PsychologyNow Team

Η Microsoft κατασκεύασε ένα ρολόι που μειώνει το τρέμουλο στη νόσο του Πάρκινσον

Η Microsoft κατασκεύασε ένα ρολόι που μειώνει το τρέμουλο στη νόσο του Πάρκινσον

PsychologyNow Team

Μία νέα τεχνολογία μας κάνει να ελπίζουμε για τη διαχείριση της νόσου του Πάρκινσον.


Η Microsoft κατασκεύασε ένα μοναδικό ρολόι που μπορεί να «αποκτήσει πρόσβαση στον εγκέφαλο» των ατόμων με τη νόσο του Πάρκινσον και να μειώσει την ένταση του τρέμουλου που τους εμποδίζει να πραγματοποιήσουν καθημερινές δραστηριότητες.

Το έργο «Build 2017» ήταν τόσο επιτυχημένο που ένας ασθενής, αποκατέστησε την ικανότητα γραφής ενώ φορούσε τη συσκευή.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νόσος στην οποία τμήματα του εγκεφάλου υφίστανται σταδιακά ζημιά για πολλά χρόνια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακούσιο τρέμουλο τμημάτων του σώματος, αργή κίνηση και δύσκαμπτους και άκαμπτους μύες.

Αυτό προκαλεί στον εγκέφαλο την πυροδότηση επιπλέον σημάτων στους μύες, δημιουργώντας ένα χαοτικό βρόχο εσωτερικής ανατροφοδότησης που προκαλεί πανικό στους μύες.

Η ερευνήτρια Haiyan Zhang αποφάσισε να ασχοληθεί με την ανάπτυξη μιας συσκευής για τη διαχείριση του τρέμουλου που προέρχεται από τη νόσο του Πάρκινσον μετά από συνεργασία με τη γραφίστρια Emma Lawton, 33 ετών, η οποία διαγνώστηκε με τη νευρολογική ασθένεια το 2013.

Λόγω της σοβαρότητας των τρέμουλών της, η Lawton δεν μπορούσε να γράφει και να σκιαγραφεί και δεν εχει γράψει με ευανάγνωστο τρόπο το όνομά της τα τελευταία δύο χρόνια.

Έτσι, η Zhang αποφάσισε να διαπιστώσει εάν θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο μηχανισμό που θα αντισταθμίζει το τρέμουλο, χρησιμοποιώντας μικρούς μηχανικούς κραδασμούς.

Εξήγησε τη θεωρία της, λέγοντας: «Είναι σαν να εισάγετε λευκό θόρυβο σε έναν φαύλο κύκλο για να τον διακόψετε».

Μετά από αρκετούς μήνες δοκιμών, ετοιμάστηκε μία wearable έκδοση: «Μπορούσα να δω ότι η Lawton φοβόταν στην αρχή. Ήμουν έτοιμη να κλάψω μόλις την είδα να το φοράει. Όμως πάντα έχεις αυτή τη μικρή ελπίδα ότι κάποιος πρόκειται να κάνει κάτι που θα κάνει τη ζωή σου λίγο πιο εύκολη».

Απαλλαγμένη πλέον σε μεγάλο βαθμό από το τρέμουλο, η Lawton μπόρεσε να γράψει το όνομά της, εξηγώντας: «Η συσκευή δεν σταματάει το τρέμουλό μου. Με βοηθάει όμως να το ελέγξω. Το γράψιμο, δεν πρόκειται να είναι τέλειο. Αλλά, Θεέ μου, είναι καλύτερο! Μόλις έγραψα το όνομά μου για πρώτη φορά εδώ και χρόνια».

Η κατασκευή του ρολογιού είναι μία ελπιδοφόρα τεχνολογική καιντομία για τη νόσο του Πάρκινσον καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη νόσο σε όλο τον κόσμο.

Δείτε το βίντεο:


Πηγή: telegraph.co.uk

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...