PsychologyNow Team

Έκθεση εικαστικών έργων του Μουσείου του Δρομοκαϊτείου Νοσοκομείου, από τον Κλάδο “Τέχνη & Ψυχιατρική” της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Έκθεση εικαστικών έργων του Μουσείου του Δρομοκαϊτείου Νοσοκομείου, από τον Κλάδο “Τέχνη & Ψυχιατρική” της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

PsychologyNow Team

Ο Κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διοργάνωση Έκθεσης με Εικαστικά Έργα προερχόμενα από το Μουσείο του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου στον χώρο Τέχνης της Εθνικής Ασφαλιστικής ΣΤΟart Κοραή από 3 έως 31 Δεκεμβρίου 2019. Τα έργα ζωγραφικής που θα εκτεθούν αποτελούν έκφραση της δημιουργικότητας ατόμων που έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί στο ίδιο Ίδρυμα.


Η πρωτοβουλία μας υπαγορεύτηκε από την πεποίθησή μας πως η αναμφισβήτητη αξία και σημασία των έργων, που για πρώτη φορά εγκαταλείπουν τους μουσειακούς χώρους -ισχυρή απόδειξη μέριμνας και φροντίδας της Διοίκησης του Ιδρύματος και του ενδιαφέροντος του πλήθους των θεραπευτών – θα συμβάλει τόσο στην αισθητική αναγνώριση μιας σπάνιας εκφραστικότητας όσο και στην προαγωγή ενός αδιάλειπτου διαλόγου ανάμεσα στην κοινωνία και στις αποκρυπτόμενες διαστάσεις του ανθρώπινου ψυχισμού.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων που επιτυγχάνεται δια των Θεραπειών μέσω Τέχνης αποτελεί μια αντίληψη αποδεκτή από ένα πλήθος ψυχιατρικών θεσμών. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών έχει αποδεχθεί και υποστηρίξει τις πρωταρχικές αυτόνομες απαιτήσεις των ψυχασθενών να εκφράζονται αυτοδύναμα και δίχως περιορισμούς. Δεν πρέπει όμως η δημιουργικότητα να συγχέεται με το καλλιτεχνικό έργο και κάθε ψυχικά ασθενής που εκφράζεται μέσω αυτής δεν είναι απαραίτητα και καλλιτέχνης.

Η έκθεση αυτή είναι μία συνέχεια στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από τον κλάδο μας σε πολλαπλά επίπεδα που αφορούν την προσέγγιση Τέχνης και Ψυχοπαθολογίας με γνώμονα την κατανόηση της αλληλεπίδρασής τους και σε μεγάλο βαθμό αλληλεξάρτησης.

Τα έργα που την απαρτίζουν έχουν επιζήσει του χρόνου και των δημιουργών τους, επειδή είναι πραγματικά έργα τέχνης, ανάλογα εκείνων που βρίσκονται στη συλλογή Prinzhorn στη Χαϊδελβέργη (ένα μέρος της με τίτλο «Αιτία θανάτου: Ευθανασία» παρουσιάσαμε το 2011 στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη), στο Μουσείο Art Brut στη Λωζάνη και στο Μουσείο του Dr Guislain στη Γάνδη.

Μια ευκαιρία να τα γνωρίσουμε και να επανεκτιμήσουμε τις αισθητικές αρετές τους, ενταγμένα πάντα στο ψυχοκοινωνικοπολιτικό πλαίσιο απ’ όπου προέρχονται.

ΣΤΟart Κοραή
Κοραή 4
3 έως 31 Δεκεμβρίου 2019
Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 έως 20.00

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...