PsychologyNow Team

Το μοναχικό ταξίδι της Ύπαρξης μέσα από τη ζωγραφική της Ψυχής

Το μοναχικό ταξίδι της Ύπαρξης μέσα από τη ζωγραφική της Ψυχής

PsychologyNow Team
ζωγραφιά από τη συλλογή του εικαστικού MÁTÉ ATTILA

Ελάτε στο ταξίδι της ψυχής καθώς διαπραγματεύεται τα συναισθήματα, τις αλλαγές και τις κρίσεις μέχρι τη λύτρωση. 


Τα πιο σημαντικά οπτικά στοιχεία και τα στάδια του έργου Pseudocrisis φιλοξενούνται σε αυτή τη συλλογή του εικαστικού MÁTÉ ATTILA. Αυτά τα στάδια δείχνουν τα συναισθήματά της ύπαρξης, τις αλλαγές που αισθάνεται και τα πρόσωπα της κρίσης. Είναι ένα είδος «ζωγραφικής της ψυχής», μια έκφραση του υποσυνείδητου και του εσώτερου εαυτού, που σχεδιάζονται και απεικονίζονται οπτικά.

pseudo1

Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Η Ισορροπία είναι το εναρκτήριο στοιχείο της σειράς. Η Οντότητα περπατά στις μύτες των ποδιών στο όριο των δύο πρώτων αρχών, μεταξύ της γης και του αέρα. Δεν είναι ακόμη γνωστό πού κινείται, εάν βυθίζεται στο κενό ή αν εγείρεται. Είναι η κατάσταση λίγο πριν από την απόφαση, μια σημαντική στιγμή.

 

pseudo2

Η ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

Η παρατήρηση έξω από τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετική... Ο Πρωταγωνιστής κάνει μία βόλτα γύρω από την επιφάνεια. Περιεργάζεται το υποσυνείδητο. Σταθμίζει τα συναισθήματα του.

 

pseudo3

Η ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΣΗ

Ο Εαυτός κοιτάζοντας προς τα κάτω βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκιά του. Θα μπει κατεβαίνοντας και πάλι σε ένα βαθύτερο επίπεδο; Η σημασία αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη, η Οντότητα έχει παραλύσει από την ακινητοποίηση.

 

pseudo4

Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΖΕΣΤΗ

Αισθάνεται ότι θα πρέπει και πάλι να κατηφορίσει. Το βαθύτερο επίπεδο φλέγεται και η Οντότητα καίγεται και αυτή στη φωτιά. Η αίσθηση γίνεται καυτή και περιτριγυρίζεται από κολασμένη θερμότητα.

 

pseudo5

Η ΑΝΑΡΡΩΣΗ

Οι ενέργειες επικεντρώνονται στη γωνία. Ο Εαυτός ξαναγεμίζει, συσσωρεύει τις δονήσεις που ρέουν προς αυτόν. Αυτές είναι θετικές στιγμές που προβλέπουν την αλλαγή.

 

pseudo6

Ο ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ

Βρίσκεται στη στιγμή του πανικού και της αμηχανίας. Η Οντότητα τρέχει εδώ και εκεί, είναι δύσκολο να αναπτύξει τα νέα συναισθήματα, αναζητά τη θέση της.

 

pseudo7

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Το άγχος, η κατάσταση πριν από την αναχώρηση. Μικτά συναισθήματα, αυτή είναι η στιγμή πριν από την απόφαση. Κοιτάζει τα σκαλοπάτια.

 

pseudo8

Η ΦΥΓΗ

Ξαφνική απόφαση, η οντότητα αφήνει το βαθύτερο επίπεδο. Είναι μια στιγμή πλήρους έντασης.

 

pseudo9

Η ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ

Η επιστροφή από το υποσυνείδητο είναι μια καθαρτική διαδικασία. Ο Εαυτός ανεβαίνει τις σκάλες βήμα-βήμα στηριζόμενος στον τοίχο, τα πάντα συμβαίνουν σταδιακά. Οι σκάλες είναι τα επίπεδα της συνείδησης που βιώνονται στην κάθαρση.

 

pseudo10

Η ΨΥΧΡΟΤΗΤΑ

Η ακαμψία είναι μια εξωτερική κατάσταση. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά της συνείδησης ο Εαυτός ξεκουράζεται λίγο, είναι παράλυτος. Απόλυτη ακινησία, σαν να έχει παγώσει ο αέρας.

 

pseudo11

Η ΑΫΠΝΙΑ

Είναι η στιγμή της εκ νέου εμπειρίας του επιπέδου του συνειδητού. Σκέφτεται, προετοιμάζεται, αναλογίζεται. Νύχτα, σιωπή, σημαντική στιγμή.

 

pseudo12

Η ΒΥΘΙΣΗ

Η Βύθιση είναι το εναρκτήριο κομμάτι της σειράς Pseudocrisis. Το Όν, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας φτάνει σε μια βαθιά παγίδα. Αυτό το μέρος είναι ένα είδος υποσυνείδητου, το οποίο είναι νεκρό για τον κόσμο, στο οποίο μπορούμε να σκεφτούμε και να διαλογιστούμε. Η παγίδα είναι ο τόπος των εμπειριών. 

 

pseudo13

Η ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ

Η Μετουσίωση είναι μια διαδικασία, η οποία κυβερνά σε ένα διανοητικά βαθύτερο επίπεδο. Το Όν μας περπατά προς τα κάτω αργά και μεγαλοπρεπώς στη συμβολική σκάλα που συνδέει τις αισθήσεις με το υποσυνείδητο. Οι σκάλες συμβολίζουν τη διαβάθμιση της μετουσίωσης. 

 

pseudo14

Η ΣΥΓΧΥΣΗ

Η Σύγχυση ανοίγει με την πορεία φτάνοντας στην παγίδα. Αυτή είναι η στιγμή που θα φτάσουμε σε ένα βαθύτερο επίπεδο της αίσθησης. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κρυμμένο εσωτερικό μας κόσμο. Το Όν μας στέκεται απολιθωμένο για μια στιγμή, βρίσκεται στο κέντρο γυρίζει την πλάτη του στον εξωτερικό κόσμο –το φως του ήλιου ρίχνει τη σκιά του μπροστά του. Η σκιά είναι ένα συγκεκριμένο είδος της παρουσίασης του ατόμου. Ο έξω κόσμος γίνεται παράπλευρος-η παγίδα, καθώς το υποσυνείδητο είναι ο εξέχων παίκτης. 

 

pseudo15

Η ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η Ενδοσκόπηση είναι η στιγμή μετά την άφιξη. Πρόκειται για μια επιθεώρηση στην πολιτεία του υποσυνείδητου. Το  Όν μας στέκεται κολλημένο στον τοίχο. Ο αέρας λάμπει σε σχεδόν κόκκινο-κίτρινα ζεστά χρώματα. Η απεικόνιση του ατόμου μοιάζει εξαντλητική. Αυτή είναι η σημασία που θέλει να εκφράσει.

 

pseudo16

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Η Μεταμόρφωση είναι η διαδικασία της αναμόρφωσης της προσωπικότητας. Ζώντας σε κρίση μπορεί να προκαλέσει αλλαγή και επίσης μεταμόρφωση. Ο κατανοών εξετάζει τον ουρανό, κοιτάζει τον έξω κόσμο. Το περιεχόμενο των χρωμάτων του ουρανού και της φιγούρας και η διαύγεια της μορφής της, εκφράζουν τη συναδέλφωση και την ένωση με το σύμπαν.

 

pseudo17

Η ΣΥΝΟΧΗ

Η Συνοχή απεικονίζει τη σύνδεση της οντότητας και της συντροφικότητας με το περιβάλλον. Η φιγούρα κολλάει στον τοίχο, μια αλληλεπίδραση εξελίσσεται ανάμεσα σε αυτήν και τον τοίχο - μεταξύ του Όντος και του υποσυνείδητου. Το σχήμα εξαρτάται από τον τοίχο, η βαρύτητα, ο πραγματικός χώρος και ο χρόνος εξαφανίζονται. Το φως έρχεται από μπροστά, η σκιά από τα πόδια του Όντος εμφανίζεται στον τοίχο, αυξάνει τη χωρική αίσθηση με αυτόν τον τρόπο. Τα χρώματα είναι ζεστά, μιλούν για την παρουσία της διαβάθμισης των ενεργειών. Η οντότητα εμφανίζεται σχεδόν σε συμπληρωματικές αποχρώσεις του φόντου. 

 

pseudo18

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ

Ο πρωταγωνιστής ενώνεται πλήρως με το περιβάλλον του, η σχέση του πραγματικού χώρου και των υλικών μεταμορφώνεται. Το Όν εμβαθύνει μέσα στον τοίχο και αναλαμβάνει τις φυσικές παραμέτρους του. Αναμιγνύεται με το υλικό και εισέρχεται πλήρως σε αυτό. Όλα αυτά είναι η συνάντηση της οικείας προσωπικότητας και της παγίδας που συμβολίζει το υποσυνείδητο - θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή είναι η στιγμή της κατανόησης. 

 

pseudo19

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η Κατάθλιψη σημαίνει το κάτω άγγιγμα της εμπειρίας του σταδίου της κρίσης. Ο πρωταγωνιστής κάθεται στη γωνία, κάνοντας ενδοσκόπηση και όντας εσωστρεφής. Το Όν μας κάθεται εδώ, αλλά η θέση του δεν είναι πραγματικά στενή. Το δεξί του πόδι είναι μαζεμένο, το αριστερό του βρίσκεται σε μακριά τεντωμένη θέση. Η πλάτη του είναι ίσια, αυτό κοιτάζει προσεκτικά. Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει μια ανάκαμψη και από αυτή την κατάσταση.

 

pseudo20

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Η Αναγνώριση είναι η στιγμή της ακτινοβολίας. Αυτή είναι η αναλαμπή που μπορούμε να δούμε τη ζωή εξωτερικά μέσα από τη ρεαλιστική που βρίσκεται μέσα της. Αισθανόμαστε σαν να παρακολουθούμε τον εαυτό μας από ψηλά. 

 

pseudo21

Η ΕΚΡΟΗ

Είναι βράδυ, το Όν είναι γεμάτο με ενέργεια. Λάμπει μέσα στη νύχτα, εκπέμπει φως ως ένα φανάρι για το περιβάλλον του. Αυτή είναι η στιγμή της ακτινοβόλησης. Το Όν είναι λαμπερό στο σκοτάδι, αυτό μπορεί να συσχετίζεται με την αύρα του και το εσωτερικό της ενέργειας του. Το σώμα του είναι καλυμμένο με ζωγραφική που λάμπει στο σκοτάδι που υπαινίσσεται ότι παλεύει να επιβιώσει μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. 

 

pseudo22

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Κατά τη στιγμή της Αναγέννησης η οντότητα αστράφτει στο λαμπρό χρυσό. Η λάμψη την περιβάλλει. Συνέρχεται ξεκάθαρα από τη βαθύτερη κρίση. Ο ενσαρκωμένος εσώτερος εαυτός είναι σε κίνηση, σχεδόν βγαίνει έξω από την εικόνα. 

 

pseudo23

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στην εικόνα Η Ανάσταση, το σώμα γίνεται ένα με το σύμπαν και εξατμίζεται στον αέρα. Το Όν διαφεύγει από την κρίση και φτάνει σε μια άλλη διάσταση. Η οντότητα ενοποιείται με το σύμπαν, τα χέρια της επεκτείνονται, στέκεται στο έδαφος πατώντας μόνο στις μύτες, σχεδόν μετεωρίζεται. Η σιλουέτα του προσώπου με το σχήμα του σταυρού, αντανακλά την ανάσταση. Τα σύνορα της παγίδας εμφανίζονται μόνο στο κάτω μέρος της εικόνας. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη δοκιμασία, τις σκληρές στιγμές που έζησε σε κρίση. Αλλά όλα αυτά είναι πια παρελθόν, η κατάσταση κρίσης εξαφανίζεται σταδικά στο κάτω μέρος.


Πηγή: pseudocrisis.com

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...