PsychologyNow Team

Ευχαριστήριο μήνυμα για την παράσταση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ/ αυτό τουλάχιστον το μπορώ»

Ευχαριστήριο μήνυμα για την παράσταση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ/ αυτό τουλάχιστον το μπορώ»

PsychologyNow Team

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που παρακολουθήσατε την παράσταση του έργου «ΑΝΤΙΓΟΝΗ/ αυτό τουλάχιστον το μπορώ» στο ΚΕΤ στις 16 Φεβρουαρίου. Ήταν μία ιδιαίτερη βραδιά από το PsychologyNow.gr και τους συντελεστές του έργου για να δοθεί φωνή στην παρουσία σας ως θεατές.


Αμέσως μετά το πέρας της παράστασης, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συντελεστών της και του κοινού με συντονίστρια την επιστημονική συνεργάτιδα του PsychologyΝow.gr και ψυχοθεραπεύτρια Μιρέλλα Κορομπίλια. Η συζήτηση αυτή υπήρξε μια ευκαιρία ν’ ακουστεί η φωνή και οι σκέψεις των θεατών, τα συναισθήματα τους, οι ταυτίσεις αλλά και οι διαφορετικές οπτικές του έργου που αποτυπώθηκαν στον κάθε θεατή.

Η Αντιγόνη το θεατρικό αυτό έργο ταξιδεύει μέσα στο χρόνο, ανθίζει, ερμηνεύεται, διαδραματίζεται και κάθε φορά συναντιέται με το κοινό για να δώσει νέα μηνύματα και νοήματα στους θεατές του . Το γοητευτικό αίνιγμα που θέτει ανά τους αιώνες η φιγούρα της νεαρής ηρωίδας είναι αυτό που προκαλεί κάθε θεατή να αναμετρηθεί για ακόμη μια φορά με τον μύθο που πρώτος ο Σοφοκλής μετέφερε στη θεατρική σκηνή.

EyxaristhrioANTIGONH e1

Με αυτό το αίνιγμα ασχολήθηκε στην συνέχεια ο Γάλλος συγγραφέας Jean Anouilh, ο Κοκτώ, και ο Μπρεχτ διακινώντας τα ερωτήματα που αναδύθηκαν στο τέλος της παράστασης. Έτσι μας δόθηκε μία ευκαιρία να μιλήσουμε για έννοιες όπως η απώλεια, το πένθος και το δικαίωμα της επιλογής. Ερωτήματα όπως , τι την ωθεί να συγκρουστεί με τον Κρέοντα, δηλαδή την εξουσία ενώ φοβάται το θάνατο; Η σύγκρουση αυτή αποτελεί επιλογή της;

Μπορούμε να βρούμε κάποια σχέση του Κρέοντα με τον οποίο αντιπαρατίθεται και τους ρόλους στην σύγχρονη κοινωνία ; Το έργο αναφέρεται στον κόσμο της ή στον κόσμο μας; Είναι μία ανθρώπινή φιγούρα που αποτελεί και ένα δικό μας κομμάτι;

Τελικά ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τους άλλους ίσως να έχει να μας πει περισσότερα για τον εαυτό μας. Η Αντιγόνη ως μυθικό πρόσωπο μέσα από το πέρασμα του χρόνου μεταμορφώνεται σε ένα τόπο συνάντησης, σε μία ή και σε πολλές ιστορίες. Σύμφωνα με τον γλωσσολόγο Claude Lévi-Strauss: Οι μύθοι είναι ιστορίες που οι άνθρωποι διηγούνται ή ακούνε, ενσωματωμένες στην συλλογική πολιτιστική κληρονομιά, μέσω των οποίων κάθε κοινωνία προσπαθεί να καταλάβει πώς είναι φτιαγμένη, τις σχέσεις της με τον εξωτερικό κόσμο και τη θέση του ανθρώπου στο σύνολο του σύμπαντος.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...