PsychologyNow Team

Τελικά μπορούμε να τα έχουμε όλα;

Τελικά μπορούμε να τα έχουμε όλα;

PsychologyNow Team

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2023, η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη ανάμεσα στις πιο στρεσογόνες χώρες. Ίσως, ακόμα και αν δεν ξέρατε για τη συγκεκριμένη έρευνα, να μη σας προκαλεί έκπληξη αυτή η πληροφορία. Άγχος, κίνηση, γρήγοροι ρυθμοί, όσο και αν προσπαθούμε, πάντα υπάρχει κάτι που μένει ανεκπλήρωτο, κάτι που δεν μας φτάνει.


Αν έχετε βιώσει μια περίοδο έντονου στρες, ίσως σας άφησε μια επίγευση εξάντλησης και απογοήτευσης. Ίσως φτάσατε μάλιστα στο σημείο να αναρωτιέστε: «Ποιο είναι το νόημα τελικά;» Έχει νόημα να αγωνιούμε τόσο πολύ αν στο τέλος δεν μας μένει κουράγιο για τα πράγματα που λαχταρά πραγματικά η καρδιά μας; Τον χρόνο με τους φίλους μας, τις ήρεμες στιγμές με την οικογένειά μας, το να υπάρχουμε απλά χωρίς την πίεση των προθεσμιών και των υποχρεώσεων;

Συχνά μετράμε αντίστροφα ως το Σαββατοκύριακο για να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε. Η ειρωνεία όμως είναι ότι τα προβλήματα δεν μας ταλαιπωρούν μόνο τις εργάσιμες ώρες. Η πολυπόθητη ανάπαυλα δεν έρχεται ποτέ.

Γιατί τα βιώνουμε όλα αυτά;

PLOUTOS DEN AGORAZETAI XRHMA E2Αφού το στρες μας κάνει κακό, γιατί επιλέγουμε τα μοτίβα που το ενισχύουν; Πράγματι, είναι λογικό να αναρωτιέστε.

Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία μας αντιλαμβάνεται την επιτυχία κυρίως μέσα από την επαγγελματική μας πορεία και την οικονομική μας επιτυχία. Υπάρχει μια λαϊκή παροιμία που λέει «δεν μπορείς να έχεις την πίτα ολόκληρή και τον σκύλο χορτάτο», κοινώς: Δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Κι όμως οι περισσότεροι από εμάς πέφτουμε στην παγίδα του να προσπαθήσουμε να είμαστε τέλειοι σε όλα. Μια υπερπροσπάθεια που μας εξαντλεί ψυχικά.

Όμως, είναι πραγματικά αυτά τα επαγγελματικά και οικονομικά επιτεύγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους; Και αν ναι, με ποιο κόστος;

Ας παραδεχθούμε πως κανείς δεν ονειρεύεται excel, meetings και χρονοδιαγράμματα. Απλά πολλές φορές ξεχνάμε ότι η δουλειά μας είναι απλώς ένα κομμάτι της ζωής μας, όχι όλη μας η ζωή. Αυτή η έλλειψη ισορροπίας έχει ως αποτέλεσμα τη χρόνια κόπωση και το αίσθημα ματαιότητας, λες και τα πράγματα χάσανε ξαφνικά το χρώμα τους και έγιναν ασπρόμαυρα.

Ο Robin Sharma και το Μυστικό του για μια Ευτυχισμένη Ζωή

Ο best seller συγγραφέας και life coach, Robin Sharma, μας λέει ότι για να αποκτήσουμε ηρεμία και γαλήνη στη ζωή μας, χρειάζεται απλώς να έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση. Το μυστικό του για μια ευτυχισμένη ζωή βασίζεται στο μαθησιακό μοντέλο των 8 Μορφών Πλούτου, το οποίο προωθεί την αυθεντικότητα και την προσωπική δύναμη ως βασικά στοιχεία για την ευτυχία.

Καθώς αντιμετωπίζουμε το στρες και αναζητούμε την ευτυχία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ζωή μας είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων και ότι η ισορροπία είναι το κλειδί για την ευημερία μας. Με την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και την προσήλωση στην προσωπική ανάπτυξη, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.


Το μοντέλο αυτό παρουσιάζεται στο νέο του βιβλίο Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα, που θα κυκλοφορήσει στις 22 Μαΐου σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...