PsychologyNow Team

Επιστημονική Ημερίδα: «20 Χρόνια ΚΗΨΥΑΚ. Συνομιλώντας με τους ασθενείς με καρκίνο»

Επιστημονική Ημερίδα: «20 Χρόνια ΚΗΨΥΑΚ. Συνομιλώντας με τους ασθενείς με καρκίνο»

PsychologyNow Team

Το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (ΚΗΨΥΑΚ) με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 ετών λειτουργίας του και παράλληλα τον μήνα Οκτώβριο που είναι ο μήνας πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, διοργανώνει την Επιστημονική Ημερίδα «20 Χρόνια ΚΗΨΥΑΚ. Συνομιλώντας με τους ασθενείς με καρκίνο». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023, στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens (Διεύθυνση: Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20 Αθήνα, Ώρες: 10.00 -14.00).


HMERIDA SYNOMILWNTAS ASTHENEIS KARKINO EΤο ΚΗΨΥΑΚ εδώ και 20 χρόνια προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Στόχος του ΚΗΨΥΑΚ είναι να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο να ανταποκριθούν στις αλλαγές και τις δυσκολίες που επιφέρει η νόσος σε συναισθηματικό επίπεδο, και να στηρίξει παράλληλα με κατάλληλη συμβουλευτική το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών, που συχνά επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας τους.

Το ΚΗΨΥΑΚ παρέχει ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών οι οποίες περιλαμβάνουν ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχιατρική παρακολούθηση, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, χοροκινητική θεραπεία και κοινωνική υπηρεσία. Παράλληλα, υποστηρίζει εποπτικά και εκπαιδευτικά επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς, αποτελεί πλαίσιο εποπτείας και εκπαίδευσης για νέους επαγγελματίες και φοιτητές και οργανώνει δράσεις ενημέρωσης στην κοινότητα.

Ο μήνας Οκτώβριος είναι παγκοσμίως αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη, την πρώιμη ανίχνευση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Για εμάς στο ΚΗΨΥΑΚ, αποτελεί και μια ιδιαίτερη αφορμή φέτος, να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια και πλέον λειτουργίας μας, διοργανώνοντας μια επιστημονική ημερίδα. Μέσα από αυτή τη δράση επιθυμούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό καθώς και ογκολόγους, νοσηλευτές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ασθενείς και συγγενείς, αναφορικά με τα οφέλη της ψυχολογικής υποστήριξης στον καρκίνο, σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, μέσα από την ιστορία και την εμπειρία του ΚΗΨΥΑΚ καθώς και το βίωμα του καρκίνου από διαφορετικές πλευρές, στόχος είναι να συνομιλήσουμε και να αναδείξουμε τη σημασία της συναισθηματικής στήριξης σε όλα τα στάδια της νόσου, όπου ο ασθενής αντιμετωπίζει σημαντικές απώλειες της καθημερινότητας και συχνά νιώθει απειλούμενος και ευάλωτος. Επιπλέον στόχος, είναι να ευαισθητοποιήσουμε κοινό και επαγγελματίες αναφορικά με την ανάγκη για διασύνδεση, συνέχιση και επέκταση της λειτουργίας φορέων που υποστηρίζουν καρκινοπαθείς και φροντιστές καθώς και την ανάγκη για δημιουργία νέων υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης για τον καρκίνο σε όλη την Ελλάδα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ / Δηλώσεις συμμετοχής: https://forms.gle/nGbzuvwxSWgkQJkx9

Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα της Εκδήλωσης.

Στατιστικά στοιχεία του ΚΗΨΥΑΚ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΗΨΥΑΚ για το 2022 (Ιαν-Δεκ 2022) συνολικά πραγματοποιήθηκαν 8.214 θεραπευτικές πράξεις. Η πλειοψηφία των συνεδριών αφορά σε ασθενείς με καρκίνο σε ποσοστό 75%, ενώ το υπόλοιπο 25% αφορά στην υποστήριξη στο συγγενικό και οικείο περιβάλλον του ασθενή. Το μεγαλύτερο ποσοστό (78%), των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ είναι γυναίκες, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ανδρών που αναζητούν βοήθεια αυξάνεται σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Η διάγνωση που συναντάται πιο συχνά στους ωφελούμενους του ΚΗΨΥΑΚ είναι ο καρκίνος μαστού, σε ποσοστό 40%. Ακολουθούν οι γυναικολογικοί καρκίνοι με ποσοστό 10% και ο καρκίνος στους πνεύμονες με ποσοστό 9%.

To ΚΗΨΥΑΚ παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλους τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης και σεβόμενοι τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Συνεχίζουμε να παρέχουμε πρόσβαση στη θεραπεία σε όλες τις φάσεις της ασθένειας, κρατώντας σταθερές τις συναντήσεις από απόσταση. Όλες οι υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ παρέχονται δωρεάν σε άτομα άνω των 18 ετών κατόπιν ραντεβού και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.psychooncology.gr

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δημήτρης Σακελλάρης, Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής

Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού: 210 32 33 401 & 210 32 33 402
Διεύθυνση: Φιλελλήνων 34, Αθήνα (2ος όροφος)
Email: kipsiak@ekpse.gr

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 – 20.00

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...