PsychologyNow Team

31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής

31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής

PsychologyNow Team

Το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής θα διεξαχθεί 25-28 Μαΐου 2023 στο Ξενοδοχείο Rodos Palace στη Ρόδο.


31oPanellhnioSynedrioPsyxiatrikhs e Αγαπητοί συνάδελφοι,

Παρά το ανανεωμένο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη ψυχική υγεία που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 αλλά και την ανάπτυξη βασισμένων σε δεδομένα καινοτόμων θεραπευτικών πρακτικών και υπηρεσιών, παραμένουν μια σειρά θεμελιωδών προκλήσεων στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, μεταξύ των οποίων είναι και η συνεχιζόμενη εξάρτηση της ψυχιατρικής φροντίδας από μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία και την κοινωνική πρόνοια, καθώς και η ελλιπής πρόσβαση σε ποιοτικές κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας.

Απαιτείται, συνεπώς, η ανάπτυξη κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας που να καλύπτουν όλο το εύρος των αναγκών του γενικού πληθυσμού. Κύριος σκοπός αυτών των μονάδων είναι η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη των ψυχικών διαταραχών. Η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση τόσο των ψυχικών διαταραχών (π.χ. ψύχωση, μείζων καταθλιπτική διαταραχή) όσο και μη ειδικών προβλημάτων ψυχικής υγείας (π.χ. δυσφορία που σχετίζεται με την εκπαιδευτική ή επαγγελματική διαδικασία και προσαρμογή) επιτρέπει την εφαρμογή κατάλληλων θεραπευτικών παρεμβάσεων πριν οι ψυχικές διαταραχές γίνουν χρόνιες ή πριν τα μη ειδικά προβλήματα εξελιχθούν σε κάποια πιο συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή.

Στη χώρα μας έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν πάνω από 100 τέτοιες νέες κοινοτικές μονάδες που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε μια προσπάθεια να καλυφθούν κάποια από τα μεγάλα κενά στην κοινοτική ψυχιατρική. Οι μονάδες αυτές που θα λειτουργήσουν εντός του 2023 αναμένεται να αλλάξουν το μοντέλο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας. Πέραν της σύγχρονης και ολοκληρωμένης βιοψυχοκοινωνικής φροντίδας που θα παράσχουν θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για καλύτερη ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας και θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στίγματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένουν και τα χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν τις ήδη υπάρχουσες μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας που δημιουργούνται σε μεγάλο βαθμό από την ελλιπή χρηματοδότησή τους· προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Το 31ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 25-28 Μαΐου 2023 στην πανέμορφη Ρόδο. Η επιλογή του ακριτικού μας νησιού έγινε προκειμένου να τονιστεί, σε μια χώρα με εκτεταμένη νησιωτικότητα όπως η Ελλάδα, το ενδιαφέρον μας για την ψυχιατρική φροντίδα και μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της. Λόγω της απόστασης και των δυσκολιών επικοινωνίας των νησιών μας με την ηπειρωτική χώρα απαιτείται η ανάπτυξη αποτελεσματικών και ευέλικτων παρεμβάσεων στην κοινότητα (π.χ. κινητές μονάδες), η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (π.χ. τηλεψυχιατρική) καθώς και η διασύνδεση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στα πλαίσια αυτά ως ΕΨΕ θεωρούμε πολύ σημαντική την ήδη προγραμματισμένη άμεση λειτουργία στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου μιας μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Επιπρόσθετα, η Ρόδος φιλοξενεί τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι γνωστό ότι κάθε φορά προσπαθούμε να επιλέξουμε ως τόπο διεξαγωγής του ετήσιου συνεδρίου μας μια πόλη που φιλοξενεί πανεπιστημιακά τμήματα θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσουμε τη σημασία της συνέχειας της εκπαιδευτικής και επιστημονικής διαδικασίας.

Ελπίζουμε ότι και πάλι το πανελλήνιο συνέδριο της ΕΨΕ θα αξιοποιηθεί στο έπακρο από όλους μας προκειμένου να γίνει μια γόνιμη ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων για διάφορα επίκαιρα θέματα που αφορούν την αιτιοπαθογένεια, τη διάγνωση και την ολοκληρωμένη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Βασίλειος Παντελεήμων Μποζίκας

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο Επιστημονικό Πρόγραμμα του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψυχιατρικής με εργασία, καλούνται να υποβάλουν την περίληψη της εργασίας τους online ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναφέρονται.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής εργασιών είναι η 31η Μαρτίου 2023.

Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.psychiatriccongress.gr/

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...