PsychologyNow Team

10 πίνακες που αποτυπώνουν τον πόνο του άγχους

10 πίνακες που αποτυπώνουν τον πόνο του άγχους

PsychologyNow Team
πίνακας που απεικονίζει μία γυναίκα μπρούμυτα μέσα σε χόρτα

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσουμε αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μέσω της τέχνης.


Ήμουν πέντε ή έξι χρονών την πρώτη φορά που ένιωσα κοινωνικό άγχος. Η ίδια πικρή αίσθηση που γνώρισα εκείνη την ημέρα, επέστρεφε επανειλημμένα σε όλη μου τη ζωή. Ήμουν στην τάξη και ο δάσκαλος ζητούσε από κάθε μαθητή να διαβάσει δυνατά μια παράγραφο ενός βιβλίου. Μόλις τελείωσε να μας εξηγεί τι έπρεπε να κάνουμε, το σώμα μου άρχισε να τρέμει.

Ξαφνικά αγχώθηκα να διαβάσω μπροστά σε όλους. Τι θα συμβεί αν δεν το κάνω καλά; Και αν με κοροϊδέψουν; Η καρδιά μου χτυπούσε ολοένα και πιο δυνατά κάθε φορά που ο δάσκαλος πλησίαζε προς το μέρος μου. Όταν έφτασε η σειρά μου, σηκώθηκακαι με τρεμάμενη φωνή κατάφερα να το κάνω. Ήμουν χαρούμενη που η τρομακτική αυτή εμπειρία είχε τελειώσει όμως φοβόμουν ότι ήταν πιθανό να επαναληφθεί.

 

PaintAnxiet 1

“Deep” | Mario Sanchez Nevado

 

Το άγχος μπορεί να είναι οδυνηρό, αποθαρρυντικό, απογοητευτικό και να μας ακινητοποιεί, όλα αυτά μαζί. Εμφανίζεται τη χειρότερη στιγμή και σας κάνει να αισθάνεστε αδύναμοι και φοβισμένοι. Σας κάνει να νομίζετε ότι δεν αξίζετε. Σας ωθεί να σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί, να αισθανόμαστε πότε έρχεται και να προστατεύουμε τους εαυτούς μας έως ότου να εξαφανιστεί.

 

PaintAnxiet 2v

“Panic Attack Be Anxious For Nothing” | Anthony Falbo

 

 PaintAnxiet 3

“The Anxiety of Saint Joseph” | James Jacques Joseph Tissot

 

PaintAnxiet 4v

The Scream” | Edvard Munch

 

Οι άνθρωποι που βιώνουν άγχος έχουν μάθει να το αντιμετωπίζουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως ασκήσεις χαλάρωσης, γιόγκα, διαλογισμό, θεραπεία, αθλητισμό και τέχνη. Η τέχνη έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη, επειδή αποδεικνύεται ότι λειτουργεί ως κάθαρση. Γράφοντας ένα τραγούδι, ένα βιβλίο, ένα ποίημα, η ενασχόληση με τη φωτογραφία, η δημιουργία ενός γλυπτού ή μιας ταινίας, βοηθάει να απελευθερώσουμε το μυαλό μας από ό, τι το μπλοκάρει. Υποθέτω ότι γι’ αυτό λένε ότι οι καλλιτέχνες χαρακτηρίζονται από ένα είδος «τρέλας». Απλώς βγάζουν από μέσα τους όσα βιώνουν, όπως όλοι μας, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

 

PaintAnxiet 5v

Untitled” | Monica Rohan

 

PaintAnxiet 6v

“One In Four” | Scarlett Raven

 

PaintAnxiet 7v

El grito nº 3” | OswaldoGuayasamin

 

Η τέχνη είναι ένας πολύ βοηθητικός και ανακουφιστικός τρόπος για την αντιμετώπιση του άγχους για πολλούς ανθρώπους, γιατί βοηθάει στην εκτόνωσή τους και προτρέπει όσους δεν βιώνουν άγχος να κατανοήσουν τι περνούν. Είναι συναρπαστικό να σκεφτόμαστε την τέχνη με αυτόν τον τρόπο. Είναι ένας πολύ δυναμικός τρόπος για να δείξουμε την ευαισθησία μας σε όσους δεν γνωρίζουμε. Δεν έχει σημασία αν το αποτέλεσμα φαίνεται περίεργο, περίπλοκο ή υπερβολικά αφηρημένο. Δεν νοιάζει τους δημιουργούς αν οι άλλοι λατρέψουν το έργο τους ή αν θα το χλευάσουν. Απλώς απελευθερώνουν τις σκέψεις τους για να αισθανθούν καλύτερα, για να μην υποφέρουν από τον τρόπο σκέψης τους.

 

PaintAnxiet 8v

Social Anxiety”| Marla Edwards

 

PaintAnxiet 9v

“Life Feeds on Life” | Robert WolvertonJr

 

PaintAnxiet 10

Anxiety | Mary Woronov

 

Τα είδη τέχνης που δείχνουν πώς αισθάνεται κάποιος με άγχος είναι συνήθως δημοφιλή και μαγνητίζουν το βλέμμα αλλά είναι και δυσάρεστα κάποιες φορές. Διαταράσσουν το μυαλό μας και μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Ωστόσο το ίδιο το άγχος είναι πολύ δυσάρεστο, οπότε είναι φυσιολογικό οι διάφορες μορφές τέχνης να καταλήγουν να μας κάνουν να νιώθουμε αμήχανα. Αυτή είναι η ομορφιά της τέχνης όταν πρόκειται για την ψυχική υγεία: τα αισθητικά στοιχεία της περνούν ένα ισχυρό μήνυμα, είτε πρόκειται για ευτυχία, θλίψη, άγχος ή θυμό, και το αποτέλεσμα σίγουρα εκτιμάται.


Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...