PsychologyNow Team

Πόνος στο Στήθος: πότε είναι καρδιακή προσβολή και πότε άγχος;

Πόνος στο Στήθος: πότε είναι καρδιακή προσβολή και πότε άγχος;

PsychologyNow Team
άνδρας με πόνο στο στήθος με φόβο για καρδιακή προσβολή
Image credit: freestocks.org/ pexels.com

Πώς να διακρίνετε αν ο πόνος στο στήθος σας σχετίζεται με την καρδιά σας, το άγχος σας ή κάτι άλλο.


Στις ΗΠΑ Περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τα Επείγοντα κάθε χρόνο με πόνο στο στήθος. Αλλά μόνο 800.000 στις ΗΠΑ παθαίνουν καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο. Τι συμβαίνει με τους άλλους;

Το άγχος μπορεί να είναι ένας παράγοντας που προκαλεί πόνο στο στήθος, ο οποίος είναι εξίσου τόσο τρομακτικός όσο και μια πιθανή καρδιακή προσβολή.

Οι ασθενείς πρέπει πάντα να είναι προσεκτικοί όταν πρόκειται για πόνο στο στήθος, υποστηρίζει ο ψυχίατρος Μπρους Μπάσι. Αν έχουν οποιαδήποτε ανησυχία ή κάτι σοβαρότερο, τότε θα πρέπει αμέσως να πάνε στα Επείγοντα. Πολλοί ασθενείς με σοβαρό άγχος προσέρχονται στα Επείγοντα με τον πόνο στο στήθος, επειδή να είναι τόσο τρομακτικό και πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς αν είναι καρδιακής φύσης.

Πόνοι στο στήθος από άγχος

Πώς είναι να έχει κανείς πόνους στο στήθος από άγχος;

Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους μπορούν να εμφανιστούν έντονα ή να προκύψουν σταδιακά, ύστερα να φτάσουν στο σημείο αιχμής όσον αφορά την ένταση και να συνεχιστούν σε ένα σταθερό επίπεδο ή να υποχωρήσουν.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έντονους καρδιακούς παλμούς
  • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, συνήθως στα χέρια και τα πόδια
  • Ένα βαθύ, επίμονο πόνο
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Κοιλιακή δυσφορία
  • Ναυτία και έμετος
  • Διάρροια
  • Μια αίσθηση καψίματος μέσα στο σώμα ή στο δέρμα
  • Πονοκέφαλοι και τεταμένοι μυς
  • Μυϊκές συσπάσεις ή σπασμοί
  • Γρηγορότερη αναπνοή

Πόνος Καρδιακής Προσβολής

Πόνος στο Στήθος από Άγχος Έναντι Πόνου στο Στήθος από Καρδιακή Προσβολή

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institutes of Health), περίπου 20% των ανθρώπων – περίπου 50 εκατομμύρια – στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αγχώδη διαταραχή. Και το Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών και την Πρόληψη (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) αναφέρει ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες κάποιος παθαίνει καρδιακή προσβολή κάθε 40 δευτερόλεπτα, συνολικά περίπου 805.000 άνθρωποι κάθε χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ του πόνου στο στήθος από άγχος και του πόνου στο στήθος από καρδιακή προσβολή.

Για μια καρδιακή προσβολή:

  • Η ποιότητα του πόνου τείνει να είναι περισσότερο ένα είδος έντονης πίεσης, όπως σχεδόν σαν ένας ελέφαντας να κάθεται πάνω στο στήθος σας, ή όπως όταν κάποιος αρπάζει το στήθος σας και το σφίγγει πολύ σφιχτά. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί με μια αίσθηση πόνου ή καψίματος, και μερικοί μπορούν έως και να το μπερδέψουν με καούρα.
  • Ο πόνος σταδιακά χειροτερεύει και δεν βελτιώνεται με την πάροδο της ώρας.
  • Η τοποθεσία του πόνου ξεκινά από το στήθος, αλλά αντανακλάται στον αυχένα, στον οσφυϊκό ώμο, σε ένα ή και τα δύο χέρια, στην άνω πλάτη, ή στην άνω κοιλία.
  • Ο πόνος στο στήθος μπορεί να συνοδεύεται από ιδρώτα, ναυτία, και ζαλάδα, περισσότερο στην περίπτωση των γυναικών από ό,τι των αντρών.
  • Ο πόνος στο στήθος προκύπτει σε στιγμές φυσικής καταπόνησης και όχι απαραίτητα σε στιγμές άγχους.
  • Τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο και δεν υποχωρούν απλώς. Μπορεί να οδηγήσουν σε βλαβερές επιπτώσεις που μπορεί να είναι μόνιμες.

Ενώ πολλά από τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής μοιάζουν με αυτά που βλέπουμε σε μια κρίση άγχους (σύντομη αναπνοή, ιδρώτας, ναυτία και έμετος, ταχυπαλμία κτλ.), σε μια καρδιακή προσβολή, κατά κανόνα δεν προηγείται του πόνου στο στήθος άγχος.

Αίτια για τον Πόνο από Άγχος

Αίτια για τον Πόνο στο Στήθος από Άγχος

Είναι πιο σύνηθες για τον πόνο στο στήθος να παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου άγχους ή μιας κρίσης πανικού.

Συχνά, οι άνθρωποι με άγχος επικεντρώνονται υπερβολικά στα σωματικά τους συμπτώματα, λέει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εντατικοποίηση των συμπτωμάτων, καθώς επίσης και ένα σχήμα καταστροφολογίας μέσα από αρνητικές σκέψεις που προκαλεί μια κατάσταση φόβου πως θα χάσουν τον έλεγχο.

Με άλλα λόγια, μπορεί να πείθετε τον εαυτό σας πως παθαίνετε καρδιακή προσβολή.

Για μερικούς, τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο σοβαρά που να φοβούνται πως παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Αυτό μπορεί να κάνει ένα άτομο να παίρνει σύντομες ανάσες, που μπορεί να οξύνουν τα συμπτώματα, να αυξήσουν τις φοβίες και να οδηγήσουν σε συναισθήματα απώλειας του ελέγχου.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το άγχος έχει να κάνει με την αυτό-αμφισβήτηση. Με άλλα λόγια, είναι η απάντηση του σώματος σε ένα πραγματικό ή θεωρούμενο στρεσογόνο παράγοντα. Το άγχος περιλαμβάνει και σκέψεις και σωματικά συμπτώματα, κάτι που προκαλεί την εντατικοποίηση και την πυροδότηση της συναισθηματικής αγωνίας. Με τον χρόνο, το άγχος εγκαθίσταται με χειρότερη εντατικοποίηση των συμπτωμάτων.

Κάποια από τα αίτια του πόνου στο στήθος λόγω άγχους περιλαμβάνουν:

  • Το στρες, όταν αφεθεί χωρίς φροντίδα, μπορεί να είναι ένα μεγάλος αιτιολογικός παράγοντας για τον πόνο στο στήθος από άγχος για πολλούς ανθρώπους. Η αντίδραση της «φυγής ή μάχης» σύντομα θα κάνει την εμφάνισή της.
  • Όταν έχετε άγχος για κάτι, είτε αυτό είναι πραγματικό είτε της φαντασίας σας, μπορεί να αποτελέσει πυροδοτικό παράγοντα για τον πόνο στο στήθος λόγω άγχους.
  • Οι άνθρωποι που έχουν επαναλαμβανόμενες ή τακτικές κρίσεις πανικού μπορεί να διαγνωσθούν με διαταραχή πανικού.

Ο πόνος στο στήθος που σχετίζεται με το άγχος τείνει να είναι το αποτέλεσμα καταστάσεων όπου το άτομο νιώθει υπερβολικό άγχος, φόβο και ότι είναι ευάλωτο. Ένας ξεκάθαρος πυροδοτικός παράγοντας στρες είναι συνήθως αναγνωρίσιμος.

Ο πόνος στο στήθος που βλέπουμε κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να προκύψει από σωματική δραστηριότητα και προσπάθεια, όπως όταν σηκώνουμε ένα βαρύ κουτί ή όταν φτυαρίζουμε χιόνι, σε ανθρώπους με υποκείμενη καρδιαγγειακή ασθένεια.


Διαβάστε σχετικά: Τι προκαλεί πίεση στο στήθος κατά τη διάρκεια του άγχους;


Συμβουλές για ανακούφιση

Πώς να ανακουφιστείτε από τους πόνους στο στήθος λόγω άγχους

Υπάρχει μια ποικιλία τρόπων για να ανακουφιστείτε από τους πόνους στο στήθος λόγω άγχους, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

  • Μειώστε ρυθμούς! Ξεκινήστε με το να επιβραδύνετε την αναπνοή σας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στο να επιβραδύνετε τις σκέψεις σας επίσης. Δοκιμάστε να εισπνέετε αργά μετρώντας ως το πέντε (θα πρέπει να μπορείτε να δείτε το στομάχι σας να υψώνεται ή να «φουσκώνει» σαν μπαλόνι) από τη μύτη και να εκπνέετε αργά μετρώντας ως το πέντε από το στόμα. Επαναλάβετε αυτόν τον κύκλο αρκετές φορές ώσπου να ξεφορτωθείτε όλα τα ανεπιθύμητα συναισθήματα. Κάντε εξάσκηση καθημερινά όποτε νιώθετε το άγχος σας να αυξάνει.
  • Δοκιμάστε προοδευτικές τεχνικές χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επικέντρωσης στην αργή σύσφιξη και μετά χαλάρωση κάθε ομάδας μυών. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στη διαφορά μεταξύ της σύσφιξης των μυών και της χαλάρωσης.
  • Στρέψτε την προσοχή σας μακριά από οτιδήποτε σας προκαλεί δυσφορία.
  • Καλέστε έναν έμπιστο φίλο ή, αν βλέπετε έναν θεραπευτή, κάντε τους ένα τηλεφώνημα.
  • Ακούστε λίγη χαλαρωτική μουσική.
  • Αν σας έχει συνταγογραφηθεί ιατρική αγωγή για το άγχος, σιγουρευτείτε πως δεν παραλείπετε καμιά από τις δόσεις.

Συμβουλές πρόληψης

Αλλαγές στον τρόπο ζωής με σκοπό την πρόληψη των πόνων στο στήθος

Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα στο να σας βοηθήσουν να προλάβετε τους πόνους στο στήθος λόγω άγχους. Αυτές περιλαμβάνουν τις παρακάτω:

  • Κάντε εξάσκηση με τακτικές ασκήσεις αναπνοής καθημερινά.
  • Είναι πολύ σημαντικό να ασκείστε τακτικά, ειδικότερα με καρδιαγγειακές και αεροβικές ασκήσεις, έτσι ώστε να μπορέσετε να ανακουφίσετε την ένταση, να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, να μειώσετε τα επίπεδα άγχους, και να ενισχύσετε τη συνολική σας αυτοπεποίθηση για να αποκρούσετε το άγχος.
  • Αποφύγετε την καφεΐνη, το κάπνισμα, και την υπερβολική χρήση αλκοόλ, καθώς αυτά μπορεί να χειροτερεύσουν το άγχος.
  • Η σταθεροποίηση του σακχάρου σας μπορεί επίσης να προλάβει τις κρίσεις πανικού σας με την αποφυγή της αύξησης των επιπέδων γλυκόζης. Αυτό επιτυγχάνεται με το να τρώτε τακτικά και καλά ισορροπημένα, υγιεινά γεύματα.

Πότε να δείτε ένα γιατρό

Πότε να δείτε ένα γιατρό για τους πόνους στο στήθος

Διαβάστε αυτές τις μικρές συμβουλές για το πότε θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό αν νιώθετε πόνους στο στήθος:

  • Αν δεν προηγήθηκε άγχος του πόνου στο στήθος
  • Ο πόνος ήρθε ξαφνικά χωρίς εξήγηση (όπως η υπεράσκηση)
  • Aντιμετωπίζετε πραγματική δύσπνοια
  • Ο πόνος μετακινείται προς ή εκδηλώνεται έξω από το στήθος
  • Σχεδόν λιποθυμήσατε ή χάσατε τις αισθήσεις σας
  • Μπερδευτήκατε ή αποπροσανατολιστήκατε
  • Ο πόνος συνοδεύεται από ιδρώτα, γρήγορους ή μη τακτικούς παλμούς, ή ναυτία ή έμετο

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις για το Άγχος και τον Πόνο στο Στήθος

Πόσο καιρό διαρκεί ο πόνος στο στήθος λόγω άγχους;

Ποικίλει από άτομο σε άτομο, και μερικές φορές εξαρτάται από το αν έχετε ιστορικό στο να αντιμετωπίζετε σωματικά συμπτώματα άγχους, ή αν είναι κάτι εντελώς καινούριο. Κατά κανόνα, αν ο πόνος στο στήθος προκαλείται από άγχος, οι βαθιές αναπνοές και άλλες τεχνικές χαλάρωσης θα τον κατευνάσουν μετά από μερικά λεπτά.

Ποιο μέρος του στήθους σας πονάει με το άγχος;

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι με άγχος αναφέρουν ένα αίσθημα σφιξίματος στο κέντρο του στήθους τους.

Πώς θα ξέρετε αν ο πόνος στο στήθος δεν σχετίζεται με την καρδιά;

Ενώ ο σχετιζόμενος με το άγχος πόνος στο στήθος μπορεί να έχει διαφορετική αίσθηση από άτομο σε άτομο, τείνει να περιορίζεται μόνο στο στήθος. Από την άλλη, οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν πόνο στο στήθος λόγω καρδιακής προσβολής περιγράφουν έναν πόνο σαν στύψιμο, βαρύ και οξύ που αντανακλάται προς τα έξω από το στήθος προς τα χέρια, τους ώμους, την πλάτη και/ή τη γνάθο. Ο σχετιζόμενος με την καρδιά πόνος στο στήθος τείνει να διαρκεί για περισσότερο από μερικά λεπτά, ή φεύγει και ξανάρχεται.


Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...