PsychologyNow Team

20 ζωγράφοι που ζουν μέσα σε μία καλλιτέχνιδα με Διασχιστική Διαταραχή της Ταυτότητας

20 ζωγράφοι που ζουν μέσα σε μία καλλιτέχνιδα με Διασχιστική Διαταραχή της Ταυτότητας

PsychologyNow Team
Φωτογραφία της καλλιτέχνιδας Kim Noble να ζωγραφίζει

Ο θεραπευτής της πρότεινε να αφιερώσει λίγο χρόνο στη ζωγραφική, ελπίζοντας ότι θα βοηθούσε όλες τις προσωπικότητες που ζουν μέσα της να συμφιλιωθούν μεταξύ τους.


Η Kim Noble είναι μία Βρετανίδα καλλιτέχνιδα της οποίας το στούντιο είναι γεμάτο με έργα τέχνης που φαίνεται να έχουν εκτελεστεί από διαφορετικούς ζωγράφους. Αν και οι γύρω της τής λένε ότι η ίδια ζωγράφισε αυτούς τους πίνακες, δεν έχει καμία ανάμνηση να κάνει κάτι τέτοιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η Noble είναι μία καλλιτέχνιδα με πολλαπλές προσωπικότητες της οποίας τα έργα την βοήθησαν να αναγνωρίσει τους πολλούς καλλιτέχνες που ζουν μέσα της.

Η ψυχική ασθένεια που έχει ονομάζεται διαταραχή Διασχιστική Διαταραχή της Ταυτότητας (Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας), μια ψυχική διαταραχή που προκαλείται από σοβαρό τραύμα που χωρίζει την ταυτότητα ενός ατόμου σε αρκετά alter egos. Στην περίπτωση της Noble, μπορούν να εντοπιστούν 20 διαφορετικοί άνθρωποι που ζουν μέσα σε ένα σώμα και τουλάχιστον 14 από αυτούς έχουν δείξει ένα ταλέντο για τη ζωγραφική.

Η Patricia, η σημερινή κυρίαρχη προσωπικότητα της Noble, γνωρίζει την πάθησή της και έχει βοηθήσει στην κατηγοριοποίηση των έργων που δημιουργούν όλοι οι άλλοι καλλιτέχνες. Όλα ξεκίνησαν όταν ο θεραπευτής της πρότεινε να αφιερώσει λίγο χρόνο στη ζωγραφική, ελπίζοντας ότι θα βοηθούσε όλες τις προσωπικότητες να συμφιλιωθούν μεταξύ τους.

Τα έργα της - ή τα έργα τους - εκτέθηκαν μαζί με έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών με παρόμοια προβλήματα ψυχικής υγείας σε γκαλερί όπως η Zebra One Gallery στο Λονδίνο, όπου συγκεντρώθηκαν χρήματα για το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας της Βρετανίας (Mental Health Foundation).

Αυτό που κάνει τα έργα της Noble τόσο ενδιαφέροντα και συγκινητικά, είναι η μοναδικότητα και το ύφος που κάθε ζωγράφος επιδεικνύει σε κάθε καμβά. Λόγω της πάθησής της, δεν είναι σε θέση να δηλώσει με σαφήνεια το μήνυμα που μεταδίδεται ή ποιος ζωγράφος μέσα της δημιούργησε το κάθε έργο, ωστόσο η Patricia είναι σε θέση να αναγνωρίζει το έργο κάθε ζωγράφου απλά κοιτάζοντας τις τεχνικές και τα θέματα που χρησιμοποιούνται στις απεικονίσεις. Ακολουθούν μερικά από τα έργα κάθε προσωπικότητας:

Patricia

Όπως αναφέρθηκε, η Patricia είναι η πιο κυρίαρχη προσωπικότητα στο σώμα της Noble. Είναι αυτή που συνήθως μιλάει κανείς και μοιάζει με την κόρη της Noble. Δεν έχει καμία μνήμη για το παρελθοντικό τραύμα της που οδήγησε στη διάσχιση όλων των alter egos. Οι πίνακές της είναι ευαίσθητοι και ήπιοι, και συχνά απεικονίζουν τοπία.

20artDisosDisor es1

W Green Desert

 

Ken

O Ken είναι ένας ομοφυλόφιλος νεαρός άνδρας ηλικίας 20 ετών, του οποίου το στυλ αποτελείται από μία πιο απότομη τεχνική στην οποία χρησιμοποιεί παχιά στρώματα ακρυλικού χρώματος για να σχηματίσει πρόσωπα και σώματα. Δεν γνωρίζει όλες τις άλλες προσωπικότητες που μοιράζονται το σώμα της Κιμ.

20artDisosDisor es2

Dolcare / Whatever

 

Mimi

Η Mimi είναι ένα νεαρό κορίτσι που κάνει ήπιες και παιδικές ζωγραφιές, συνήθως τοπία.

20artDisosDisor es3

The Hills Are A Live June

 

Bonny

Πρόκειται για τη μητρική φιγούρα που μεγάλωσε την κόρη της Noble. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, πριν αναλάβει η Patricia, ήταν το πιο κυρίαρχο alter ego. Το ύφος της είναι πιο αφηρημένο και χρησιμοποιεί διαφορετικές φιγούρες για να συνθέσει τα έργα της.

20artDisosDisor es4

G Robot Couple / C

 

Anon

Ονομάστηκε έτσι από τις άλλες προσωπικότητες επειδή δεν αποκάλυπτε το όνομά της. Απεικονίζει πνευματικές και μυστικιστικές μορφές, συνήθως με παχιά στρώματα λευκού χρώματος πάνω σε σκοτεινό υπόβαθρο. Μοιάζουν με ιπτάμενες γυναίκες ή νεράιδες.

20artDisosDisor es5

Age Of Circle / On The Edge

 

Abi

Χρησιμοποιεί μονόχρωμα φόντα για να τονίσει τις ρεαλιστικές απεικονίσεις της. Έχει πλήρη επίγνωση της ύπαρξης όλων των άλλων προσωπικοτήτων, καθώς και της διαταραχής της ταυτότητάς της.

20artDisosDisor es6

Tears of Shame / In The Distance

 

Suzy

Το ύφος της είναι πολύ ιδιαίτερο, μερικές φορές κάνει αναφορές σε ποπ κουλτούρα και ποδόσφαιρο. Όλα τα έργα της έχουν γεωμετρικό, ρουστίκ φόντο από γήινες αποχρώσεις, όπως το πορτοκαλί, το καφέ και το κίτρινο.

20artDisosDisor es7

 

Ria Pratt

Οι πίνακες της Ria είναι θλιβεροί και πολύ γλαφυροί. Απεικονίζει εικόνες παιδιών και γυναικών που κακοποιούνται σεξουαλικά. Πιθανώς, είναι μία από τις λίγες προσωπικότητες που θυμάται ή γνωρίζει τους λόγους που προκάλεσαν το τραύμα. Οι εικόνες της δεν αρέσουν από πολλούς, ίσως επειδή απεικονίζουν το σκοτάδι του παρελθόντος της.

20artDisosDisor es8

Daisy Chain / Pratt 4 Max / Shocking Pink

 

Judy

Η Judy είναι μια άλλη προσωπικότητα που έχει παγώσει στο χρόνο. Είναι μία έφηβη που πάσχει από βουλιμία και θεωρεί τον εαυτό της ως υπέρβαρο. Οι πίνακές της αντικατοπτρίζουν την απώλεια και τη θλίψη.

20artDisosDisor es9

Tears Imprisoned / Str Tuned Shrunk / Banksy

 

MJ

Αυτός ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μόνο τις αποχρώσεις του κόκκινου, του μαύρου και του λευκού.

20artDisosDisor es10v

 

KEY

Αυτή η προσωπικότητα διακρίνεται από τους μαύρους και χρυσούς πίνακές της με σύμβολα της Καμπάλα.

20artDisosDisor es11

Golden Key

 

Υπάρχουν και άλλες προσωπικότητες των οποίων τα έργα δεν έχουν αναγνωριστεί από την Patricia. Ειδικότερα μια προσωπικότητα, ζήτησε να διατηρήσει τα έργα της ως ιδιωτικά. Το όνομά της είναι Salome και είναι μια πολύ θρησκευτική γυναίκα. Όλοι αυτοί οι ζωγράφοι ζουν μέσα στο σώμα της Noble, τη μητέρα μιας 20χρονης κοπέλας που πριν από λίγα χρόνια παραλίγο να την πάρει η πρόνοια από κοντά της.

Η ζωή της Noble είναι τόσο συναρπαστική όσο και τα έργα της. Η Noble, 50 ετών, διαγνώστηκε με τη συγκεκριμένη διαταραχή το 1995, όταν ήταν 35 ετών. Είχε εισαχθεί σε διάφορες κλινικές λόγω προβλημάτων όπως η ανορεξία και οι απόπειρες αυτοκτονίας. Μέσα από την τέχνη βρήκε έναν τρόπο να θεραπευτεί και ένα μέρος όπου όλα τα alter egos της μπορούν ελεύθερα να εκφραστούν και να συμφιλιωθούν.

Μερικές από τις προσωπικότητές της, όπως η Bonny και η Patricia, φοβούνται μήπως φύγουν για πάντα και δεν ξαναδούν ποτέ την κόρη της. Έγραψε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο All Of Me, όπου εκφράζει τον πόνο και την απογοήτευσή της, και την προσπάθεια κατανόησης της ψυχικής της ασθένειας.


Πηγή: kimnobleartist.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...