PsychologyNow Team

«Γιατί να ζήσω;» - Ο Στίβεν Πίνκερ απαντά

«Γιατί να ζήσω;» - Ο Στίβεν Πίνκερ απαντά

PsychologyNow Team

Ο Στίβεν Πίνκερ απαντά στην ερώτηση που όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε την απάντηση.


Ένας φοιτητής ρώτησε τον Στίβεν Πίνκερ: «Γιατί να ζήσω;». Ο Πίνκερ απαντά:

Mε αφορμή την ίδια την ερώτηση, δεσμεύεσαι στη λογική ως μέσο για να ανακαλύψεις και να τεκμηριώσεις αυτό που είναι σημαντικό για εσένα. Και υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να ζήσεις!

Ως αισθανόμενο ον, έχετε τη δυνατότητα να ευδοκιμήσετε. Μπορείτε να τελειοποιήσετε την ίδια την ικανότητα της λογικής σας μαθαίνοντας και συζητώντας.

Μπορείτε να αναζητήσετε εξηγήσεις για τον φυσικό κόσμο μέσω της επιστήμης και να κατανοήσετε την ανθρώπινη κατάσταση μέσω των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών.

Μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ικανότητά σας για ευχαρίστηση και ικανοποίηση, η οποία επέτρεψε στους προγόνους σας να ευδοκιμήσουν και έτσι επέτρεψε σε εσάς να υπάρχετε.

Μπορείτε να εκτιμήσετε την ομορφιά και τον πλούτο του φυσικού και πολιτιστικού κόσμου.

Ως κληρονόμος δισεκατομμυρίων ετών ζωής που διαιωνίζεται, μπορείτε να διαιωνίσετε τη ζωή με τη σειρά σας.

Έχετε προικιστεί με την αίσθηση της συμπόνιας -την ικανότητα να αγαπάτε, να σέβεστε, να βοηθάτε και να δείχνετε καλοσύνη- και μπορείτε να απολαμβάνετε το δώρο της αμοιβαίας καλοσύνης με τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους σας.

Και επειδή η λογική σας λέει ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ιδιαίτερο για εσάς, έχετε την ευθύνη να προσφέρετε στους άλλους ό,τι περιμένετε για τον εαυτό σας.

Μπορείτε να προωθήσετε την ευημερία των άλλων αισθανόμενων όντων ενισχύοντας τη ζωή, την υγεία, τη γνώση, την ελευθερία, την αφθονία, την ασφάλεια, την ομορφιά και την ειρήνη.

Η ιστορία δείχνει ότι όταν συναισθανόμαστε τους άλλους και εφαρμόζουμε την εφευρετικότητά μας για τη βελτίωση της ανθρώπινης ύπαρξης, μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο με αυτόν τον τρόπο, και μπορείτε να βοηθήσετε να συνεχιστεί αυτή η πρόοδος.


Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαφωτισμός τώρα», εκδόσεις Διόπτρα

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...