Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Αυτογνωσία: Πόσο καλά γνωριζόμαστε με τον εαυτό μας τελικά; (Ά μέρος)

Αυτογνωσία: Πόσο καλά γνωριζόμαστε με τον εαυτό μας τελικά; (Ά μέρος)

Κωνσταντίνα Αρβανίτη
γυναίκα έχει γείρει το κεφάλι της και φαίνεται μόνο το μισό

Αυτός που γνωρίζει τους άλλους είναι σοφός, αυτός που γνωρίζει τον εαυτό του είναι φωτισμένος -Lao Tzu


Έχετε αισθανθεί στην καθημερινότητά σας ότι είναι αναγκαίο να προσαρμόζεστε ανάλογα με τις ανάγκες των άλλων; Ζούμε σε έναν περίπλοκο κόσμο που φαίνεται να περιμένει από εμάς να είμαστε πολλά διαφορετικά πράγματα την ίδια στιγμή. Πολύ σπάνια, πλέον, καλούμαστε να είμαστε απλά ο εαυτός μας- αλλά περιέργως- όταν έχουμε αυτήν την ελευθερία, φαίνεται να μην ξέρουμε τον τρόπο για να είμαστε ο εαυτός μας.

Γιατί, λοιπόν, η αληθινή ατομικότητα να μας φαίνεται τόσο δύσκολη υπόθεση; Ίσως γιατί δεν γνωρίζουμε και τόσο καλά τον πραγματικό μας εαυτό.  Με άλλα λόγια,  δεν κατέχουμε και τόσο καλά το «γνώθι σ’ αυτόν».

Πώς θα αποκτήσουμε Αυτογνωσία;

Η Αυτογνωσία συχνά αναφέρεται ως το κλειδί για την προσωπική ανάπτυξη - και ενδεχομένως να είναι! Αρχικά όμως, είναι σημαντικό να διακρίνουμε την έννοια του εαυτού από την έννοια της προσωπικότητας. Η προσωπικότητά σας αφορά τον τρόπο που συμπεριφέρεστε, τις ικανότητές σας και τις συνέπειες που όλα αυτά έχουν στον εαυτό σας και στους άλλους. Έτσι λοιπόν, εάν θέλετε να αποκτήσετε Αυτογνωσία, τότε χρειάζεται να «βγείτε έξω από τον εαυτό σας» και να δείτε τον εαυτό σας ως ανεξάρτητος παρατηρητής–όπως κάνει ένας σύμβουλος σε μια καθοδήγηση.

Όταν είστε έξω από το σύστημα του εαυτού σας, τότε μπορείτε να είστε αντικειμενικοί γι’ αυτό. Αντίθετα, όταν είστε απορροφημένοι στον εαυτό σας, διλήμματα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε, κυριαρχούν μέσα σας. Ο εαυτός σας κινείται μεταξύ των άκρων και δεν είναι σε θέση να παρατηρεί αυτό το σύστημα, γιατί στην πραγματικότητα είναι το σύστημα.

Η Αυτογνωσία επιτυγχάνεται από την αλλαγή οπτικής γωνίας, από την παρατήρηση των ενεργειών, των σκέψεων και των συναισθημάτων σας, την παρατήρηση του κόσμου γύρω σας, των ανθρώπων και των σχέσεων, επιτρέποντας σας ένα διάλειμμα από τον εαυτό σας. Μόνο μέσω της παρατήρησης του τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σας, μπορείτε να αλλάξετε και να προσαρμοστείτε στις εκάστοτε συνθήκες της καθημερινότητας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...