PsychologyNow Team

Ο Εγκέφαλος μέσα από εκπληκτικά πορτραίτα που απεικονίζουν την πολυπλοκότητά του [video]

Ο Εγκέφαλος μέσα από εκπληκτικά πορτραίτα που απεικονίζουν την πολυπλοκότητά του [video]

PsychologyNow Team

Στην τελευταία από τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του εσωτερικού κόσμου του εγκεφάλου, ο Greg Dunn, ένας νευρολόγος που στράφηκε προς την τέχνη και ο συνεργάτης του Brian Edwards, βρήκαν ένα τρόπο να αποτυπώσουν τόσο την ομορφιά όσο και την κομψότητα αυτού του πολύπλοκου οργάνου.

«Ο εγκέφαλος είναι ένα ασύλληπτα κομψό και πολύπλοκο ‘μηχάνημα’», δήλωσε ο Dunn. «Και παρά την αυξανόμενη κατανόηση μας τα τελευταία 30 χρόνια για αυτόν, τα μυστήρια του είναι ριζωμένα πολύ βαθιά. Υπάρχει ένα τεράστιο εύρος γνώσεων και διορατικότητας ακόμη που μπορεί να  αντληθεί από τα βάθη του».

Ο Dunnέλαβε το διδακτορικό στη νευροεπιστήμη, πριν αποφασίσει να γίνει ένας καλλιτέχνης πλήρους απασχόλησης. Σε αυτό το έργο του, ο εγκέφαλος είναι ένα χαοτικό δάσος 100 δισεκατομμυρίων νευρώνων, που συνεχώς μιλάνε ο ένας με τον άλλο. Για να συλλάβει ένα κομμάτι από αυτή την πολυπλοκότητα και το δυναμισμό, οι Dunn και Edwards ανέπτυξαν μια τεχνική που ονομάζεται “microetching”: σε μια αντανακλαστική επιφάνεια, ζωγράφισαν τους νευρώνες κάνοντας μικροσκοπικές προεξοχές σε συγκεκριμένες γωνίες, προκειμένου να πιάσουν το φως από διαφορετικές πηγές φωτός. Ως αποτέλεσμα, οι εικόνες αλλάζουν καθώς ο θεατής κινείται γύρω από το κάθε τμήμα του έργου.

Οι νευρώνες και πολλά παρακλάδια τους ακολουθούν τυχαίες τροχιές. Και το τυχαίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί από τους ανθρώπους. «Η απεικόνιση κάθε μεμονωμένης γραμμής με το χέρι είναι μια ταπεινή εικόνα, για το πόσο πολύ θέλει το μυαλό σας να δημιουργήσει κανονικά σχέδια από τα πάντα», δήλωσε ο Dunn.

«Θέλαμε να δούμε πόσες πληροφορίες θα μπορούσαμε να βάλουμε σε ένα ενιαίο κομμάτι και να εξακολουθεί να είναι κατανοητό», δήλωσε ο Edwards, ο οποίος είναι ένας φυσικός και μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Η αληθινή εμπειρία της θέασης microetching δεν μπορεί να αιχμαλωτιστεί σε ακίνητες εικόνες. Δείτε το βίντεο: 

Πρόσφατα, οι Dunn και Edwards έλαβαν επιχορήγηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών για να δημιουργήσουν ένα τεράστιο κομμάτι για το Franklin Institute. Το έργο τους, το οποίο θα καλύψει έναν ολόκληρο τοίχο, θα απεικονίζει ένα ανθρώπινο εγκέφαλο κομμένο στη μέση, να λάμπει δείχνοντας τους πολλούς νευρώνες και τις συνδέσεις ζωγραφισμένα, με πηγές από νευροαπεικονιστικά δεδομένα και από βιβλιογραφία σχετική με την ανατομία του εγκεφάλου.

Το δίδυμο των καλλιτεχνών αναφέρει ότι δεν περιορίζεται στον εγκέφαλο. Ο,τιδήποτε που εμπνέει, που προκαλεί τη σκέψη και είναι οπτικά ευχάριστο,θα μπορούσε να είναι η επόμενη καλλιτεχνική περιπέτεια τους. 


Πηγή: braincoder.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...