PsychologyNow Team

Συνέντευξη: «Σταχτοπούτα σημαίνει υπομονή και πίστη στο δικαίωμα της ευτυχίας σ’ αυτήν εδώ τη μοναδική ζωή μας»

Συνέντευξη: «Σταχτοπούτα σημαίνει υπομονή και πίστη στο δικαίωμα της ευτυχίας σ’ αυτήν εδώ τη μοναδική ζωή μας»

PsychologyNow Team

Οι συγγραφείς Έλενα Αλεβιζοπούλου και ο Στρατής Πανούριος μας καλούν να ανακαλύψουμε βαθύτερες έννοιες και αλήθειες μέσα από ένα κλασικό παραμύθι και να κατανοήσουμε την αξία της υπομονής που είναι στην πραγματικότητα η μητέρα της θέλησης!


Τι συμβολίζει για εσάς το κλασικό παραμύθι της Σταχτοπούτας;

Έλενα: Το όμορφο αυτό και κλασικό παραμύθι με την γλυκιά και καλοσυνάτη Σταχτοπούτα, ήταν πάντα για εμένα ακριβώς αυτό - σύμβολο του ήθους, της πίστης, της υπομονής, του θάρρους και της καλοσύνης. Αλλά και μιας γενικευμένης αίσθησης της προστασίας και του δικαίου.

Η Σταχτοπούτα κράτησε την αγάπη ζωντανή στην καρδιά της και διατήρησε την ακεραιότητά της και τις προσωπικές της αξίες ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που δεχόταν. Κατέκτησε τον εσωτερικό παράδεισο πρώτα και μετά η ζωή, της το ανταπέδωσε μεγαλεπήβολα μιας και το είχε κερδίσει εκείνη με τη στάση της, τις ενέργειές της και την αυθεντικότητά της!

Τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε να δώσετε μια σύγχρονη πνοή στην ιστορία – και ποιο είναι το βασικότερο μήνυμα που θελήσατε να περάσετε μέσα από το βιβλίο;

H EGGONH THS STAXTOPOUTAS E

Έλενα: Συχνά η Σταχτοπούτα, προέκυπτε στις συνεδρίες με γυναίκες που αντιμετώπιζαν κάποιο θέμα στις προσωπικές τους σχέσεις, που δεν είχαν σχέση, ή αν είχαν, δεν ήταν μία όμορφη και ικανοποιητική για εκείνες σχέση.

Όμως ο τρόπος που το ερμήνευαν και οι συμβολισμοί που αντιλαμβανόμουν ότι είχαν, ήταν πολύ ΠΟΛΥ διαφορετικοί από ό,τι εγώ σκεφτόμουν.

Το 2018 πραγματοποίησα μία άτυπη έρευνα, ανώνυμη, ανάμεσα σε γυναίκες από 19 έως 59 ετών, singles.

Ανάμεσα σε άλλες ερωτήσεις υπήρχε και η ερώτηση για την Σταχτοπούτα.

Τα αποτελέσματα;

47 στις 50 συμμετέχουσες, απάντησαν πως το μήνυμα που έχουν λάβει από το παραμύθι (-καθώς και από τον τρόπο που το εξήγησαν οι μητέρες τους σε αυτές) είναι: Υπάρχει ένα πρίγκιπας (- που πρίγκιπας σημαίνει ένας άντρας φτασμένος και φτιαγμένος, όμορφος, πλούσιος, δραστήριος, γοητευτικός, τρυφερός, επικοινωνιακός/κοινωνικός, που του αρέσουν τα ταξίδια και είναι πιστός) και είναι εκεί για εμένα. Τον δικαιούμαι και εγώ μιας και είμαι πριγκίπισσα (- καθώς αυτό μας είπαν οι μητέρες μας) και φυσικά θα μου τα παρέχει όλα, και υλικά και συναισθηματικά και θα τον κερδίσω αν φροντίσω αρκετά την εξωτερική μου εμφάνιση, με ωραίο, προκλητικό κι εντυπωσιακό ντύσιμο, και με το να φροντίσω να δείξω ένα όμορφο πρόσωπο και σώμα.

Εκεί σκέφτηκα ότι πραγματικά κάτι πρέπει να κάνω να αποκαταστήσω την υπόσταση της καλοσυνάτης, γλυκιάς και υπομονετικής Σταχτοπούτας που εγώ αγάπησα τόσο!...... να ξυπνήσουμε με κάποιο τρόπο το σωστό μήνυμα του παραμυθιού αλλά και να εμφυσήσουμε και πάλι ζωή στις βασικές αξίες που καθορίζουν την ευτυχισμένη πορεία κάθε σχέσης αλλά και κάθε ανθρώπου! Να σταματήσουν να βασανίζονται ακολουθώντας λάθος πρότυπα, να παλεύουν, να αγωνίζονται, να κουράζονται και να μην βλέπουν αποτέλεσμα.

Αυτή η σκέψη ήταν που γέννησε την ιδέα της Εγγονής της Σταχτοπούτας, που μέσα από τις άδολες και ανεπεξέργαστες ερωτήσεις ενός μικρού κοριτσιού μπορεί να αποκατασταθεί η ΑΛΗΘΕΙΑ!

Σε ένα σημείο του βιβλίου αναφέρεστε στο «βασίλειο» που έχουμε όλοι μέσα μας – τον εαυτό μας. Πώς καθοδηγεί η γιαγιά την εγγονή προς την φροντίδα εαυτού;

Στρατής: Για να φροντίσεις τον εαυτό σου, οφείλεις πρώτα να τον γνωρίσεις. Η γιαγιά μέσα από τις απαντήσεις της, οδηγεί την εγγονή της να επινοεί νέες ερωτήσεις για την πορεία της ζωής, τον εαυτό της, τους ανθρώπους και για το τι σημαίνει να ζεις και να ανακαλύπτεις έναν κόσμο θαυμαστό να γεννιέται μέσα σου κάθε στιγμή. Το «βασίλειο» του εαυτού μας, το δημιουργούμε εμείς, με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας, και η μεγαλοπρέπειά του εξαρτάται από τις δικές μας καθημερινές προσπάθειες να το γνωρίσουμε σε όλη την έκτασή του. Αρκεί να σκεφτούμε τις κατάλληλες ερωτήσεις, όπως κάνει η εγγονή της Σταχτοπούτας. Το να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι η απάντηση σε όλα τα ερωτήματά μας.

SYNENTEUKSH EGGONH STAXTOPOUTAS E

Ανάμεσα στους πολλούς συμβολισμούς στην «Εγγονή της Σταχτοπούτας», υπάρχει κάποιος που είναι σημαντικός για εσάς προσωπικά;

Έλενα - Όλοι οι συμβολισμοί στο βιβλίο μας, αποτελούν θεμελιώδεις λίθους τόσο για μία σχέση όσο και για όλη τη ζωή μας!

Προσωπικά αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιον θα ήταν η σχέση θάρρους, υπομονής και πίστης!

Επίσης, το ότι πολλά πράγματα τα μαθαίνεις ταυτόχρονα, μαζί με τον άλλον και αυτό είναι πολύ όμορφο!

Και φυσικά από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην καρδιά μου, έχει το νόημα των συναισθημάτων και του χρόνου της ζωής μας (– όπως αυτό περιγράφεται στις σελίδες 34, 35& 36 του βιβλίου μας).

Στρατής: Οι πιο όμορφες ιστορίες μας είναι τα παραμύθια που θυμόμαστε όταν είμαστε παιδιά, τότε που ανακαλύπταμε τη μαγεία ενός άγνωστου κόσμου. Στην πραγματικότητα τα παραμύθια μέσα από διαφορετικά επίπεδα ερμηνείας τους μιλούν για την κάθοδο της ψυχής μας στον κόσμο, τις εμπειρίες μας σ’ αυτό το περιπετειώδες ταξίδι και του χαμένου παράδεισου που μπορούμε να κερδίσουμε ξανά. Μέσα από το παραμύθι «η εγγονή» κατανοεί την αξία της υπομονής που είναι στην πραγματικότητα η μητέρα της θέλησης. Σταχτοπούτα σημαίνει υπομονή και πίστη στο δικαίωμα της ευτυχίας σ’ αυτήν εδώ τη μοναδική ζωή μας.

Πώς θα «ζωγραφίζατε» τη σύγχρονη εγγονή της Σταχτοπούτας;

Στρατής: Η λέξη ζωγραφίζω είναι φτιαγμένη από δύο λέξεις τη «ζωή» και το «γράφω». Ζούμε, γράφοντας συγχρόνως το μεγάλο βιβλίο της ζωής μας. Η σύγχρονη «εγγονή της Σταχτοπούτας» είναι εκείνη που γνωρίζει κι εκτιμά τους προγόνους της, στη συγκεκριμένη περίπτωση την γιαγιά της, θέτοντας τα θεμέλια να «ζωγραφίσει» μετά τη δική της ζωή. είναι εκείνη που ενοποιεί το παρελθόν με το παρόν της και οραματίζεται το μέλλον που της αξίζει. Μπορεί να αλλάζουν οι εποχές και τα εξωτερικά φαινόμενα στη ζωή μας, αλλά η αναζήτηση της ευτυχίας δεν είναι μόνο σύγχρονη αλλά παντοτινή. Για μένα η σύγχρονη «εγγονή της Σταχτοπούτας» είναι η «παντοτινή εγγονή της Σταχτοπούτας».


 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...