PsychologyNow Team

Η σχιζοφρένεια και οι διαταραχές της προσωπικότητας είναι οι ψυχικές παθήσεις με το υψηλότερο ποσοστό αναπηρίας

Η σχιζοφρένεια και οι διαταραχές της προσωπικότητας είναι οι ψυχικές παθήσεις με το υψηλότερο ποσοστό αναπηρίας

PsychologyNow Team
άνδρας με σχιζοφρένεια και διαταραχές της προσωπικότητας κατέχει το υψηλότερο ποσοστό αναπηρίας
Image credit: Hamish Duncan / unsplash.com

Ένα νέο εργαλείο μελετά την επίπτωση των ψυχικών διαταραχών στις κοινωνίες.


Μια ομάδα Δανών και Αυστραλών ερευνητών μελέτησε ένα σώμα 6,9 εκατομμυρίων Δανών κατοίκων από το Δανικό Μητρώο Κεντρικών Ερευνών Ψυχιατρικής για να κατανοήσει το βάρος της αναπηρίας που σχετίζεται με 18 ψυχικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών.

Ο καθηγητής Τζον ΜακΓκράθ από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ και το Κέντρο Έρευνας Ψυχικής Υγείας του Κουίνσλαντ δήλωσε ότι τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να αναπτυχθεί μια νέα μέθοδος για τη μέτρηση της αναπηρίας, που υπολόγισε και τη συννοσηρότητα.

Παραδοσιακά, η επίπτωση των ψυχικών διαταραχών έχει παρουσιαστεί για ένα ολόκληρο έθνος, αλλά σε αυτή τη μελέτη εστιάσαμε σε ανθρώπους με διαφορετικούς τύπους ψυχικών διαταραχών και διαταραχών χρήσης ουσιών σε ατομικό επίπεδο, είπε ο ΜακΓκράθ.

Βρήκαμε ότι η σχιζοφρένεια και οι διαταραχές προσωπικότητας είναι οι ψυχικές παθήσεις που προκαλούν τον μεγαλύτερο βαθμό αναπηρίας, και δείξαμε ότι διαταραχές όπως ο αυτισμός, οι αγχώδεις διαταραχές και η σχιζοφρένεια συμβάλλουν στην αναπηρία σε διαφορετικές ηλικίες.


Διαβάστε σχετικά: Οι αιτίες για την εκδήλωση της σχιζοφρένειας


Το νέο εργαλείο μας, γνωστό ως Health Loss Proportion (HeLP), μας επιτρέπει να μετράμε τη μέση αναπηρία για διαφορετικές διαταραχές σε ατομικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν πιο εγγενή αναπηρία και καταστάσεις με μεγαλύτερη συννοσηρότητα θα έχουν υψηλότερη μέτρηση αναπηρίας στο HeLP.

Η Mελέτη για το Παγκόσμιο Βάρος των Ασθενειών χρησιμοποιεί εκ των άνω στατιστικά δεδομένα για να εκτιμήσει την επίπτωση των ψυχικών διαταραχών στις κοινωνίες, ενώ εμείς χρησιμοποιήσαμε μια μέθοδο από κάτω προς τα πάνω, βασισμένη στα δανικά μητρώα, για να μελετήσουμε πώς οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν τα άτομα στη διάρκεια της ζωής τους, δήλωσε ο ΜακΓκράθ.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι μελλοντικές μελέτες βασισμένες σε μητρώα θα προσφέρουν νέα γνώση σχετικά με το πώς η συννοσηρότητα συμβάλλει στο παγκόσμιο βάρος των ασθενειών και θα εφαρμόσουν αυτή τη νέα μέθοδο σε διάφορες διαταραχές.

Οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές έχουν ουσιαστικές και παραγωγικές ζωές, παρά την έλλειψη κοινωνικής και οικονομικής στήριξης. Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα διασφαλίσει ότι περισσότερες διαταραχές θα λάβουν αρκετή προσοχή, υποστήριξη και χρηματοδότηση, είπε ο ΜακΓκράθ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Psychiatry.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...