PsychologyNow Team

Η εποχή της γέννησης δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης άγχους ή κατάθλιψης

Η εποχή της γέννησης δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης άγχους ή κατάθλιψης

PsychologyNow Team
έγκυος γυναίκα στην εξοχή γνωρίζει ότι η εποχή της γέννησης δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης άγχους ή κατάθλιψης
Image credit: bristekjegor/ freepik.com

Μια νέα μελέτη θέτει σε αμφισβήτηση τις προηγούμενες έρευνες που πρότειναν ότι η εποχή ή ο μήνας της γέννησης κάποιου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συγκεκριμένων ψυχικών ασθενειών.


Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ScientificReports, μελετάει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μεταξύ περισσότερων από 70.000 ηλικιωμένων ατόμων στην Ευρώπη και καταλήγει ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της εποχής γέννησής τους και της πιθανότητας να βιώσουν άγχος ή κατάθλιψη.

Παλαιότερες μελέτες είχαν εντοπίσει έναν σύνδεσμο μεταξύ εποχής γέννησης και διαγνώσεων ψυχικής υγείας: για παράδειγμα, έρευνες σύνδεσαν τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια. Οι ερευνητές πρότειναν ότι τέτοιες συνδέσεις θα μπορούσαν να προκύψουν από διακυμάνσεις στην πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και έκθεση στην ασθένεια κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Παρόλα αυτά, τα ερευνητικά συμπεράσματα ήταν μπερδεμένα και πιο πρόσφατες μελέτες πρότειναν ότι παράγοντες σύγχυσης, συγκεκριμένα το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο έχει μεγαλύτερη σχέση με αυτές τις διαγνώσεις από τον μήνα γέννησης.

Η ερευνητική ομάδα προκειμένου να διαπιστώσει αν η εποχή της γέννησης έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, χρησιμοποίησε στοιχεία από μια έρευνα 72.370 ηλικιωμένων ατόμων σε όλη την Ευρώπη, τα οποία ρωτήθηκαν σχετικά με την υγεία τους. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για αυτή τη μελέτη περιλάμβαναν τον μήνα και την εποχή γέννησής τους (χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο) και ο βαθμός στον οποίον βίωναν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους.


Διαβάστε σχετικά: Η ψυχική υγεία στην εγκυμοσύνη και μετά τη γέννα


Συνολικά, δεν υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ του μήνα γέννησης των συμμετεχόντων και των συμπτωμάτων κατάθλιψης ή άγχους. Υπήρχε κάποια διακύμανση σε κάποιες χώρες, για παράδειγμα στην Ουγγαρία και στην Πολωνία, τα καταθλιπτικά συμπτώματα αυξομειώνονταν λίγο ανάλογα με τον μήνα γέννησης και στη Δημοκρατία της Τσεχίας ίσχυε το ίδιο για συμπτώματα άγχους, αλλά, συνολικά, δεν υπήρχε συστηματικό μοτίβο.

Η ομάδα σύγκρινε επίσης νεότερους και μεγαλύτερους συμμετέχοντες (κάτω και πάνω από την ηλικία των 65 ετών), άντρες και γυναίκες και εκείνους από τις διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης. Πάλι, δεν υπήρχε ουσιαστική επίδραση του μήνα γέννησης, άσχετα του τρόπου που χωρίστηκαν οι συμμετέχοντες.

Όπως σημειώθηκε, οι προηγούμενες έρευνες είχαν προτείνει ότι η εποχή της γέννησης συσχετιζόταν έντονα με την ψυχική υγεία. Αυτό είχε αποδοθεί στην επίδραση του κλίματος, στις διαφορές στην ηλιοφάνεια και την έκθεση στη βιταμίνη D, στη διατροφή και σε άλλους παράγοντες. Η ομάδα προτείνει ότι μια βελτίωση στην πρόσβαση σε υγιεινό φαγητό και η κατανόηση των θρεπτικών ουσιών που χρειάζονται οι έγκυοι και τα παιδιά, μπορεί να είναι ικανή να εξηγήσει γιατί δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ του μήνα γέννησης και των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας σε αυτή τη μελέτη.

Συνεπώς, η μελέτη υποδεικνύει ότι η εποχή της γέννησης μπορεί να μην είναι καλός δείκτης πρόβλεψης της ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή. Όμως, οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που πιθανώς οδήγησαν τις συνδέσεις που είχαν βρεθεί προηγουμένως μεταξύ του μήνα γέννησης και της ψυχικής υγείας, όπως η διατροφή και η υγεία της μητέρας, εξακολουθούν να αξίζουν να ληφθούν υπόψη όταν πρόκειται για τη σωματική και ψυχική υγεία ολόκληρων οικογενειών.


Έφη Μεσιτίδου
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...