Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε το 1ο βιβλίο που εκδώσαμε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Σταφυλίδη και την πολύτιμη βοήθεια 10 Επιστημονικών Συνεργατών μας, με αφορμή τα 10 χρόνια από τη δημιουργία του PsychologyNow.gr!
Αυτό που βιώσαμε στον Ιανό, ήταν πραγματικά μία όμορφη ημέρα που μας έφτιαξε την Ψυχολογία!
Συνδεθήκαμε, μιλήσαμε για τα θέματα του βιβλίου, αναρωτηθήκαμε, συγκινηθήκαμε που βρεθήκαμε ξανά από κοντά και αναδείξαμε τις πολύχρωμες διαστάσεις και φωτισμούς της Ψυχολογίας στη ζωή μας.
Την παρουσίαση άνοιξε με χαιρετισμό ο κος Χάρης Πίσχος, Ψυχολόγος MSc, PhD, ECP, Υπαρξιακός Συστημικός Ψυχοθεραπευτής και Δημιουργός του PsychologyNow.gr που μίλησε για την πορεία και την έμπνευση του PsychologyNow.gr καθώς και για την ιδέα πίσω από τη δημιουργία του βιβλίου «Η Ψυχολογία είναι ο Κόσμος μας».
Στη συνέχεια η κα Ιωάννα Φωτιάδη, Δημοσιογράφος και Δ/ντρια Σύνταξης του PsychologyNow.gr μίλησε για το βιβλίο και για την επίδραση του στους αναγνώστες του και προλόγισε τους συγγραφείς που ο καθένας και η καθεμία μίλησαν για το κεφάλαιο που έχουν γράψει.
Συγκεκριμένα, ο Δρ. Γιώργος Γιαννούσης, Οικογενειακός Ψυχοθεραπευτής, μίλησε για το κεφάλαιό του «Βλέπεις τον κόσμο όπως είναι ή όπως είσαι;» μέσα από επιστημονικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις που φωτίζουν την εξελικτική φύση του ανθρώπινου ψυχισμού.
Ο Ορέστης Γιωτάκος, Ψυχίατρος, μίλησε για το κεφάλαιό του «Νευροβιολογία Συναισθηματικού Τραύματος» παραθέτοντας πολύτιμες πληροφορίες για το πώς το τραύμα επηρεάζει τον εγκέφαλό μας και πώς επηρεάζει γενικότερα την ψυχολογία μας και μας προβλημάτισε για την εξέλιξη και τη θεραπεία της ψυχικής ασθένειας.
Η Νικολία Ζωμένου, ψυχολόγος μίλησε για το κεφάλαιό της «Πώς η απόρριψη που βιώσαμε στην παιδική μας ηλικία επηρεάζει τις ερωτικές σχέσεις μας» για ένα θέμα που όλοι συναντάμε μπροστά μας αλλά με τρόπο ασυνείδητο που επηρεάζει την ψυχολογία μας χωρίς να το βλέπουμε: την απόρριψη και την επίδραση της στις σχέσεις μας.
Η Έλσα Καλαμπάκα, Υπαρξιακή – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, μίλησε για το κεφάλαιό της «Έρωτας, αγάπη και ανθρώπινη σεξουαλικότητα: Η δυνατότητα του ανθρώπου να γίνει ανθρωπινότερος» και συγκεκριμένα για την σημασία της αγάπης, του έρωτα και της σχέσης που με τόση αγωνία ψάχνουμε να ζήσουμε και που η απουσία τους μας κάνει να βιώνουμε φόβο και τραύμα.
Η Μαρία Ιωαννίδου, Ψυχολόγος μίλησε για το κεφάλαιό της «Πώς να εμπεριέξω το φως και το σκοτάδι; Η δική μου μαθητεία στην πρακτική της Αυθεντικής Κίνησης» μας έκανε να κλείσουμε τα μάτια και να βιώσουμε την Αυθεντική Κίνηση, μέσα από την καρδιά και όχι από το μυαλό μας.
Η Άσπα Πασπάλη, Ψυχοδυναμική ψυχολόγος, μίλησε για το κεφάλαιό της «Η συμβολή της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας στην πρόληψη και τη θεραπεία της κατάθλιψης» και μας βοήθησε να αποστιγματίσουμε την κατάθλιψη, να την κατανοήσουμε και να διακρίνουμε τις διεξόδους και το φως για να δημιουργεί ασφαλές πλαίσιο για την ψυχολογία μας.
Τέλος, ο Χάρης Πίσχος, Ψυχολόγος και Δημιουργός του PsychologyNow.gr, μίλησε για το κεφάλαιό του «Ψυχολογία: Η Επιστήμη της Βιωμένης Ζωής», παραθέτοντας μία κριτική αναθεώρηση για την επιστήμη της Ψυχολογίας, μέσα από την ιστορική διαδρομή της και το πέρασμα από τη φιλοσοφία στην επιστήμη και ολοκληρώνοντας μέσα από το υποκειμενικό πρίσμα καθώς χωρίς προσωπικό νόημα και βίωμα δεν υπάρχει Ψυχολογία.
Οι συγγραφείς που δεν κατάφεραν να βρεθούν μαζί μας, η κα Χάρις Κατάκη, η κα Βασιλική Παππά και η κα Καλλιόπη Μέγαρη, έστειλαν τις ευχές τους και τις ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους στην έκδοση του βιβλίου!
Ευχαριστούμε τον κο Δημήτρη Σταφυλίδη από τις εκδόσεις Σταφυλίδη που υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή αυτό το δύσκολο εγχείρημα.
Ευχαριστούμε φυσικά και όλες και όλους εσάς που βρέθηκαν μαζί μας αυτό το υπέροχο πρωινό Σαββάτου και διάνθισαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο και μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο σε αυτό το σύνδεσμο.
Tι είναι η Ψυχολογία; Ο παρακάτω ορισμός είναι το απόσταγμα του βιβλίου:
“Μία ζωή είναι ένα απλό βιολογικό φαινόμενο που απλώς δεν έχει ερμηνευτεί. Η ζωή έχει νόημα όταν βιώνεται και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για να γράψουμε την ιστορία μας”.