banner2
banner2
thumb

Μικρή νίκη κατά του Αλτσχάιμερ

Θετικά αποτελέσματα του πειραματικού φαρμάκου της ανακοίνωσε η Eli Lilly.


Κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα του πειραματικού φαρμάκου της για το Αλτσχάιμερ ανακοίνωσε χθες η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly, που πρόκειται να υποβάλει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών για την έγκρισή του, ενώ το ίδιο θα κάνει και με τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών στη συνέχεια.

Η είδηση αναζωπύρωσε τις ελπίδες για ακόμη μία αποτελεσματική θεραπεία γι’ αυτή τη χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Προκάλεσε όμως και αύξηση της τιμής των μετοχών της Eli Lilly στη Γουόλ Στριτ.

Το Donanemab (δονανεμάμπη), όπως ονομάζεται το σκεύασμα, εκπλήρωσε –σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της εταιρείας– όλους τους πρωταρχικούς και τους δευτερεύοντες στόχους της κλινικής δοκιμής που διήρκεσε δεκαοκτώ μήνες, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου έως και κατά 35%-36% (σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο) σε 1.182 ασθενείς σε πρώιμο στάδιο. Αυτοί οι ασθενείς εμφάνισαν, δηλαδή, πιο αργή μείωση στη μνήμη, τη σκέψη και την ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες.

Η φαρμακευτική εταιρεία πρόκειται να υποβάλει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για την έγκρισή του.

Σε άλλη μικρότερη ομάδα, 552 ατόμων, πιο προχωρημένου σταδίου, το φάρμακο δεν αποδείχθηκε το ίδιο αποτελεσματικό για τις μνημονικές και γνωστικές λειτουργίες τους, προκαλώντας επιβράδυνση της νόσου κατά 22%.

Ωστόσο δεν έλειψαν οι παρενέργειες: περίπου το 24% των ατόμων που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή και έλαβαν το συγκεκριμένο σκεύασμα παρουσίασαν οίδημα στον εγκέφαλο, κάποιοι αιμορραγία στον εγκέφαλο και τρεις πέθαναν.

Η Eli Lilly έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια και αρκετές δεκαετίες στην έρευνα για την ανάπτυξη φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ, όπως άλλωστε και η Biogen, η οποία προηγείται σε αυτή την «κούρσα», έπειτα από τη συνεργασία της με την ιαπωνική εταιρεία Eisai, αφού το δικό τους φάρμακο, το Leqembi, έχει ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου εξασφαλίσει την έγκριση του FDA.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από Αλτσχάιμερ – αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο άμεσο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.kathimerini.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια