Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, η Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ) διοργάνωσε εκδήλωση την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Η Συμβολή της Ψυχοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία».
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η πρώην Υφυπουργός Υγείας και νυν Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ζωή Ράπτη, ο κ. Θαλής Παπαδάκης, αντιπρόεδρος, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), ο κ. Παναγιώτης Εμμανουηλίδης εκπροσωπώντας το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ), εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών (ΣΚΛΕ) και ο καθηγητής Γεώργιος Κλεφτάρας, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ως επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΔΒΜ ψυχοθεραπείας «Αλυπίας Τέχνη».
Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με τις ακόλουθες εισηγήσεις:
Η Δρ Τσαμπίκα Μπαφίτη, Αντιπρόεδρος Β’ της ΕΕΨΕ, στην ομιλία της «Ψυχοθεραπεία: η συμβολή της στην ψυχική υγεία» αναφέρθηκε με στοιχεία στην κρίση ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουμε σήμερα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η ψυχοθεραπεία.
Στην συνέχεια οι κ. Γιάννης Κορκοτσέλλος, Αντιπρόεδρος της ΕΕΨΕ και η κ. Δέσποινα Μπάλλιου, μέλος του ΔΣ, με την εισήγηση «Η εκπαίδευση των ψυχοθεραπευτών Ελλάδα» μίλησαν για τη σημασία της θεσμοθέτησης της ψυχοθεραπείας και της εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα με τρόπο που να διασφαλίζει τον βιωματικό χαρακτήρα της.
Ο κ. Αλέξανδρος Βαλλίδης, Γενικός Γραμματέας της ΕΕΨΕ, αναφέρθηκε στις δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξει ένας θεραπευτής για να είναι αποτελεσματικός στο έργο του και οι κ. Πέτρος Βαγιακάκος και κ. Μιχάλης Αθητάκης, πρώην Πρόεδροι της ΕΕΨΕ, έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική Ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της ψυχοθεραπείας και της Ε.Ε.Ψ.Ε. στην Ελλάδα.
Τον συντονισμό των εισηγήσεων έκανε ο πρόεδρος της ΕΕΨΕ Πάνος Ασημάκης και τον συντονισμό της συζήτησης η κ. Έλλη Μιτρούτσικου, μέλος του ΔΣ της ΕΕΨΕ.
Στην συνέχεια έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με τους πολυάριθμους συμμετέχοντες, κατά την οποία μοιραστήκαμε σκέψεις και προβληματισμούς.