PsychologyNow Team

Cine-δρία: «Χωρίς Αγάπη», του Andrei Zvyagintsev

Cine-δρία: «Χωρίς Αγάπη», του Andrei Zvyagintsev

PsychologyNow Team
εικόνα από την ταινία Χωρίς Αγάπη

«Χωρίς Αγάπη»: Ένα αινιγματικό θρίλερ με υπνωτική, μυστηριώδη ένταση από τον σκηνοθέτη της ταινίας Λεβιάθαν.


Ο Ρώσος σκηνοθέτης δημιούργησε ένα ακόμα αριστούργημα μέσω της αποκαλυπτικής μελέτης ενός αποτυχημένου γάμου και της επακόλουθης εξαφάνισης ενός παιδιού.

Η ταινία Χωρίς Αγάπη του Andrei Zvyagintsev είναι μια έντονη, μυστηριώδης και τρομακτική ιστορία για την πνευματική αποτυχία: ένα δράμα με τη φαινομενική μορφή ενός αστυνομικού θρίλερ. Χαρακτηρίζεται από μια υπνωτική ένταση και αφόρητη ασάφεια που διατηρείται μέχρι το τέλος της.

loveless best

Πρόκειται για μια ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας, όπου οι άνθρωποι βρίσκονται στο έλεος των αδυσώπητων δυνάμεων, ένας κόσμος χωρίς αγάπη και χωρίς τα πλήρη μέσα για την υποστήριξη της ανθρώπινης ζωής, ένας τόπος όπου η συνήθης ανάγκη επιβίωσης έχει μεταλλαχθεί ή αναβαθμιστεί σε μια ατέρμονη φιλοδοξία για την απόκτηση κύρους, χρημάτων, την ελευθερία δημιουργίας ενός επωφελούς δεύτερου γάμος που θα ανταμείψει με ένα ωραίο διαμέρισμα, σεξ, πολυτέλεια και το προνόμιο της αυτο-επιβεβαίωσης μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Αλλά όλα αυτά ενισχύονται ή εποπτεύονται, από τους ισχυρούς συντηρητικούς κοινωνικούς κανόνες του Χριστιανισμού, του κομμουνισμού και του εθνικισμού.

Πρόκειται για μια ταινία που μας φέρνει αντιμέτωπους με τις πιο αδιανόητες κρίσεις και ίσως αμφισβητεί επίσης την αιώνια ευσέβεια και την εφησυχασμό για την οικογενειακή ζωή, ότι η απόκτηση παιδιών είναι μία ηθική αλήθεια και ένα καθήκον που είναι κατά κάποιο τρόπο και η ανταμοιβή της, μία ταινία που ανυψώνει με φυσικό τρόπο και μας πηγαίνει πέρα από την απαίτηση του να δείχνουμε και να δίνουμε αγάπη.

Όμως η καλλιέργεια της αγάπης χρειάζεται τις κατάλληλες συνθήκες, το σωστό έδαφος για να αναπτυχθεί και η Ρωσία του Zvyagintsev φαίνεται άγονη. Η ταινία Χωρίς Αγάπη μπορεί να μην έχει την προφανή μεγαλοπρέπεια και την απήχηση της προηγούμενης ταινίας του Λεβιάθαν όμως η λάμψη και το πάθος της είναι συναρπαστικά.

Δείτε το trailer:

 


Πηγή: theguardian.com
Απόδοση: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...