PsychologyNow Team

Βιβλιο-Προτάσεις: Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία - Θεωρία, έρευνα και κλινικό έργο

Βιβλιο-Προτάσεις: Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία - Θεωρία, έρευνα και κλινικό έργο

PsychologyNow Team
εικόνα του βιβλίου Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία - Θεωρία, έρευνα και κλινικό έργο

Η Αντίσταση στην Ψυχοθεραπεία επιχειρεί να φωτίσει, από όλες τις δυνατές πλευρές και με τρόπο επιστημονικό αλλά συνάμα εύχρηστο και χρήσιμο για πολλούς, το «μυστήριο» της αντίστασης απέναντι στην ψυχική αλλαγή και τη θεραπευτική πρόοδο. Αναπόσπαστο στοιχείο κάθε θεραπευτικής διαδικασίας, η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία αποτελεί διαχρονικά μια γενναία πρόκληση για κάθε θεραπευτή, συχνά δε και για τους ίδιους τους θεραπευόμενους, που ενώ προσβλέπουν σε αλλαγές συναντούν σημαντικές δυσκολίες στην πραγμάτωσή τους.


Παρόλο που καταρχήν αποτέλεσε προεξάρχουσα ψυχαναλυτική έννοια, για περισσότερο από έναν αιώνα η αντίσταση του θεραπευόμενου εξακολουθεί να απασχολεί το σύνολο της ψυχοθεραπείας. 

Με αυτή την έννοια, αν η ψυχοθεραπεία μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω εκείνες τις δυνάμεις που μας ωθούν προς την ψυχική ανάπτυξη και την ωριμότητα, τότε ασφαλώς η πληρέστερη και πιο άρτια κατανόηση των φαινομένων αντίστασης είναι βασική προτεραιότητα.

Το βιβλίο παρέχει μια ολοκληρωμένη αποτύπωση της θεωρητικής, ερευνητικής και κλινικής διάστασης της αντίστασης στην ψυχοθεραπεία, μέσα από τη συγκριτική παράθεση των κύριων ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, την ανάλυση έγκυρων δεδομένων, και με κλινικά παραδείγματα που συμβάλλουν στην κατανόηση και την αμεσότητα του κειμένου.

Υπό το πρίσμα των σύγχρονων τάσεων ορισμού της αντίστασης, το βιβλίο καινοτομεί προτείνοντας ένα ολιστικό πλαίσιο κατανόησης και αντιμετώπισης των αντιστάσεων στη βάση της θεωρίας της προσκόλλησης, αναδεικνύοντας τη σημασία της ασφάλειας στην ψυχική αλλαγή.

Απώτερος στόχος του βιβλίου είναι να αναδειχθεί η θετική και γόνιμη νοηματοδότηση των αντιστάσεων του θεραπευόμενου, προς έναν ωφελιμότερο προσπορισμό της ψυχοθεραπείας.

Συγγραφέας:

Η Βασιλική Γιωτσίδη είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, με ειδίκευση στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική. Σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Συμβουλευτική Ψυχολογία (Sussex University, Μ.Βρετανία) και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό & Μειονότητες (Πάντειο Πανεπιστήμιο), με υποτροφία από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Διδάσκει στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Κατάρτισης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Η κλινική της εμπειρία προέρχεται από διάφορα ψυχοθεραπευτικά πλαίσια, όπως το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαϊτειο», τη Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων, το Department of Counselling and Psychotherapy στο Brighton της Μ. Βρετανίας, καθώς και ιδιωτικά.

Στο πλαίσιο της ερευνητικής της εμπειρίας, έχει εργαστεί ως Επιστημονικά Υπεύθυνη Τομέα στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), καθώς και στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ) σε έρευνες αξιολόγησης της θεραπευτικής διαδικασίας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας υπηρεσιών, ενώ έχει διατελέσει εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκές ομάδες ειδικών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σε ελληνικά και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ) και μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ). 


Εισαγωγή: Αναστάσιος Σταλίκας
Σελ.: 304
Σχήμα: 17X24
ISBN: 978-960-499-075-7
Τιμή: 20,90€
Δείτε περισσότερα βιβλία στο site των εκδόσεων Τόπος εδώ
1η έκδοση: Οκτώβριος 2013

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...