PsychologyNow Team

«Ο Αιώνας του Εαυτού»: πώς οι θεωρίες του Σίγκμουντ Φρόιντ επηρεάζουν ακόμη και σήμερα την ανθρωπότητα [video]

«Ο Αιώνας του Εαυτού»: πώς οι θεωρίες του Σίγκμουντ Φρόιντ επηρεάζουν ακόμη και σήμερα την ανθρωπότητα [video]

PsychologyNow Team

Διαφήμιση, καταναλωτισμός, πολιτική, πόλεμοι… Παρακολουθήστε πώς κληρονομιά του Σίγκμουντ Φρόιντ έχει διαμορφώσει και επηρεάζει ακόμη και σήμερα τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο… αν και αυτή είναι μία πραγματικότητα που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν.


Η κληρονομιά του Σίγκμουντ Φρόιντ επηρεάζει ακόμη και σήμερα τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αν και αυτή είναι μία πραγματικότητα που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν. Ο Αιώνας του Εαυτού, μία ταινία του Adam Curtis, είναι μια λεπτομερής εξέταση των θεωριών του Φρόιντ σχετικά με την ανθρώπινη επιθυμία και του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται σε μέσα όπως η διαφήμιση, ο καταναλωτισμός και η πολιτική. Μία τετράωρη Οδύσσεια στην ανθρώπινη επιθυμία και στη θεωρία του Φρόιντ, που χωρίζεται σε τέσσερα ξεχωριστά τμήματα.

1. Τα Μηχανήματα της Ευτυχίας. Το πρώτο επεισόδιο αφορά στον Edward Bernays, τον ανιψιό του Freud και έναν από τους πιο σημαντικούς πρωτοπόρους στις δημόσιες σχέσεις. Εμπνεόμενος από τις θέσεις του θείου του ότι πίσω από την ανθρώπινη συμπεριφορά βρίσκονται κρυμμένες επιθετικές και σεξουαλικές ενορμήσεις, ο Bernays εκμεταλλεύτηκε αυτές τις εσωτερικές επιθυμίες για να χειραγωγήσει τις μάζες, πρώτα στην πατριωτική υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα στον τομέα της διαφήμισης.

 

2. Η Μηχανική της Συναίνεσης. Ίσως η πιο σκοτεινή εικόνα της φιλοσοφίας του Φρόιντ μπορεί να βρεθεί στη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το δεύτερο τμήμα της ταινίας καταγράφει τις προσπάθειες της Άννα, κόρης του Φρόιντ, που συνεργάστηκε με την αμερικανική κυβέρνηση για να σχεδιάσει μεθόδους για την καταστολή της βαρβαρικής και πρωτόγονης δυναμικής του ανθρώπινου νου. Η κυβέρνηση πίστευε ότι μόνο μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, θα ήταν δυνατή μια αρμονική δημοκρατία.

 

3. Μέσα στο κεφάλι μας υπάρχει ένας αστυνομικός και πρέπει να καταστραφεί. Το τρίτο μέρος λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας πολύ διαφορετικής περιόδου της αμερικανικής ιστορίας: τη δεκαετία του 1960. Καθώς οι αντιφρονούντες του Φρόιντ άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο, το ίδιο έκανε μια νεότερη γενιά που ήταν αποφασισμένη να αγκαλιάσει πλήρως και να αισθάνεται υπερήφανη για τις εσωτερικές επιθυμίες της. Σε συνέχεια αυτής της γενιάς, οι εταιρείες και οι διαφημιστές, μεταμόρφωσαν το μήνυμά τους σε μία γιορτή της ατομικότητας. Με αυτόν τον τρόπο, έδειξαν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χειραγωγούνται με μεγάλη επιτυχία ανεξάρτητα από τις ιστορικές περιόδους.

 

4. Οκτώ άνθρωποι πίνοντας κρασί στο Kettering. Το τελευταίο μέρος, μάς οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα στο σύμπαν της πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να γίνει κυβέρνηση, ζήτησε τη βοήθεια του Ματθαίου Φρόιντ, εμπειρογνώμονα δημοσίων σχέσεων και δισεγγόνου του Σίγκμουντ Φρόιντ. Οι Δημοκρατικοί αποφασισμένοι να εξαρτηθούν από τις επιθυμίες των δημοσκοπήσεων, των αναλύσεων και των ψηφοφόρων τους, επαναπροσδιορίζουν την καμπάνια τους, προβάλλοντας ως μοναδικό στόχο την εκπλήρωση των εσωτερικών επιθυμιών των Αμερικανών ψηφοφόρων. Λίγο αργότερα, ο Μπιλ Κλίντον έγινε ο 42ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι θεατές της ταινίας καλούνται να αποφασίσουν αν οι τακτικές αυτές χρησιμοποιήθηκαν για ευγενείς σκοπούς ή για διαστροφικούς. Ανεξάρτητα από αυτό, Ο Αιώνας του Εαυτού ξεκλειδώνει πολλές βασικές ανθρώπινες αλήθειες και κυρίως, την ευαισθησία μας στην επιρροή και την ανάγκη χειραγώγησής μας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...