PsychologyNow Team

Ταινία ετοιμάζεται να γίνει το βιβλίο του Viktor Frankl "Το νόημα της Ζωής"

Ταινία ετοιμάζεται να γίνει το βιβλίο του Viktor Frankl "Το νόημα της Ζωής"

PsychologyNow Team
φωτογραφία του Viktor Frankl

«Το νόημα της ζωής», το βιβλίο του Viktor Frankl στο οποίο περιγράφονται οι προσπάθειες του για τον εξορθολογισμό του Ολοκαυτώματος και την αναζήτηση νοήματος μέσα από αυτό, ετοιμάζεται να γυριστεί σε ταινία.


Ο Viktor Frankl, ψυχοθεραπευτής και σύγχρονος του Sigmund Freud, ανέπτυξε τη θεωρία του σε μία απίστευτη συνθήκη: ήταν μεταξύ εκείνων που στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους Ναζί κατά τη διάρκεια απόπειρας εξόντωσης των Εβραίων και χρησιμοποίησε τις θεραπευτικές του ικανότητες για να εμπνεύσει τους κρατούμενους να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους, βρίσκοντας νόημα μέσα στον πόνο τους. Μόλις απελευθερώθηκε, ο Frankl χρησιμοποίησε στη συνέχεια τις εμπειρίες του από τα στρατόπεδα ως βάση για τη μετέπειτα πρωτοποριακή μορφή ψυχοθεραπείας που ονομάζεται Λογοθεραπεία ή Θεραπεία μέσω νοήματος.

Το βιβλίο του, που έγραψε για την περίοδο που βρισκόταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, επεξηγεί τις ψυχολογικές αντιδράσεις που βιώνει ένας κρατούμενος κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στα στρατόπεδα και πώς η συμπεριφορά του αλλάζει, αν επιζήσει και απελευθερωθεί. Υποστήριξε ότι ένας άνδρας είναι «αξιοπρεπής» ή «αναξιοπρεπής», ανεξάρτητα από την προέλευσή του. Έτσι ένας Ναζί φρουρός, ο οποίος έδειξε καλοσύνη στους κρατούμενος θα μπορούσε να είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, ενώ ένας κρατούμενος ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τους συγκρατούμενούς του για προσωπικό όφελος, θα μπορούσε να είναι αναξιοπρεπής.

«Ο Viktor Frankl πίστευε στην ανθρωπότητα και ήταν ένας φάρος συγχώρεσης και ανθρωπισμού όσο και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για τα πολιτικά δικαιώματα», δήλωσε ο Άνταμ Γκίλμποτ που βρίσκεται πίσω από το σενάριο της ταινίας. «Έσωσε τις ζωές πολλών ανθρώπων και δεν επέτρεψε στον εαυτό του να ενδώσει στην απόγνωση. Η ταινία πρόκειται να αναδείξει το καλύτερο και το χειρότερο πρόσωπο της ανθρωπότητας αλλά και το πώς από το χειρότερο μπορεί να προκύψει το καλύτερο».


Πηγή: deadline.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...