PsychologyNow Team

Cine-δρίες: Πέντε συγκινητικές ταινίες που μας υπενθυμίζουν τις αξίες που έχουν σημασία

Cine-δρίες: Πέντε συγκινητικές ταινίες που μας υπενθυμίζουν τις αξίες που έχουν σημασία

PsychologyNow Team
φωτογραφία από την ταινία Billy Elliot

Οι ταινίες αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Ο φιλόσοφος, Jose Ortega y Gasset, είχε πει: "Πες μου σε τι δίνεις προσοχή και θα σου πω ποιος είσαι". Οι αξίες που βλέπουμε, νιώθουμε και εφαρμόζουμε λένε πολλά για εμάς.


Όταν παρακολουθούμε ταινίες που διερευνούν αξίες, καταλαβαίνουμε μέσω των χαρακτήρων, τα συναισθήματα που προκύπτουν όταν τις υπερασπιζόμαστε. Η απήχηση μίας ταινίας μπορεί να είναι τόσο ισχυρή ώστε αισθανόμαστε ότι ταυτιζόμαστε με κάποιον χαρακτήρα.

Κάποιες ταινίες μπορεί να περιλαμβάνουν μία μεγάλη δόση αλήθειας, και μας βάζουν να σκεφτούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μακριά από κάμερες και που τους αξίζει να ονομάζονται ήρωες στην πραγματική ζωή.

Υπάρχουν αρκετές ταινίες που αναφέρονται σε ευγενείς αξίες και που βασίζονται στις αρχές της προσωπικής ολοκλήρωσης μέσω της αφοσίωσης και της αγάπης.

Billy Elliot (2000)

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Βρετανού αγοριού από μία φτωχογειτονιά που ονειρεύεται να γίνει σπουδαίος χορευτής.

Πέρα από την ονειρική και δημιουργική στάση του αγοριού και την πεποίθησή του ότι είναι σε θέση να κάνει τα πάντα για να εκπληρώσει την επιθυμία του, η ταινία εστιάζει στην ερμηνεία του πατέρα του, Jackie Elliot, ενός ανθρακωρύχου χωρίς κάποια ιδιαίτερη μόρφωση, ο οποίος καταφέρνει να υπερνικήσει τη δική του ιδεολογία προκειμένου να βοηθήσει το παιδί του να φτάσει στην πλήρη δυναμική του.

Ο χαρακτήρας αδυνατεί να καταλάβει τον ίδιο του τον γιο και ακόμα περισσότερο το πάθος του για τον χορό μέσα σε ένα εντελώς εχθρικό περιβάλλον. Ωστόσο, το δέχεται και κάνει ό, τι είναι μέσα στη δύναμή του για να εκπληρώσει το όνειρο του μικρού γιου του.

Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (2005)

Ανάμεσα σε πολλά ειδικά εφέ και σαρδόνιο χιούμορ, αποκαλύπτεται μια πραγματικά συγκινητική και όμορφη ιστορία.

Τι πιο όμορφο από το να βλέπεις μια φτωχή οικογένεια να ξοδεύει όσα χρήματα έχει, έτσι ώστε το μικρό παιδί τους να μπορέσει να επισκεφτεί το περίφημο εργοστάσιο σοκολάτας του Willy Wonka; Όλα τα μέλη της οικογένειας, από τους γονείς μέχρι τους παππούδες προσφέρουν τα λίγα τους υπάρχοντα, για να κάνουν ένα καλό και εργατικό παιδί ευτυχισμένο.

Η γλώσσα της πεταλούδας (1999)

Πριν από μερικά χρόνια, ο σπουδαίος σκηνοθέτης José Luis Cuerda προσαρμόζει το έργο του ταλαντούχου συγγραφέα Manuel Rivas σε μια υπέροχη ταινία που άγγιξε τις καρδιές αμέτρητων θεατών.

Η ταινία μιλά για την ιστορία ενός ηλικιωμένου καθηγητή, λάτρη της μάθησης, ο οποίος προσφέρει ό, τι έχει για την ευτυχία των νεαρών μαθητών του. Μέχρι και την τελευταία στιγμή της παρεξηγημένης ζωής του, ακόμα και όταν ξέρει ότι όλα έχουν τελειώσει, θα παραμείνει πιστός στις αρχές και την αγάπη του για τα αγόρια, αν και το μήνυμά του για καλοσύνη και αλληλεγγύη θα έχει αντίκτυπο μόνο σε ένα από αυτά.

 

Αμελί (2001)

Μια ευχάριστη ταινία του Jean-Pierre Jeunet που υπερασπίζει τις ευγενείς αξίες με μία αίσθηση χιούμορ και εξαιρετική ευαισθησία.

Η Αμελί δεν είναι ένα οποιοδήποτε κορίτσι. Από τότε που η μητέρα της πέθανε, ο πατέρας της αφιέρωσε όλη την αγάπη του στον κήπο του σπιτιού τους στη Μονμάρτρη, όπου η ίδια μεγάλωσε και όπου εργάζεται ως σερβιτόρα σε ένα μπαρ. Η ζωή της είναι πολύ απλή και βρίσκει τη χαρά της ζωής σε μικρές απολαύσεις: της αρέσει να ρίχνει πέτρες στον ποταμό, να τρώνε σμέουρα, να παρατηρεί τους άλλους και, πάνω από όλα, να αφήνει την ανεξάντλητη φαντασία της ελεύθερη.

Στις 22 χρόνια ανακαλύπτει ότι η αποστολή της είναι να βοηθήσει τους άλλους, και να τους κάνει ευτυχισμένους. Θα βυθιστεί σε ένα απίστευτο ταξίδι και μέσα από μία σπουδαία ταινία, έχουμε την ευκαιρία να το ζήσουμε και να το απολαύσουμε.

 

Εξωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ (2011)

Το εξωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ είναι ένα καταπληκτικό κατάλυμα στην Ινδία, όπου οι ηλικιωμένοι μπορούν να πάνε να αποσυρθούν και να ζήσουν τις τελευταίες μέρες της ύπαρξης τους ευτυχισμένοι.

Ωστόσο, το ξενοδοχείο καταλήγει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Οι ένοικοι βρίσκουν τον εαυτό τους, βοηθούν τους άλλους και συνεργάζονται μεταξύ τους, ερωτεύονται και απολαμβάνουν μια δεύτερη ευκαιρία να αισθανθούν μοναδικοί και ζήσουν μακριά από τη μοναξιά και την αβοηθησία.

Στο τέλος όλα θα πάνε καλά, και αν ακόμα δεν πάνε καλά, θα σημαίνει ότι το τέλος δεν ήρθε ακόμη.

Πέντε ταινίες που αγαπούν τις ευγενείς αξίες και που ζωγραφίζουν ένα ευχάριστο χαμόγελο στο πρόσωπό μας ενώ τις παρακολουθούμε. Τώρα χρειάζεται να μεταφέρουμε τις ιστορίες αυτές στην καθημερινή μας πραγματικότητα. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας;

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...