PsychologyNow Team

Είναι πιο σημαντικό να βγάζετε τον αληθινό εαυτό σας σε μία σχέση από τον εαυτό που θα θέλατε να δείξετε

Είναι πιο σημαντικό να βγάζετε τον αληθινό εαυτό σας σε μία σχέση από τον εαυτό που θα θέλατε να δείξετε

PsychologyNow Team
ζευγάρι στην παραλία βγάζει τον αληθινό εαυτό του
Image credit: Clarisse Meyer / unsplash.com

Πόσο από τον αληθινό εαυτό σας επιτρέπετε να φανεί στη σχέση σας;


Πολλά μπορεί να πει κανείς για μία σχέση στην οποία οι σύντροφοι καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον: έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι σύντροφοι διακατέχονται από αμοιβαία κατανόηση, η σχέση είναι σαφώς πιο ευτυχισμένη. Όχι ότι κάποιος σε μια σχέση χρειαζόταν μια έρευνα για να του το πει αυτό: αν δεν μπορείτε να είστε ο εαυτός σας με τον σύντροφό σας, τότε είναι λογικό να αναρωτηθείτε αν η σχέση σας είναι πραγματικά δυνατή.

Εκτός αν: ίσως υπάρχει κάτι καλύτερο να θέσετε ως στόχο. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Personality and Social Psychology, η αίσθηση του αυθεντικού εαυτού που βγάζετε σε μία σχέση, δεν είναι απαραίτητα αυτό που την κάνει και αυθεντική. Αντί αυτού, οι σχέσεις είναι πιο δυνατές και ικανοποιητικές όταν θα σας κάνουν να νιώθετε ως η καλύτερη, πιο φιλόδοξη έκδοση του εαυτού που μπορείτε να είστε.

Σε μια σειρά ερευνών, οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν τον «αληθινό εαυτό», τον «ιδανικό εαυτό» και τις σχέσεις τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ζητήθηκε από τους εθελοντές να δηλώσουν κατά πόσο εκδήλωσαν μία από αυτές τις εκδοχές των εαυτών τους στο σύντροφό τους.

Σε όλους τους τομείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είπαν ότι συμπεριφερόταν με τον ιδανικό εαυτό τους στο σύντροφό τους, αξιολόγησαν τη σχέση ως πιο «αυθεντική» από εκείνους που (α) δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να είναι ο ιδανικός εαυτός τους ή (β) που είπαν ότι η σχέση, τους ωθούσε να είναι ο αληθινός εαυτός τους.


Διαβάστε σχετικά: Οι υγιείς σχέσεις έχουν αφετηρία την καλή σχέση με τον εαυτό μας


Με άλλα λόγια, τουλάχιστον όταν πρόκειται για τα συναισθήματα της αυθεντικότητας σε μια σχέση, αυτό που φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι ότι μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας, αλλά ότι μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν το είδος του ατόμου που προσπαθούμε να γίνουμε, ανέφεραν οι ψυχολόγοι, ένα συμπέρασμα, που ταιριάζει όμορφα με μια έννοια που ονομάζεται «φαινόμενο του Μιχαήλ Άγγελου»:

Αυτό είναι το συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο έχουμε την τάση να σημειώνουμε μεγαλύτερη πρόοδο ως προς την κατεύθυνση για τον ιδανικό μας εαυτό, όταν ο σύντροφός μας έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που φιλοδοξούμε να έχουμε εμείς, μέσω της ενθάρρυνσης ή των πράξεων.

 

Το θέμα της έννοιας αυτής επικαλείται την ιδέα ότι οι σύντροφοι, μάς βοηθούν να αποκαλύψουμε τον ιδανικό εαυτό μας, όπως ένας γλύπτης αποκαλύπτει σταδιακά τη μορφή ενός αγάλματος.

 

Αυτά τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αν έχετε ένα σύντροφο, όπως αυτόν, όχι μόνο θα σημειώσετε μεγαλύτερη πρόοδο προς το είδος του ατόμου που θα θέλατε να είστε, αλλά θα έχετε επίσης ισχυρότερα συναισθήματα αυθεντικότητας σε αυτή τη σχέση.

Με άλλα λόγια αν ο σύντροφός σας, σάς καταλαβαίνει ή όχι είναι ένα θέμα. Το ποιον εαυτό σας καταλαβαίνουν όμως, είναι ένα εντελώς άλλο θέμα.


Πηγή: nymag.com
Έρευνα: Being Your Actual or Ideal Self? What It Means to Feel Authentic in a Relationship
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Εάν δυσκολεύεσαι να χαρείς κάτι θετικό στη ζωή σου και δεν συνεργάζεσαι ήδη με κάποιο ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή, ξεκίνα σήμερα. Επικοινώνησε με έναν ψυχολόγο στον #ΜyPsychologist, τον έγκυρο Επαγγελματικό Οδηγό Ειδικών Ψυχικής Υγείας!

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...