Η εξουθένωση, ή αλλιώς burnout, εκδηλώνεται διαφορετικά για τον καθένα, αλλά η βασική αιτία είναι συχνά η ίδια: Η δουλειά.
Το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε επίσημα την επαγγελματική εξουθένωση ως φαινόμενο που προκύπτει από «χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς».
Έκτοτε, η επαγγελματική εξουθένωση αυξάνεται σταθερά, αφού πάνω από το 40% των εργαζομένων παγκοσμίως αναφέρουν πως τη βιώνουν.
Ένας τρόπος αποφυγής της ακραίας ψυχικής εξάντλησης και του στρες είναι να προσέξετε τα red flags που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι η δουλειά ή η εταιρεία σας μπορεί να σας οδηγήσουν στην εξουθένωση, λέει η Debbie Sorensen, κλινική ψυχολόγος που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ.
Ακολουθούν τα τρία κορυφαία red flags που πρέπει να προσέξετε:
1. Οι εργαζόμενοι πάνε και έρχονται
Να είστε επιφυλακτικοί αν πάτε σε ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι απολύονται ή παραιτούνται μαζικά. Αν η εταιρεία είναι συνεχώς υποστελεχωμένη, τότε όσοι μένουν πίσω θα αναγκαστούν να εργάζονται περισσότερο, γεγονός που τους τοποθετεί αμέσως στον δρόμο προς την εξουθένωση.
Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ότι οι ηγέτες της εταιρείας δεν έχουν επαφή με τους υπαλλήλους τους – ή δεν ενδιαφέρονται αρκετά να δώσουν σε αυτούς, τους πόρους που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.
2. Υπάρχει έλλειψη αυτονομίας
Το να έχετε λίγες επιλογές στο πώς και πότε εργάζεστε μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξάντληση, σύμφωνα με τα όσα είπε η ψυχολόγος στο CNBC.
Οι διευθυντές σε έναν υγιή εργασιακό χώρο θα πιστεύουν ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε τη δουλειά, όποια ώρα μέσα στη μέρα προτιμάτε. Αλλά υπάρχουν και τα αφεντικά που καταφεύγουν στη μικροδιαχείριση, περιμένοντας από τους υπαλλήλους τους να είναι πάντα διαθέσιμοι ακόμη και μετά τις ώρες εργασίας, θέτοντας μη ρεαλιστικές προθεσμίες και προσφέροντας στους υπαλλήλους ελάχιστο έλεγχο του προγράμματός τους.
3. Οι συνάδελφοι είναι ανταγωνιστικοί
Ένα ακόμη red flag είναι ένα μη υποστηρικτικό ή μη φιλικό περιβάλλον εργασίας, το οποίο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε απομόνωση και εξάντληση.
Θέλετε να μπορείτε να φέρετε τον αυθεντικό σας εαυτό στη δουλειά και να αισθάνεστε άνετα να συνεισφέρετε ή να κάνετε λάθη, λέει η Sorensen. Το να ξοδεύετε την ενέργειά σας ανταγωνιζόμενοι διαρκώς με κάποιον ή να ανησυχείτε μήπως σας κρίνουν ανίκανο για ένα λάθος βήμα, μπορεί απλώς να είναι μη παραγωγικό και εξαντλητικό.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.moneyreview.gr