PsychologyNow Team

Cine-δρία: Paddleton (2019): Μία ταινία-ύμνος για τη θεραπευτική δύναμη της φιλίας

Cine-δρία: Paddleton (2019): Μία ταινία-ύμνος για τη θεραπευτική δύναμη της φιλίας

PsychologyNow Team
οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας Paddleton

Μία δυνατή φιλία μεταξύ δύο αντρών ως ασπίδα στη θνησιμότητα η οποία καταρρίπτει το στερεότυπο ότι είναι παράξενο για δυο άντρες να αναπτύσσουν δυνατές πλατωνικές φιλίες μεταξύ τους.


Η ταινία αφηγείται την ιστορία των Andy (Ray Romano) και Michael (Mark Duplass), δύο γειτόνων οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τη διάγνωση του Michael με καρκίνο. Η ταινία μας αιφνιδιάζει «ρίχνοντας μας απευθείας στα βαθιά», αφού η πρώτη σκηνή της εξελίσσεται σε ένα νοσοκομειακό δωμάτιο.

Μετά τη απόρριψη μίας εντατικής θεραπείας, ο Michael ενημερώνεται ότι έχει λιγότερους από έξι μήνες για να ζήσει. Επιλέγει να τους περάσει με τον Andy, απλά κάνοντας ό, τι έκαναν εδώ και χρόνια - τρώγοντας πίτσα, παρακολουθώντας ταινίες και παίζοντας "paddleton", ένα παιχνίδι που εφηύραν το οποίο μοιάζει με το σκουός, όπου οι παίκτες ρίχνουν μια μπάλα στον τοίχο με στόχο να μπει μέσα σε ένα βαρέλι.

Η ταινία Paddleton είναι ένα ύμνος για τη φιλία. Ο Andy και ο Michael είναι ένα περίεργο δίδυμο - ο Andy είναι μεγαλύτερος και εργάζεται σε μία εταιρία, ενώ ο Michael εργάζεται σε ένα φωτοτυπείο. Ωστόσο, ο δεσμός που έχουν επηρεάζει σημαντικά τις ζωές και των δυο.

Το γεγονός ότι φαίνονται να είναι απίστευτα κοντά μεταξύ τους προκαλεί ερωτήματα από τους άλλους χαρακτήρες σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Μία νοσοκόμα τους ρωτάει αν είναι ζευγάρι, ενώ ένας υπάλληλος ξενοδοχείου τους ρωτάει αν θέλουν ένα διπλό κρεβάτι αντί για δυο μονά, φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι είναι ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων.

Είμαστε γείτονες, λέει ο Ray Romano στη νοσοκόμα στην αρχική σκηνή. Ζω από πάνω του.

Εκτός ότι αυτή η δήλωση παρέχει μία κωμική «ανακούφιση», αυτή η ιδιαίτερη φιλία που εξελίσσεται καταρρίπτει το στερεότυπο ότι είναι παράξενο για δυο άντρες να αναπτύσσουν δυνατές πλατωνικές φιλίες μεταξύ τους. Ο Andy και ο Michael δεν παρουσιάζουν στοιχεία «τοξικής» αρρενωπότητας στο σώμα τους και νιώθουν ιδιαίτερα άνετα με τη συνυπάρχουσα ζωή τους.

Μία άλλη δυναμική της ταινίας Paddleton είναι ο τρόπος που δείχνει τη διαδικασία αντιμετώπισης μίας ανίατης ασθένειας. Ακολουθεί μία μοναδική προσέγγιση ακριβώς επειδή ο ο Michael δεν θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο ή να υποστεί μία σοβαρή, επώδυνη θεραπεία.

Η ομορφιά της ταινίας βασίζεται ακριβώς στο γεγονός ότι δεν είναι περίπλοκη, εντυπωσιάζοντάς μας με την απλότητά της.

 

Δείτε εδώ το trailer

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...