PsychologyNow Team

Βιβλιο-Προτάσεις: Το πρωτάκι

Βιβλιο-Προτάσεις: Το πρωτάκι

PsychologyNow Team
εικόνα του βιβλίου Το πρωτάκι

Τι γίνεται όταν είσαι εξάχρονος, ευφυής και ερωτοχτυπηµένος; Πώς αντέχεις τους κρυφούς πόθους για τη µητέρα σου και τον αγνό έρωτα για τη συµµαθήτριά σου; Πώς βρίσκεις τους δρόµους για την ύπαρξή σου όταν η δηµιουργικότητα της σκέψης που σου καλλιεργεί το περιβάλλον σου συγκρούεται µε την αυταρχικότητα του συντηρητικού σχολείου; Μέσα σ’ αυτούς τους δαίδαλους προσπαθεί το πρωτάκι να βρει τις λύσεις και να σώσει τον εαυτό του και τους συντρόφους του. Το µίτο θα του τον δώσει η ψυχανάλυση αλλά και η ανατρεπτική µατιά του αυτιστικού φίλου του.


Κωµικοτραγικές περιπέτειες που κάτω από το ανάλαφρο ύφος της γραφής θα κάνουν όσους θυµούνται το παιδί που φέρουν µέσα τους να ξαναζήσουν «τον πόνο των µπουµπουκιών», να κλάψουν απαρηγόρητα και να γελάσουν λυτρωτικά.

Ο συγγραφέας:

Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης είναι ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, διδάσκων ψυχαναλυτής της Ελληνικής, της Γαλλικής και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Η κλινική και θεωρητική του εργασία καλύπτει ένα ευρύτατο φάσµα της ψυχοπαθολογίας, µε κύριους άξονες τη δηµιουργία και την αποδιοργάνωση της ταυτότητας, της ψυχοσωµατικής ενότητας και της γλώσσας. Οι εργασίες του έχουν δηµοσιευθεί σε πολλές συλλογικές εκδόσεις και σε τέσσερα αυτοτελή βιβλία. Τα πιο πρόσφατα είναι το Φύση και Λόγος στην ψυχανάλυση (Ίκαρος, 2011) και Το παιδικό ψυχόσωµα (Γαβριηλίδης, 2014). Παράλληλα από το 1992 εκδίδει συστηµατικά ποίηση. Οι πιο πρόσφατες συλλογές του είναι SMS (Ίκαρος, 2008) και Υπέρθλιψη (Ίκαρος, 2011).

Η Μαγδαληνή Γεωργιάκου γράφει για το βιβλίο:

Γοητεύτηκα από έναν εξάχρονο. Αυτός ο μικρός μαζί με την οικογένειά του και τους φίλους του με ταξίδεψαν σε σκέψεις και συναισθήματα. Κι όλα αυτά μέσα από την ανάγνωση του νέου βιβλίου του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη, ‘‘Το πρωτάκι’’.

Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη συντροφιά:

Έναν μπόμπιρα που κολυμπάει στο Οιδιπόδειο πέλαγος…

Μια συνομήλικη που γοητεύει κι όλο ρωτάει…

Έναν υπέροχο φίλο που είναι στον κόσμο του…

Μια μαμά – γοργόνα που κάποιες φορές φέρεται σαν κορίτσι…

Έναν μπαμπά που αφιερώνει τη ζωή του στην επιστήμη, στην τέχνη και τον Τρίτο Κόσμο….

Μια γιαγιά που υπάρχει μέσα από τις διηγήσεις και τις αναμνήσεις των άλλων…

Έναν παππού που θυμάται, σκαρώνει παραμύθια, αγαπάει την τέχνη και ξέρει να απολαμβάνει τη ζωή… Έναν παππού – ψυχαναλυτή!

Ο συγγραφέας επινοεί τις περιπέτειες αυτού του ευφυέστατου πιτσιρικά που ξεκινάει να πηγαίνει στο ‘μεγάλο σχολείο’, δημιουργεί τις πρώτες του φιλίες και προσπαθεί να διασώσει τον εαυτό του και τους φίλους του από την αυταρχικότητα και τη στενομυαλιά κάποιων ενηλίκων! Και τελικά ο αναγνώστης έχει το προνόμιο να διαβάζει τις περιγραφές, τα σχόλια και τις σκέψεις του εξάχρονου αγοριού για όλα όσα συμβαίνουν στον εξωτερικό και εσωτερικό του κόσμο. Δοσμένα όλα με την ορμή και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν ένα παιδί αυτής της ηλικίας.

‘‘Το πρωτάκι’’ είναι συγχρόνως συγκινητικό και διασκεδαστικό! Ένα βιβλίο που συν-αρπάζει και δίνει την ευκαιρία να ταυτιστούμε με τους υπέροχους ήρωες του. Ένα βιβλίο για να θυμηθούμε και να ονειρευτούμε. Και τελικά ένα βιβλίο για να νιώσει κανείς τί είναι ψυχανάλυση…Γραμμένο από τον πλέον αρμόδιο…ψυχίατρο, παιδοψυχίατρο, ψυχαναλυτή, Αθανάσιο Αλεξανδρίδη.

Επιστρέφοντας λοιπόν από τις περιπέτειες του ήρωα μας, σκέφτομαι τους γιους μου...στην φαντασία μου τους έχω ήδη παραδώσει σε αυτόν τον ‘‘παππού’’ που τους λέει μια ιστορία, βλέπουν μαζί μια παράσταση, κάνουν συνεδρίες…


H Μαγδαληνή Γεωργιάκου είναι Κλινικός Ψυχολόγος. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία στο University of Indianapolis. Είναι υποψήφιο μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας (ΕΨΕ). Στο παρελθόν είχε σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και εξειδικεύτηκε στη Χρηματοοικονομία. Εργάστηκε στον τραπεζικό κλάδο μέχρι το 2000. Συνεργάζεται με το Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. και διατηρεί ψυχοθεραπευτικό γραφείο με ψυχαναλυτικό προσανατολισμό στον Πειραιά.

Πληροφορίες για το βιβλίο:
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
ΣΧΗΜΑ: 20,5x13
ΣΕΛΙΔΕΣ: 120
ΤΙΜΗ: € 9,54 (τιµή µε Φ.Π.Α.) ISBN: 978-960-03-5950-3
E-BOOK ISBN: 978-960-03-5951-0

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...