PsychologyNow Team

Ο ήχος του ασυνειδήτου: μια ψυχαναλυτική ακρόαση της ΄Ιεροτελεστίας της Άνοιξης’ του Igor Stravisnky

Ο ήχος του ασυνειδήτου: μια ψυχαναλυτική ακρόαση της ΄Ιεροτελεστίας της Άνοιξης’ του Igor Stravisnky

PsychologyNow Team

Η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Stravinsky άλλαξε τον 20ο αιώνα και σηματοδότησε, μαζί με τους καλλιτεχνικούς τόκους του Debussy και του Schoenberg, την επώδυνη είσοδο της μουσικής στο μοντερνισμό.


Το αριστουργηματικό αυτό χορόδραμα συνδυάζει τη ρηξικέλευθη μουσική γλώσσα και την εκκεντρικότητα μιας χορογραφίας που εξέπληξε το αστικό περιβάλλον που το πρωτοαντίκρισε· ακόμη και σήμερα, συνεχίζει να μας διχάζει. Η βία της ιστορίας που μας αφηγείται αυτό το μπαλέτο έρχεται να υπογραμμίσει τη βία που διακίνησε στους ανυποψίαστους ακροατές της πρεμιέρας της, οι οποίοι εξεγέρθηκαν και αποδοκίμασαν έντονα το έργο, στις 29 Μαΐου 1913.

Τι έχει να πει η ψυχανάλυση για την «Ιεροτελεστία»; Πώς μπορεί το «ψυχαναλυτικό ους» να ακούσει ένα μπαλέτο που συνιστά αληθινό, σύμπλοκο και αλληγορικό Gesamtkunstwerk, πώς μπορεί να διαχειριστεί τον ήχο, τα σύμβολα της χορογραφίας, το αληθινό δράμα που παίζεται από τη φυλή που προβαίνει στη «θυσία της Κόρης»; Τι συμβολίζουν τα επιμέρους θεματικά στοιχεία της «Ιεροτελεστίας» και πώς συνδέονται με κομβικές έννοιες της ψυχανάλυσης, όπως το ασυνείδητο ως δομή, το Οιδιπόδειο, η διάσχιση και η σημαινότητα; Πώς η «Ιεροτελεστία» μας αφηγείται την αυγή του πολιτισμού, του πολιτισμού ως παιγνίου της εμφυλοποίησης, του πολιτισμού που θυσιάζει την «απόλαυση» για το διηνεκές της «επιθυμίας»; Και. τέλος, πώς αυτή η ξεχασμένη από το χρόνο φυλή στις ρωσικές τούνδρες συνομιλεί με την πρωτόγονη ορδή στο «Τοτέμ και Ταμπού» του Freud (1913);

Κατά την εισήγηση θα προβληθεί βίντεο με την παραγωγή του χοροδράματος από τα μπαλέτα Joffrey (1987). Πρόκειται για θρυλική ερμηνεία όπου επανασυγκροτήθηκε η θεωρούμενη ως χαμένη αρχική χορογραφία του Vaslav Nijinsky. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν αποσπάσματα της ερμηνείας του έργου από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Atlanta (1992, διεύθυνση Yoel Levi) και επιλεγμένα αποσπάσματα από τη χορογραφία του Maurice Béjart (1970).

Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, ώρα 11.30 π.μ.
Αμφιθέατρο Ψυχολογικού Εργαστηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής (Κυψέλη 544)
Εισήγηση: Χαράλαμπος Ρισβάς

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...