PsychologyNow Team

Βιβλιο-Προτάσεις: Η επιστροφή του άνδρα - Λύνοντας τη σιωπή αιώνων | Ελισάβετ Μπαρμπαλιού

Βιβλιο-Προτάσεις: Η επιστροφή του άνδρα - Λύνοντας τη σιωπή αιώνων | Ελισάβετ Μπαρμπαλιού

PsychologyNow Team
εικόνα του βιβλίου Η επιστροφή του άνδρα - Λύνοντας τη σιωπή αιώνων

Η Ελισάβετ Μπαρμπαλιού με το έργο της Η επιστροφή του άνδρα - Λύνοντας τη σιωπή αιώνων κατάφερε έναν σημαντικό άθλο.


Όχι τόσο για τον αξιοσημείωτο όγκο του έργου της και το εύρος του γνωστικού πεδίου που μας χαρίζει, όσο για την πολυσήμαντη, ευαίσθητη, διεισδυτική προσέγγισή της σε χώρους που δεν είχαν διερευνηθεί μέχρι σήμερα σε τόσες διαστάσεις, τουλάχιστον στην ελληνική βιβλιογραφία. Χώρους που άπτονται ιστορικών, κοινωνικών, ψυχολογικών, φιλοσοφικών διερευνήσεων. Χώρους, όπου αναδεικνύονται τα καταδυναστευτικά στερεότυπα που επί αιώνες στόχευαν στην καθυπόταξη του φερόμενου σαν ισχυρού άνδρα σε ρόλους που του επιβλήθηκαν διαχρονικά.

Η συγγραφέας φτάνει στο σήμερα, μέσα από τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις, τις οποίες συνθέτει με αριστοτεχνικό τρόπο και μέσα από αφηγήσεις θεραπευομένων-ηρώων πραγματικών περιστατικών. Έτσι, μας δίνει ολόγλυφα το πορτραίτο του σημερινού άνδρα, του ευαίσθητου, του καταπιεσμένου από επιβεβλημένους ρόλους, ο οποίος ασφυκτιά ακόμα και στο σημερινό πλαίσιο ισότητας των δύο φύλων. Με ιδιαίτερη τρυφερότητα δε, προτρέπει σε έναν ουσιώδη διάλογο τα δύο φύλα για την άρση των χρόνιων παρεξηγήσεων που συντηρούνται από την εν πολλοίς καθυστερημένη κοινωνία μας.

Πολύ θετικά στοιχεία της ερευνητικής πορείας της συγγραφέως αποτελούν, η ιστορική καταγραφή-ανάλυση, η εξαίσια κατανομή του υλικού, η κατά φάσεις ζωής διαμόρφωση του προτύπου του άνδρα, ο καθέκαστα ρόλος του και οι επιρροές που τον διαμορφώνουν έως σήμερα.

Η γλώσσα του πονήματος αυτού  είναι απλή -όχι απλοϊκή-  ώστε να είναι το υλικό εύληπτο, και στους μη ειδικούς. Ο μέσος αναγνώστης μπορεί να προσλάβει όλες τις διαστάσεις του έργου αυτού και να νιώσει πολλαπλά ωφελημένος. Πιστεύω πως το έργο αυτό, βοηθά κάθε μελλοντικό ερευνητή, βοηθά τους ειδικούς (ψυχολόγους, ιστορικούς, κοινωνιολόγους), παρέχοντάς τους μια ισχυρή γνωστική βάση για περαιτέρω διερευνήσεις.

Η κατάθεση της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού δεν είναι μόνον επιστημονική, αλλά ανθρώπινη, τρυφερή, με καταφανή την αγάπη και κατανόησή της στον άνδρα του χθες, του σήμερα και του αύριο. Οφείλω να την συγχαρώ και να την ευχαριστήσω για τη σημαντική προσφορά της.

Αθήνα 29 Μαΐου 2017

Γιώργος Δουατζής

Ποιητής - συγγραφέας - δημοσιογράφος

Δείτε το Δελτίο Τύπου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...