Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση.
Εργαζόμενοι και ειδικοί στην Ψυχική Υγεία θεωρούν πως υπονομεύει τρεις βασικές αρχές: την τομεοποίηση, τη συνέχεια στη θεραπεία και την προσβασιμότητα.
Όπως σημειώνουν, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα πληγούν βαρύτατα τόσο η δημόσια Υγεία όσο και συνολικά η κοινωνία.
Ειδικότερα, το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας παρεμβαίνει μέσω βίντεο για να ενημερώσει όλους τους πολίτες για τη «διάλυση της Ψυχικής Υγείας». Μέσω αυτού τονίζουν ότι το υπουργείο θέλει να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς να το φέρνει σε συζήτηση, «με αυταρχικό τρόπο». Αν περάσει το νομοσχέδιο θα καταργήσει την ίδια τη φιλοσοφία του «18 ΑΝΩ». Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το νομοσχέδιο θα διαλύσει την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, καταγγέλλουν.
{youtube}dcsqZK4U10M{/youtube}
«Δε θα υπάρχει πια ΚΕΘΕΑ»
Το νομοσχέδιο δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε όλους τους γονείς που έχουν ήδη προσεγγίσει το ΚΕΘΕΑ, αλλά και στους γονείς που θα θελήσουν να το προσεγγίσουν.
Διότι δεν θα υπάρχει ΚΕΘΕΑ με το νέο νομοσχέδιο, υπογραμμίζουν.
«Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία»
Αναφέρουν, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο χτυπάει ευρύτερα τη Δημόσια Υγεία. «Δεν ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία. Mετά από την Covid-19, παρά την τρομερή αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, είδαμε στην Ελλάδα μια σειρά από νομοθετήσεις που στην πραγματικότητα κάνουν δύο πράγματα:
- Από τη μία πλευρά βλέπουμε να μετατρέπουν την υγεία από ένα κοινωνικό δικαίωμα σε υπηρεσίες που στο επίκεντρο έχουν το κέρδος, εκχωρώντας τις στην πραγματικότητα στους ιδιώτες,
- και ταυτόχρονα παρατηρούμε μία ραγδαία βιολογικοποίηση αυτών των υπηρεσιών, που θέτουν στο επίκεντρο όχι όπως θα έπρεπε τον άνθρωπο ως όλον, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το φάρμακο», σημειώνουν.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.star.gr