PsychologyNow Team

To συναίσθημα του bullying (TED video)

To συναίσθημα του bullying (TED video)

PsychologyNow Team

O σχολικός εκφοβισμός (bullying), είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό σύμπτωμα της εποχής. Πρόκειται για ένα διαχρονικό φαινόμενο που έχει παρουσιάσει ραγδαία αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο και απασχολεί όλο και περισσότερες κυβερνήσεις, φορείς και οργανισμούς.


Ως bullying, εννοείται η επαναλαμβανόμενη και εσκεμμένη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή παιδιών παρόμοιας ηλικίας, με σκοπό την πρόκληση πόνου και αναστάτωσης. Η πράξη αυτή αποτελεί μία κατάχρηση εξουσίας και εμπεριέχει ανισότητα στη δύναμη αντικειμενική (π.χ. σωματική) ή αντιληπτή (π.χ. προσωπικότητα) [1].

Η ανησυχητική έκταση του bullying, έχει κινητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και την κοινωνία - γονείς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς - καθώς βλέπουν τα παιδιά που πέφτουν θύματα του, να βιώνουν συναισθήματα φόβου, ντροπής, εξευτελισμού και ενοχής.

Πέρα από την άμεση έκφραση του, το bullying έχει εξαπλωθεί και στο διαδίκτυο, δημιουργώντας τα ίδια συναισθήματα στα θύματά του. Συναισθήματα που στιγματίζουν τις ψυχές και την προσωπικότητα του κάθε θύματος, τα οποία κουβαλούν μαζί τους σε όλη την εφηβεία ή και στην ενήλικη ζωή τους.

Ο Shane Koyczan, ποιητής, συγγραφέας και performer, κλήθηκε στο TED να μιλήσει για τα δικά του βιώματα ως θύμα του bullying, τα οποία περιγράφει με ένα εφιαλτικό και ταυτόχρονα συγκινητικό τρόπο. Η τελική ματιά του είναι τρυφερή και προς όλους εκείνους που έχουν υποστεί bullying γυρίζει και τους φωνάζει να πιστέψουν στην ομορφιά τους, να πιστέψουν στη διαφορετικότητά τους.

Διότι οι σωματικές πληγές κάποια στιγμή γιατρεύονται, οι ψυχικές όμως μπορεί να μη θεραπευτούν ποτέ. Είναι στο χέρι όλων μας να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. 

[1] Δείτε περισσότερα για το φαινόμενο του bullying

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...