PsychologyNow Team

Νέος κύκλος συζητήσεων «Συναντήσεις με Ψυχολόγους» στο café του ΙΑΝΟΥ

Νέος κύκλος συζητήσεων «Συναντήσεις με Ψυχολόγους» στο café του ΙΑΝΟΥ

PsychologyNow Team

Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, στις 20:30 ο Θανάσης Πάνου, στο πλαίσιο του νέου κύκλου συζητήσεων «Συναντήσεις με Ψυχολόγους» στο café του ΙΑΝΟΥ, συνομιλεί με την κλινική ψυχολόγο και δημοσιογράφο Δήμητρα Αθανασοπούλου, με θέμα Οι Πρόσφυγες, η Ψυχική τους Υγεία και Εμείς.


Έχετε σκεφτεί πώς είναι να ζει κάποιος σε κατάσταση μεθοριακότητας, να μην ανήκει ούτε στη μια πατρίδα ούτε στην άλλη, να ζει σε αναμονή;

Είναι αποδεδειγμένο –μέσα από επιστημονικές έρευνες– πως οι κοινωνικοί παράγοντες επιδρούν πάνω στην ψυχική υγεία. Η απώλεια του οικείου τόπου και των οικείων προσώπων, οι ανασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, ο αποκλεισμός από την κοινωνική και την εργασιακή ζωή ή την εκπαίδευση αλλά και οι διακρίσεις, εντείνουν την ψυχολογική δυσφορία, καθώς το τραύμα της απώλειας του σπιτιού επιτείνεται από την εισχώρηση στο ανοίκειο.

Έχετε αναλογιστεί κατά πόσο έχουμε προετοιμαστεί εμείς ως πολίτες να βοηθήσουμε τα παιδιά των μεταναστών ή τους ασυνόδευτους ανήλικους να προσαρμοστούν στη χώρα υποδοχής με στόχο μια ουσιαστική ένταξη στην κοινωνία μας, που προϋποθέτει να δούμε τον Άλλο στην ολότητά του ως ένα ξεχωριστό άνθρωπο, πέρα από το προσφυγικό του στάτους, πέρα από το στίγμα του μετανάστη, δίχως να επιτρέψουμε στις επιμέρους ταυτότητες του ξεριζωμένου να υπερκαλυφθούν από την προσφυγιά;

Μια συζήτηση πάνω σε καθημερινά ζητήματα και κρίσιμες κοινωνικοπολιτικές και ανθρωπιστικές καταστάσεις που στιγματίζουν την ανθρώπινη ψυχή.

Συμμετέχουν οι:

Μαρία Παπαθανασίου, Εκπαιδευτικός – Ψυχολόγος, PhD

Δημήτρης Γεωργιάδης, Εκπαιδευτικός – Ψυχολόγος, PhD

Μια συζήτηση πάνω σε καθημερινά ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη ψυχή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Link εκδήλωσης: https://bitly.ws/3bent

Λίγα λόγια για την καλεσμένη

Η Δήμητρα Αθανασοπούλου είναι Διδάκτωρ Ψυχαναλυτικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού (Paris 7 Denis Diderot). Εργάζεται ως δημοσιογράφος και κλινική ψυχολόγος.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός» και διατηρεί τη στήλη «Ψυχανάλυσέ το» στην Εφημερίδα των Συντακτών. Η συλλογή των άρθρων, ένα χρονολόγιο στο μεταίχμιο της επικαιρότητας και της ψυχαναλυτικής ερμηνείας κυκλοφορεί σε βιβλίο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 είναι επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα της επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το 2007 ξεκίνησε να δίνει ανταποκρίσεις για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, το ραδιόφωνο City και την τηλεόραση του Ant1 από το Παρίσι ενώ παράλληλα παρακολουθούσε ασθενείς σε νοσοκομεία ημέρας και ειδικά σχολεία .

Η επιστροφή στην Ελλάδα συνέπεσε με την επιλογή κυρίως της έντυπης δημοσιογραφίας. Ακολούθησαν συνεργασίες με αρκετές εφημερίδες -μεταξύ των οποίων Τα Νέα-,ταξίδια και αποστολές σχεδόν σε όλες τις ηπείρους και η συνεργασία της με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Το 2014, της απονεμήθηκε το βραβείο Παύλος Παλαιολόγος για τη στήλη της «Ανθρωπογεωγραφικά» στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ.

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες

Δημήτρης Γεωργιάδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1973) και μεγάλωσε στην Πάτρα. Απόφοιτος του Τμήματος Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Aldo Moro του Μπάρι της Ιταλίας. Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε θέματα Εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα Ένταξης Μεταναστών. Έχει εξειδικευθεί στη Συμβουλευτική και στη θεραπεία εξαρτημένων ατόμων. Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου. Διδάσκει στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Μαρία Παπαθανασίου

Η Μαρία Παπαθανασίου σπούδασε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στη Σχολική Ψυχολογία σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία και είναι διδάκτωρ στη Φιλοσοφία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων από Πανεπιστήμιο της Ιταλίας και των ΗΠΑ. Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια, Ειδική, και μετα- Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πλέον διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Φιλοσοφία με Παιδιά και εργάζεται ως Επιστημονικός συνεργάτης στη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών & Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Έχει 3 παιδιά 21, 18 και 16 ετών.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Σχέσεις Σχολείου – Οικογένειας, Φιλοσοφία με Παιδιά & Ενήλικες, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Εκπαίδευση Ενηλίκων.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...