργάζεται τον ήχο και τον μετατρέπει σε οικείες λέξεις.


Έπειτα από επτά χρόνια έρευνας, μια ομάδα νευροεπιστημόνων επιτέλους αποκάλυψε πώς ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται την ομιλία – και δεν είναι με τον τρόπο που νομίζαμε. Αντί να μετατρέπει τον ήχο κάποιου που μιλάει σε λέξεις, όπως για καιρό υποθέταμε, το μυαλό μας επεξεργάζεται και τους ήχους και τις λέξεις την ίδια στιγμή, αλλά σε δύο διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Αυτό το εύρημα, λένε οι επιστήμονες, μπορεί να φανεί χρήσιμο για την καλύτερη κατανόηση των διαταραχών ακοής και γλώσσας, όπως η δυσλεξία. Η δυνατότητα των επιστημόνων να κατανοήσουν την επεξεργασία της ομιλίας έχει εμποδιστεί από την τοπολογία: η περιοχή του εγκεφάλου που συμμετέχει στην επεξεργασία της ομιλίας, ο ακουστικός φλοιός, είναι βαθιά κρυμμένη ανάμεσα στον μετωπικό και κροταφικό λοβό του εγκεφάλου.

Ακόμα και αν οι ερευνητές μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, το να πάρουν νευροφυσιολογικές καταγραφές από τον ακουστικό φλοιό θα απαιτούσε έναν σαρωτή εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης. Όμως, οι εξελίξεις στην τεχνολογία, μαζί με εννέα συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος σε επέμβαση εγκεφάλου, επέτρεψαν σε μια ομάδα νευροεπιστημόνων και νευροχειρουργών από τον Καναδά και τις ΗΠΑ να απαντήσουν στο ερώτημα του πώς κατανοούμε την ομιλία.

 

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

Περισσότερα για τον εγκέφαλο

Όταν ακούμε τον ήχο της ομιλίας, ο κοχλίας στο αυτί μας τον μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία στέλνει στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου, εξήγησε ο Δρ Έντουαρντ Τσανγκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο.

Πριν από την έρευνά τους, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτή η ηλεκτρική πληροφορία έπρεπε να υποβληθεί σε επεξεργασία από μια συγκεκριμένη περιοχή, γνωστή ως πρωταρχικός ακουστικός φλοιός, πριν μπορέσει να μεταφραστεί στις συλλαβές, τα σύμφωνα και τα φωνήεντα, που απαρτίζουν τις λέξεις που καταλαβαίνουμε.

Βρήκαμε αποδείξεις ότι ο μη πρωταρχικός ακουστικός φλοιός δεν απαιτεί δεδομένα από τον πρωταρχικό ακουστικό φλοιό και πιθανώς αποτελεί ένα παράλληλο μονοπάτι για την επεξεργασία της ομιλίας, είπε ο Δρ Τσανγκ.

Για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές διέγειραν τον πρωταρχικό ακουστικό φλοιό στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων, με μικρά, ακίνδυνα ηλεκτρικά ρεύματα. Αν οι συμμετέχοντες χρειάζονταν αυτή την περιοχή του εγκεφάλου για να κατανοήσουν την ομιλία, η διέγερσή της θα απέτρεπε, ή θα παραποιούσε, την αντίληψή τους για το τι άκουγαν. Παραδόξως, οι συμμετέχοντες ακόμα μπορούσαν να ακούν καθαρά και να επαναλαμβάνουν τις λέξεις που τους έλεγαν.

Στη συνέχεια, η ομάδα διέγειρε μια περιοχή στον μη πρωταρχικό ακουστικό φλοιό. Η επίδραση στην ικανότητα των συμμετεχόντων να κατανοούν τι τους έλεγαν ήταν σημαντική. Σας άκουγα να μιλάτε, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τις λέξεις, είπε ένας συμμετέχοντας.


Διαβάστε σχετικά: Πώς ο εγκέφαλος ξεχωρίζει την ομιλία από τον θόρυβο;


Περισσότερα για τον ήχο

Η έρευνα βρήκε αποδείξεις ότι ο μη πρωταρχικός ακουστικός φλοιός δεν απαιτεί δεδομένα από τον πρωταρχικό ακουστικό φλοιό, που σημαίνει ότι πιθανώς αποτελεί ένα παράλληλο μονοπάτι για την επεξεργασία της ομιλίας, εξήγησε ο Δρ Τσανγκ.

Νομίζαμε ότι πρόκειται για ένα σειριακό μονοπάτι, σαν μια γραμμή παραγωγής, όπου τα μέρη συναρμολογούνται και τροποποιούνται κατά μήκος μιας μονής σειράς και το κάθε βήμα εξαρτάται από τα προηγούμενα. Το παράλληλο μονοπάτι είναι αυτό όπου έχεις άλλα μονοπάτια που επίσης επεξεργάζονται πληροφορίες, τα οποία μπορεί να είναι ανεξάρτητα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ενώ έκαναν ένα σημαντικό βήμα μπροστά, δεν καταλαβαίνουν ακόμα όλες τις λεπτομέρειες του παράλληλου ακουστικού συστήματος και τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά.

  • Γιατί εξελίχθηκε ένα τέτοιο σύστημα;
  • Ποια είναι η ανατομική βάση για την παράλληλη επεξεργασία;
  • Ο πρωταρχικός ακουστικός φλοιός μπορεί να μην παίζει κρίσιμο ρόλο στην κατανόηση της ομιλίας, αλλά έχει άλλες πιθανές λειτουργίες;

Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...