PsychologyNow Team

Εσύ με τι χρώμα θα ντύσεις τις ατέλειες σου;

Εσύ με τι χρώμα θα ντύσεις τις ατέλειες σου;

PsychologyNow Team

Πόσες φορές πασχίζεις να κρύψεις τις ατέλειες σου; Κάνεις τα πάντα για να δημιουργήσεις την τέλεια αψεγάδιαστη εικόνα στη δουλειά, στην προσωπική σου ζωή, σε όσα ανεβάζεις στα social media;


Πιάνεις τον εαυτό σου να νιώθει κατωτερότητα σε σχέση με τους γύρω σου; Συνέχεια αναρωτιέσαι. «Εγώ γιατί δεν τα καταφέρνω τόσο καλά; Μήπως κάτι πάει λάθος;» Δεν είσαι μόνος/η, όλοι το κάνουμε. Ειδικά στις μέρες μας, που οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και που τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης μας τροφοδοτούν ατέρμονες εικόνες με την φαινομενικά τέλεια ζωή που έχουν οι άλλοι.

Η αναζήτηση της ευτυχίας είναι βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη φύση, πάντα κυνηγάμε το όνειρο της τέλειας ζωής. Για αυτό οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε την αποτυχία.

Όμως η ειρωνεία είναι πως στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι τέλειος και όσο περισσότερο τιμωρούμε τον εαυτό μας για αυτό…. τόσο δυσκολότερη γίνεται η ζωή μας! Μόνο αν μας αγκαλιάσουμε και μας αποδεχθούμε πραγματικά, θα μπορέσουμε να νιώσουμε επαρκείς και ευτυχισμένοι.

Άλλαξε τρόπο σκέψης!

Τι θα γινόταν αν αντί να προσπαθούμε διακαώς να κρύψουμε τις ατέλειες μας… τις στολίζαμε. Να λέγαμε ότι χάρη σε αυτές είμαστε ξεχωριστοί από τους άλλους. Χάρη σε αυτές έχουμε ένα κίνητρο να δουλεύουμε με τον εαυτό μας και να εξελισσόμαστε για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Αν πραγματικά πιστεύαμε ότι η ομορφιά του καθενός βρίσκεται στα όσα έχει περάσει, στα «σημάδια» της ψυχής του.

Όπως άλλωστε υποστηρίζει και η συγγραφέας Andrea Lohndorf «σε όλα τα ατελή πράγματα μπορεί να βρεθεί ομορφιά». Εμπνευσμένη από μια αρχαία Ιαπωνική τεχνική αγγίζει σύγχρονες ανασφάλειες και ξεκλειδώνει έναν νέο τρόπο σκέψης. Είναι πραγματικά τέχνη το να μετατρέπει κανείς τις ατέλειες σε πλεονεκτήματα και να βλέπει την ομορφιά που κρύβουν.

Το βιβλίο της έχει τίτλο: Κιντσούγκι, που σημαίνει «χρυσή ένωση». Πρόκειται για μια Ιαπωνική τέχνη που επιδιορθώνει κατεστραμμένα κεραμικά γεμίζοντας τις ρωγμές τους με χρυσό και πολύτιμα μέταλλα. Η τεχνική αυτή είναι μοναδική για το θεατή καθώς το βλέμμα του αμέσως πηγαίνει στις χρυσές γραμμές που ενώνουν το κεραμικό. Όση ομορφιά και να είχε το αντικείμενο αυτό πριν, τώρα είναι μοναδικό χάρη στα σημάδια του.

Το κιντσούγκι της δικής μας ζωής

Η συγγραφέας μάς δείχνει πώς μπορούμε να εμπνευστούμε από το κιντσούγκι, ώστε να βγούμε από τις κρίσεις της ζωής μας όχι μόνο αλώβητοι αλλά και πιο δυνατοί, εκτιμώντας τα ψεγάδια μας και δίνοντας σημασία στα ουσιαστικά πράγματα.

Αν εφαρμόζαμε στη καθημερινότητα μας τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, θα συνειδητοποιούσαμε ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός εξαιτίας των αντιξοοτήτων που έχει ξεπεράσει, τις πληγές του που έχουν επουλωθεί.

Βέβαια μια τέτοια αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας μόνο εύκολη δεν είναι. Όπως αναφέρει και η Andrea Löhndorf:

Η εικόνα μιας ανθρώπινης ζωής γεμάτης λεπτές, χρυσές φλέβες που αφηγούνται την ιστορία της, η οποία μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά είναι γεμάτη νόημα και πολύτιμη χάρη στις ραγισματιές της, έχει κάτι το βαθιά ανθρώπινο και παρηγορητικό – και έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τον σημερινό απαστράπτοντα, τελειομανή, στιλιζαρισμένο κόσμο μας, όπου κάθε ψεγάδι οφείλει να απαλείφεται.

Αφού αρχίσει κανείς να αποδέχεται τις ατέλειες στην ζωή του, ξεκινά μια μακρά διαδικασία γνωριμίας και αποδοχής του εαυτού. Μπορεί να έχουμε κατανόηση για τους γύρω μας, αλλά πολλές φορές είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας και δεν έχουμε υπομονή μαζί του.

Όλα αυτά βέβαια ένα βήμα τη φορά καθώς τίποτα δε χτίστηκε σε μια μέρα. Δεν πειράζει αν γίνουν λάθη ή αν έρθουν εμπόδια στο δρόμο σου… όλα είναι μέρος της ιστορίας σου.


Το βιβλίο Κιντσούγκι της Andrea Lohndorf κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...